Friday, April 13, 2012

Siem Reap Day 1 : Angkor Silk Farm

Alhamdulillah dah masuk hari ke-3 setelah selamat pulang ke Malaysia walaupun cuma sekejap sahaja berada di negara orang.
Ini passport, arrival card & custom card 
 Flight kami from LCCT – Siem Reap pada 8 April 2012 pukul 0650hrs sangat mencabar. Mujur travel agent dah buatkan web check-in untuk kami. Keadaan LCCT pagi hari itu memang kalah dengan keadaan puduraya dulu. Ramainya orang berbondong-bondong dengan luggage memasing.
Tasik Tonle Sap from above...
Flight AK1480
 Pada mulanya memang nak booking ticket MAS tapi sayangnya tak cukup ticket untuk kami yang pergi seramai 13 orang. Dan bila check Air Asia memang ada… the tickets more expensive than MAS tickets. So kita naik Air Asia… Jadi Cujie angkut juga kiddos pagi itu ke LCCT… dari rumah pukul 4am.
ramai tourist guide tengah menunggu ketibaan
suasana pagi di Siem Reap International Airport

We all arrived at Siem Reap at 8am (Cambodia Time GMT +7) cuaca sejuk berangin menyambut kedatangan kami semua. Siem Reap International Airport sangat cantik macam resort. Sempat juga ambil gambar kat kawasan aeroplane parking. Puas berposing di depan kapal terbang… kami masuk untuk ambil luggage. Immigration kat airport nampak je kitorang… dipanggilnya kami ‘MALAY... MALAY’ pastu dengan tegas ‘FOUR RIGHT… THUMB’ ‘FOUR LEFT… THUMB’ diorang macam garang sebab diorang ni nak speaking tak berapa reti jadi masalah komunikasi menyebabkan diorang stress…

1st photo group
Kak Ujie & Cujie keluar dulu sebab nak cari our tourist guide. Yusuof memang dah menunggu dah dengan senyuman terus menyapa kami. Lama juga nak menunggu kak Maria keluar rupanya luggage dia hilang dan terus  buat report luggage hilang. Group kitorang pun macam hilang seri ialah sesame rasa susah  hati. Mana plak luggage kak Maria pergi…

Sungguhpun begitu kami tetap meneruskan acara pertama kami seperti yang ada dalam itinerary. Kami terus ke Angkor Silk Farm – 16km dari Siem Reap. Tak jauh pun tetiba dah sampai. Satu diorang kat sana suka main hon… heheh selisih je dengan kereta atau tuk tuk mesti hon.
budak ni speaking loghat France
mulberry leaves
silk worm eat leaves

Silk Cocoons in Bamboo Tray
 
Di Siem Reap memang terkenal dengan sutera dan batu permata. Jadi di Angkor Silk Farm kami didedahkan dengan bagaimana membiakkan ulat dengan memberikan mulberry leaf untuk ulat sutera makan. Sehinggalah proses silk cocoons dalam bamboo tray. Kemudian extract silk from silk cocoons… seterusnya proses mewarna hinggalah menenun.
 
Tengok bebetul nampak tak benang sutera... sgt halus
ulat sutera yang tinggal bila dah habis extract benang sutera
Memang tak terbeli tengok harga silk dalam Artisan D’Angkor store… pashmina silk memang sangat cantik geram tengok… lembut je. Kitorang ambil udara dingin je dalam kedai tu… aircond kan. Tapi bila dah ramai dalam kedai tu terasa panas… kitorang duduk kat luar plak pastu jengah toilet. Toilet jangan risau memang bersih dan yang penting dalam toilet ada paip.
spinning
proses mewarnakan sutera secara natural
antara barang yang digunakan untuk mewarna
proses penjemuran
ikat

there is our tourist guide
menunjukkan warna yang dipakai untuk seminggu
Ok sampai sini dulu… to be continue… nanti pengsan plak nak story mory dengan picture panjang berjela. Kita buat part by part eh…

No comments: