Monday, February 24, 2014

Kuliah penenang jiwa bertambah ilmu


HADITS KEDUA PULUH SEMBILAN


عَنْ مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : قُلْتُ يَا رَسُوْلَ اللهِ، أَخْبِرْنِي بِعَمَلٍ يُدْخِلُنِي الْجَنَّةَ وَيُبَاعِدُنِي عَنِ النَّارِ، قَالَ : لَقَدْ سَأَلْتَ عَنْ   عَظِيْمٍ، وَإِنَّهُ لَيَسِيْرٌ عَلىَ مَنْ يَسَّرَهُ اللهُ تَعَالَى عَلَيْهِ : تَعْبُدُ اللهَ لاَ تُشْرِكُ  بِهِ شَيْئاً، وَتُقِيْمُ الصَّلاَةَ، وَتُؤْتِيَ الزَّكَاةَ، وَتَصُوْمُ رَمَضَانَ، وَتَحُجُّ  الْبَيْتَ، ثُمَّ قَالَ : أَلاَ أَدُلُّكَ عَلَى أَبْوَابِ الْخَيْرِ ؟ الصَّوْمُ جُنَّةٌ، وَالصَّدَقَةُ تُطْفِئُ الْخَطِيْئَةَ كَمَا يُطْفِئُ الْمَاءُ النَّارَ، وَصَلاَةُ الرَّجُلِ فِي جَوْفِ   اللَّيْلِ، ثُمَّ قَالَ :تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ (–حَتَّى بَلَغَ-  )يَعْمَلُونَ (ثُمَّ قَالَ : أَلاَ أُخْبِرُكَ بِرَأْسِ الأَمْرِ وُعَمُوْدِهِ وَذِرْوَةِ سَنَامِهِ ؟ قُلْتُ بَلَى يَا رَسُوْلَ اللهِ قَالَ : رَأْسُ اْلأَمْرِ اْلإِسْلاَمُ وَعَمُوْدُهُ  الصَّلاَةُ وَذِرْوَةُ سَنَامِهِ الْجِهَادُ. ثُمَّ قَالَ: أَلاَ أُخْبِرُكَ بِمَلاَكِ ذَلِكَ كُلِّهِ ؟ فَقُلْتُ : بَلىَ  يَا رَسُوْلَ اللهِ . فَأَخَذَ بِلِسَانِهِ وَقَالِ : كُفَّ  عَلَيْكَ هَذَا. قُلْتُ : يَا نَبِيَّ اللهِ، وَإِنَّا لَمُؤَاخَذُوْنَ بِمَا نَتَكَلَّمَ بِهِ ؟ فَقَالَ : ثَكِلَتْكَ أُمُّكَ، وَهَلْ   يَكُبَّ النَاسُ فِي النَّارِ عَلَى وُجُوْهِهِمْ –أَوْ قَالَ : عَلىَ مَنَاخِرِهِمْ – إِلاَّ حَصَائِدُ أَلْسِنَتِهِمْ .
[رواه الترمذي وقال : حديث حسن صحيح]
Terjemah hadith / ترجمة الحديث :
Dari Mu’az bin Jabal radhiallahuanhu dia berkataSaya berkata: Ya Rasulullah, beritahukan saya tentang perbuatan yang dapat memasukkan saya ke dalam syurga dan menjauhkan saya dari neraka, beliau bersabda, “Engkau telah bertanya tentang sesuatu yang besar, dan perkara tersebut mudah bagi mereka yang dimudahkan Allah ta’ala: Beribadah kepada Allah dan tidak menyekutukan-Nya sedikitpun, menegakkan shalat, menunaikan zakat, puasa Ramadhan dan pergi haji.” Kemudian beliau (Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam) bersabda, “Mahukah engkau aku beritahukan tentang pintu-pintu syurga? Puasa adalah benteng, Sadaqah akan mematikan (menghapus) kesalahan sebagaimana air mematikan api, dan shalatnya seseorang di tengah malam (qiyamullail), kemudian beliau membacakan ayat (yang ertinya): “ Tepi-tepi badan mereka jauh dari tempat tidurnya….”.” Kemudian beliau bersabda, “Mahukah kalian aku beritahukan pokok dari segala perkara, tiangnya dan puncaknya?” Aku menjawab: Mahu ya Nabi Allah. “Kepala segala urusan adalah Islam, tiangnya adalah shalat dan puncaknya adalah Jihad.” Kemudian beliau bersabda: “Mahukah kalian aku beritahukan sesuatu (yang jika kalian laksanakan) kalian dapat memiliki semua itu?” Saya berkata: Mahu ya Rasulullah. Maka Rasulullah memegang lidahnya lalu bersabda, “Jagalah ini (dari perkataan kotor/buruk).” Saya berkata, Ya Nabi Allah, Apakah kita akan dihukum juga atas apa yang kita bicarakan? Baginda bersabda, “Semoga ibu kamu kehilangan kamu 1. Tidakkah manusia akan dihumban ke dalam neraka di atas muka mereka – dalam riwayat lain, disebut: di atas lubang hidung mereka – melainkan oleh hasil tuaian lidah mereka?”
(Riwayat Turmuzi dan dia berkata, Haditsnya hasan shahih)
Semalam ada kuliah Ustaz Nazmi Abdul Karim di Surau Al-Islah, Seksyen 7 Shah Alam. Alhamdulillah berkesempatan hadir ke kuliah tersebut. Ini kesimpulan dari apa yang cujie dapat dikongsi bersama. 

1) Muadz bin Jabal dilantik menjadi 'menteri besar' di Yaman. Dan Nabi saw pernah memberitahu pada Muadz bin Jabal yang dia tak akan jumpa Nabi selepas lantikan tersebut.

2) Jadi Muadz bin Jabal bertanyakan pada Nabi Muhammad saw apakah amalan yang terbaik yang ganjarannya lumayan.

3) Apa yang Nabi beritahu itu adalah rukun Islam. Mentauhidkan Allah, dirikan solat, tunaikan zakat, puasa di bulan Ramadhan dan menunaikan haji. 

4) Yang paling penting dalam Islam...Bangun malam berqiamulail... jauh rusuk mereka dari tempat tidur. Bersedekah... umpama menyimbah air pada api yang marak (asalkan Ikhlas) Kemuncak paling tertinggi adalah JIHAD. 

5) Dan terpaling penting sekali kalau dapat menjaga 'yang satu' ini pasti amalan lain turut terjaga. Iaitu menjaga LIDAH. Disebabkan lidah... kita akan dimasukkan ke neraka jika tak menjaganya. 

Ustaz juga berpesan... bacalah surah Al-Mulk sebelum tidur jangan tinggalkan. Biasalah kita manusia yang tak punya kekuatan sekurang-kurangnya buatlah amalan yang termampu dan cuba sehabis baik. Berbaik sangka pada Allah. 

Ustaz juga berpesan tentang jangan sewenang-wenangnya mempermainkan hadis Nabi. Kerana Nabi Muhammad saw bercakap bukan ikut Nabi tapi berdasarkan wahyu Allah. Dan bagaimana Imam Bukhari dapat menghafal 600ribu hadis. Itu semua kuasa Allah... Allah permudahkan baginya menghafal. Tiada yang mustahil bagi Allah. Kun fa ya kun. Orang beriman wajib mempercayai hadis Nabi. 

Apa yang penting sekarang ini... cuaca yang panas terik ketika ini setitis hujan pun seakan berat menuruni ke bumi adalah kerana banyaknya dosa kita pada Allah. Kerana kasihkan kita, Allah turunkan hujan yang mungkin kita hanya menumpang nikmat binatang dan tumbuhan yang tak pernah sesaat pun berhenti berzikir pada Allah. Allahu rabbi... 

banyak² kan beristighfar teman²... moga Allah ampuni dosa kita.

No comments: