Tuesday, February 4, 2014

Cintai Sunnah Nabi

Sekarang banyak buku-buku yang boleh dibuat bahan rujukan


Salah satunya kitab ini yang diterbitkan oleh Al-Hidayah House of Publishers Sdn Bhd. Judul asalnya adalah THIBBUN NABAWI yang dikarang oleh Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Bagaimanapun kitab ini telah diterjemahkan oleh Nabilah Abd. Jalil dan diberikan tajuk iaitu Perubatan Rasulullah ~ Kenapa Rasulullah sentiasa sihat?

"Setiap penyakit ada ubatnya. Jika ubat yang tepat diberikan, dengan izin Allah, penyakit itu akan sembuh."
HR. Ahmad dan Hakim
Dalam kuliah Ustaz Abdullah Iraqi, ustaz kongsikan cara penyembuhan secara semulajadi. Bacalah surat al-fatihah sebanyak 10 kali dan hembuskan pada air lalu diminum. Dengan izin Allah penyakit yang kita hadapi sembuh. 

Seperti sunnah Rasulullah saw. Minum 3 sudu madu selama 3 hari dalam sebulan. Kalau nak tahu syaitan datang membawa penyakit pada setiap 17, 19 dan 21 haribulan di dalam kalendar Islam. 

Itulah serba sedikit apa yang Ustaz kongsikan selain tentang merawat demam. Kitab ini ustaz gunakan bagi bahan kuliah pada pagi itu. Kemudian sesiapa yang berkehendak Ustaz jual pada harga RM45. Kalau kat kedai harganya RM48. Cujie suka pergi kuliah Ustaz Abdullah Iraqi... beliau seorang yang berhati waja, rajin, serta kuliahnya memang bertenaga. Ustaz jarang duduk ketika memberi kuliah... beliau lebih suka berdiri dengan bersemangatnya disebar pada kami semua. Moga Allah berikan kelapangan dan kesihatan buat Ustaz sekeluarga. Amin. 

 

No comments: