Sunday, March 9, 2014

Doa buat MH370

Hilang dari radar pada pukul 1.30am hari Ahad 8 Mac 2014. 

Dan disahkan hilang dari radar pada pukul 2.40am. Sepatutnya dijangka tiba di Airport Beijing pada pukul 6.30am. 

Seramai 239 orang penumpang termasuk 12 anak kapal.

Hingga kini masih belum ditemui. Semoga Allah beri petunjuk untuk menjumpai pesawat MH370. Manusia merancang tapi perancangan Allah lebih hebat. 


Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Moga Allah ampunkan dosa-dosa kita. Tambahan waktu sekarang kemarau yang berpanjangan hingga kita kekurangan simpanan air. Ditambah pula jerebu yang memburuk.

Saturday, March 1, 2014

Lil Project : Organizing

Dah seminggu Cujie and my other half berkemas dan membersihkan rumah... membuang apa yang patut. Dan baru-baru ini terblog hopping di blog minah salleh yang rajin betul mengemas dan organize barang dalam rumah dia. Betul-betul berdisiplin...

Memandang dah lebih 6 tahun duduk rumah sendiri... banyaklah barang yang sayang nak buang tapi simpan lalu membiakkan habuk secara percuma. Puan kediaman tak sedar diri yang diri tu mudah kekurangan oksigen sebab habuk dalam rumah dah tepu. Boleh buat bedak eh. Jadi tuan dan puan kediaman berkemas, membuang kesayangan yang tak sepatutnya menjadi kesayangan. Sorting yang mana perlu yang mana nay!

Ok masa nak beli chest drawer ikea tu memang perasaan berdebar sebab of cause akan menyumbat barang-barang yang entah apa-apa dalam drawer tersebut. Ramalanku benar belaka. Ya Rabb... nak mencari buku Iqra' Alesha setiap nak mengaji boleh meningkatkan tahap keimanan yang selalunya tipis. Nak mencari getah rambut rasa nak meloya buka drawer... sudahnya getah tempe je seadanya. Jadi keinsafan mula timbul. Bukankah Islam mementingkan kecantikan, kebersihan malah sangat dituntut.




Lalu... hari ini... setelah seminggu berkampung blog minah salleh tu... tempat pertama yang menjadi tumpuan... JENG JENG... chest drawer la apa lagi... 


Sambil tengok gambar tu bolehlah zikir astaghfirullah sebanyak mungkin... tutup mata sekarang. Count 1 2 3... buka mata dan mulakan zikir anda... lihat-lihatkan dan selamat berzikir... Astagfirullah... astaghfirullah... astagfirullah... 

1st drawer

2nd drawer

last but not least... 3rd drawer
Masih lagi belum sempurna tapi at least mencuba yang terbaik. Mungkin boleh DIY partition atau beli supaya lebih tersusun. Jadi mana-mana yang rasa nak lakukan... start now. Boleh cuba di office dulu kemudian di rumah. Selamat berkemas guys.