Thursday, March 29, 2012

Tutorial : Origami Ribbon

Okey kali ni tutorial macamana nak buat ribbon origami.

Yang ni memang handmade 100% from Cujie courtesy to Siti Aisyah sifu of origami. Work place dia penuh dengan origami yang ntah macam² jenis. Accountant memang kena tengok warna warni sikit matanya selepas seharian tengok nombor atas worksheet yang tak menyeronokkan itu. Yang wordless Wednesday tu sifu yang buatkan ye... 

Memang agak susah sikit sebab bagi Cujie yang memang tak reti melipat burung jenjang tu agak kepayahan. Tapi ok la kan... daripada tak reti buat origami burung jenjang at least pandai juga buat origami ribbon. 

                                   
1. Lipat kertas seperti yang ditunjukkan lipat dari segenap penjuru

2. Lipat sehingga menjadi seperti berikut

3. Kemudian lipat sedikit penjuru di bahagian atas tadi

4. Buka dan kemaskan lipatan tadi dan jadikan lipatan tersebut ke dalam


5. Kemudian lipat menjadikan bahagian yang ke dalam seperti di gambar no. 4 termasuk dengan kemas

6. Lipat sisi seperti gambar, lipat di kedua² belah

7. Tarik bahagian bawah ke atas sehingga habis

8. Selesai menarik bahagian bawah ke atas, anda dapat hasil yang begini

8. Terbalikkan dan potong bahagian tersebut menggunakan pisau

9. Tarik bahagian atas ke bawah

10. Hasilnya seperti berikut

11. Lipas telinga kiri dan kanan seperti di dalam gambar


12. Hasil sesudah di lipat

13. Lipat ke dalam di bahagian ekor kiri dan kanan

14. Terbalikkan... dan sisipkan telinga kiri dan kanan ke dalam dan gunting bahagian ekor untuk lebih menawan lagi

15. Tada... origami ribbon khas untuk anda.


ini memang buatan tangan cujie... diulangi hehehe
sebelum melipat dengan bersemangat pastikan kalau guna wrapper paper lipat secara terbalik ye nanti takut hasilnya terbalik yang cantik bahagian dalam yang putih bersih dok luar... 


No comments: