Friday, December 14, 2012

Ujian Allah

Alhamdulillah...
Masih teringat bait-bait lagu Iwan ALLAH YANG PUNYA
betapa besar kuasaNya dan betapa hebatNYA kejadian

Diketika nyenyaknya tidur didatangkan musibah
Diketika sedarnya dibentangkan masalah
Untuk menguji keimanan kita

REDHA... ucapan ALLAHU AKBAR dan ALHAMDULILLAH
menjadi dan mencari ketenangan

semua ini ujian Allah
REDHA lah hati...

Tuesday, October 23, 2012

Hari Kemalangan


Hari khamis - 18 October 2012

Memang hari kemalangan cujie.

1. Datang office dengan bersemangat seperti biasa at last tak dapat buka pc sebab windows corrupt. Lalu dibawanya untuk diperbaiki. Kena format balik dan hari ini akan dihantar semula ke office. Insyallah.

2. Hari tersebut juga... after office hour balik terus ke rumah bbsitter amik mujahid dan mujahidah. Tetiba sampai kat tangga... MASYALLAH kunci rumah tak ada. Masa keluar pagi tadi keluar lupa amik kunci rumah sebab Bigboh buka pintu. Mujur ada kunci kereta... tapi tak dapat nak bawa kereta. Lesen takde kan... Duduk 3 beranak dalam kereta, hujan plak tu. Alhamdulilllah... Irwan ajak tumpang rumah dia. Tunggulah Bigboh balik dekat pukul 12am.

Penat.

Tuesday, October 2, 2012

Ulama Kekasih Allah

Sepanjang mengikuti kuliah Ustaz Azhar Idrus di Klang Valley banyak sudah masjid dan surau yang sudah dikunjungi. Kalau dulunya bila orang ajak pergi masjid mesti menolak sebab terbayangkan panasnya, tak selesanya, carpetnya yang akan menyebabkan bersin tak henti. Sungguh jahil waktu itu memperlekehkan rumah Allah. 
Hakikatnya masjid lah tempat penenang jiwa. Kalau jiwa kacau hati tak tenang pergi ke masjid berjemaah hati yang tak tenteram, Insyallah. Kalau tidak percaya, cubalah! Apatah lagi kalau menatap wajah ustaz/ustazah yang mengajar. 

Selain itu banyak juga kenalan baru yang boleh kita berkongsi pengalaman mahupun ilmu yang ada. Moga kaki ini tidak henti mencari ilmu di dunia buat bekalan di akhirat. 

Masjid Al-Ikhwaniah, Cheras Utama - 300912
'Panas? Dakpe panas kejap je, kejap lagi masuk kete pasang aircond'
UAI

Wednesday, September 26, 2012

Hari terakhir dia disini

Terima kasih pada Kak Fatimah yang selama lebih kurang 2 bulan menjaga office kami di sini. 

Yang dirai ~ Kak Fatimah
Kak Fatimah dipinjamkan sebab Kak Mas balik ke Indonesia yang bercuti sebulan. Jadi pada hari terakhir kak Fatimah kami sepakat buat makan-makan sikit. Pada 24 sept yang lalu kak Fatimah pula datang hantar mee kari yang sedap sungguh. Cukup rasa!
Funny peeps @AST

Friday, September 21, 2012

Legoland, Nusajaya

Kini Dibuka!!!

Kitorang pergi masa 2nd day official opening. Jadi memang tak dapat dibayangkan betapa ramainya orang menunggu nak masuk plak tu yang mana ada annual pass walaupun semalam dah masuk hari ke-2 tu ada yang masuk lagi. Rugi juga tak amik annual pass cuma tambah sikit je untuk tempoh setahun yang mana kita boleh masuk unlimited. 
Antara taman tema di Malaysia of course this is the very exciting theme park that we have nowadays. Dikhabarkan paling besar di Asia. Kami sampai di sana dalam pukul 9.30 pagi sebab nak dapatkan parking yang dekat dengan pintu masuk supaya tak jauh berjalan. Tiba pintu gerbang Legoland tu orang dah ramai beratur. 

Lebih kurang 7.30pm juga kami di sana... tak larat nak menunggu firework. Tapi banyak yang perlu diperbaiki untuk keselesaan pengunjung. 

1) Shelter / Pondok
Perlu diperbanyakkan... cuaca panas atau hujan boleh duduk berteduh dan yang mana ada tu letak la kipas. Malaysia kan panas dekat plak tu dengan laut. Bahang laut tu memang amat terasa. 

2) Water Cooler
Theme park kalau dibina ditempat yang panas macam Malaysia (Genting Theme Park - lain cerita) perlulah ada water cooler. Takde bankrap la kalau letak water cooler di sekitar theme park tu. Tidaklah pula kedai minuman menjadi tidak laku. Macam di Universal Studio Singapore memang ada water cooler tidak la terasa sangat kita asyik nak berbelanja air mineral. 

3) Mahal
Harga tiket memang la sudah mahal. Masuk dalam ingatkan dapat la beli souvenir tapi disebabkan harga mahal melampau mood pun lari. Setakat key chain legoland tu harganya hampir mencecah RM15. T-Shirt pun paling murah yang Cujie nampak RM90. Plush doll tu pun RM80. Itu  belum lagi makan dan minum. Harga memang tak masuk dek akal. Rasanya kalau kat USS tu masih mampu lagi nak membeli belah t-shirt atau keychain. Bayangkan t-shirt USS hanya SGD20. Bagi Singaporean harga t-shirt tu memang sangat² mampu beli. Kalau Malaysian pula kalau convert kepada Malaysia Ringgit pun jauh lebih murah daripada t-shirt Legoland. Sampaikan kitorang melawak untuk cabut sahaja orang² Lego kat Miniland tu buat keychain. The price is not suitable for Malaysian. Untuk perhatian air mineral sebotol RM2.50.

4) Tempat Beratur
Ok tempat beratur semasa menaiki sesuatu ride tu perlu ditambah baik. Seperti yang kita maklum cuaca Malaysia memang panas. Jadi perlu tambah kipas dan tambahkan tempat duduk. Seperti contoh ada masa kita kena berdiri dan bila sampai satu tempat beratur tu adakan tempat duduk. Jadi kita secara bergilir duduk dan beratur... duduk dan beratur sehingga la giliran untuk menaiki ride tersebut. Ride yang popular adakalanya lane memang panjang sungguh.

 

Overall the rides is the best. Untuk bebudak memang mereka la yang paling seronok. Dapat pula main lego secara puas. Ahmad Haikal & Alesha memang happy kat Build+test sebab gunakan imigination untuk buat racing car menggunakan lego kemudian boleh racing dengan kawan baru.

Makan minum anak beranak seharian

Cuma yang boleh dibanggakan Legoland memang peka dengan keperluan untuk muslim. Diadakan surau di dua tempat. Walaupun tidak berhawa dingin tapi ruang yang disediakan agak selesa. Surau kat Imigination tu je tiada telekung disediakan.

Pesanan untuk yang mahu ke sana pastikan pakai pakaian yang bersesuaian. Jangan lupa bawa shades dan topi serta pakai la UV protection. Dan sentiasa ingat dan boleh menginsafkan juga bila sentiasa tetapkan hati kalau panas di dunia ini tidak tertahan bagaimana kalau panas di SANA nanti. Boleh *___^


Thursday, September 20, 2012

Eid Fitr 2012

Sekejap sahaja Ramadhan berlalu dan kita telah pun meninggalkan bulan Syawal beberapa hari yang lalu. 
malam raya ~ bermain bunga api

Tahun ni giliran balik Batu Kurau, Perak... bagi Cujie beraya dimana pun sama sahaja cumanya beraya tanpa emak dan adik-adik agak sedih juga. Hanya panggilan telefon dan sms sebagai pengganti diri. Agar emak dan adik-adik tidak terasa kehilangan tanpa anaknya yang seorang ini. Bezanya hanyalah juadah di hari raya. Untuk merasa kehangatan nasi impit dan ketupat tidak la ada di Batu Kurau.
Pagi Syawal with Dina

Kami di sana selama seminggu bercuti raya sakan. Boleh dikatakan setiap hari ada sahaja kenduri. Kenduri kahwin, kenduri  bertunang hinggalah kenduri cukur jambul (berendoi). 
Kenduri Kendara







Tuesday, August 7, 2012

Ramadhan ya Ramadhan

Ramadhan kali ini lebih bermakna sungguh. Melayan karenah Ahmad Haikal yang pertama kali berpuasa penuh. Alhamdulillah sikit pun rungutan atau rengekan yang didengar sepanjang hari berpuasa. Cumanya yang dia tahu everyday sahur mesti nak koko krunch cuma seminggu ni baru bertukar kepada cookie crisp. 

Minggu lepas berbuka bersama Anak Yatim dan Asnaf as-Solihin, Kanchong Darat di Kelab Golf Negara Subang. Seramai 37 orang anak yatim dan asnaf diraikan. Jadi bring along mujahid dan mujahidah tu dan for a first time Ahmad Haikal berbuka dengan nasi goreng bertambah 3 kali. Kena betul dengan tekak dia nasi goreng tu. 

Untuk makluman rumah anak yatim tersebut diseliakan oleh Haji Molyana dan bantuan bulanan yang diperolehi hanyalah RM600 untuk menampung seramai 57 orang anak yatim dan asnaf. Kebiasaannya apabila mereka kehabisan wang untuk perbelanjaan mereka, mereka akan menjual lembu atau kambing yang dipelihara untuk mendapatkan wang perbelanjaan. 

Bayangkan diorang dapat beg dan satu set stabilo stationery tu diorang dah happy sangat². Terus dipeluk beg baru tu. Plak tu nama company cujie dengan nama rumah diorang tu bunyinya sama ejaan je  lain sikit diorang dah tanya harga beg tu yang diorang jangkakan beg tu mahal harganya. Inilah kali pertama diorang dibawa makan berbuka puasa diluar. 

Wajah mulus diorang tu kalau kita perhatikan buat kita fikir sendiri betapa beruntungnya dengan apa yang ada pada kita hari ini. Syukur dengan apa yang ada... Ahmad Haikal pun dapat berkenalan dengan kawan baru. Insyallah jika ada rezeki mungkin bertemu lagi bukan sahaja di bulan ramadhan sahaja.  

Thursday, July 26, 2012

Kurangkan Juadah Lebihkan Ibadah

Assalamualaikum,

Ramadhan ke-6

Alhamdulillah sudah masuk hari ke-6. Nampaknya Ahmad Haikal memang kuat dengan penuh azam berpuasa tahun ini. Plak tu dijanjikan oleh Aciknya kalau habis berpuasa Acik nak ajak dia shopping. Selalu ingatkan Ahmad Haikal berpuasa bukan untuk kita dapat ganjaran dari ummi atau ayah atau Acik. Tapi ganjaran pahala dari Allah yang lebih utama. Selalu beritahu dia kalau solat di bulan Ramadhan pahalanya berlipat kali ganda. Bukan sahaja solat... apa sahaja yang kita buat kebaikan Allah pasti berikan pahala yang banyak. Nak lagi kalau kita mengimarahkan masjid di bulan mulia ini. 
Cuma pada hari persekolahan nampak dia memang penat. Kadang masa ambil dekat rumah maktok, dia dah tertidur menunggukan waktu Asar. Bulan Ramadhan ni dia balik pukul 3ptg. Balik rumah lepas solat je terus sambung tidur. Berbuka nak makan coco crunch atau roti canai... nasi ni kurang sikit. Lepas tu bersiap solat maghrib dan terus ke masjid. Balik terawih dalam pukul 11pm terus tidur. Bersahur pula pukul 5am. Begitulah rutin seharian bulan Ramadhan. Takde sempat bermain. Homework pula, Alhamdulillah di SRI Pintar Al-Amin memang takde homework weekdays. Homework diberikan pada setiap hujung minggu. 

Bagi umminya pula... memasak untuk juadah berbuka sudah tentu. Dapur akan berasap selama 30 hari ini... kekuatan memasak secara eksklusif hanya terdapat di bulan Ramadhan. Moga diberikan kesihatan dan kekuatan untuk meneruskan perjuangan di dapur. Juadah tak perlu ditonjolkan... makruh ye... Pasar Ramadhan pun tidak dijejaki setakat hari ini... ^___^


Friday, July 20, 2012

Ramadhan Kareem 1433H

Masyaallah cantik betul banner ni
credit to : art4islam

RAMADHAN KAREEM
Best Wishes to You & Your Family 
For a Safe, Prosperous and Happy Ramadhan Kareem

Syafakillah Kak Jas :))

credit pic to Siti Aisyah Nor Azam
After finished seminar on 15th July 2012 we went to SDMC Subang Jaya to ziarah our General Manager, Puan Jasmin aka Kak Jas. See everybody face... happy time for 3 weeks without Kak Jas. Just kidding!

When kucing not around... tikus will berlari-larian
~AP 


Sunday, July 8, 2012

Masih ada...

Ramadhan bakal menjelma tidak lama lagi...
Persiapan untuk menyambutnya serba sedikit telah dibuat.
Insyallah tahun ini Ahmad Haikal akan berpuasa secara serius.
Harap dia punya kekuatan untuk berpuasa 30 hari...

Mungkin bila sekolah ni keterlupaan untuk makan itu tiada mustahil
Pukul 5 petang baru sampai rumah mungkin perlu carikan dia aktiviti untuk habiskan masa hingga ke waktu berbuka
Moga bulan Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun sudah.

Ok la nanti jumpa lagi dilain masa...
Mana yang belum habis menggantikan puasa tahun lepas
Buatlah secepat mungkin
Tak lama lagi je ni... :-)

Friday, June 15, 2012

Siem Reap Day 3 : Haji Musa Restaurant

Malam tu kami makan malam di Restauran Haji Musa yang terletak di kampung Stoung Thmey bersebelahan sahaja dengan masjid an-Nikmah. Masakan popularnya 'Daging lembu naik bukit'. Tapi malam tu kami tak merasa pun sebab makanan tersebut akan disediakan dihadapan anda dimasak di meja anda. Jadi tidak sesuai untuk kami malam itu. 
Lauknya biasa tapi inilah yang bestnya untuk perut. Tak larat nak lalui lauk yang pelik. Penduduk kampung berkenaan kebanyakkannya muslim. Lepas makan kitorang sambung shopping lagi. Maklumlah last night for last minute shopping. Last minute ;p

 Mesra sahaja layanan Haji Musa tak lekang dengan senyum. 

Tuesday, June 12, 2012

Siem Reap Day 3 : Free & Easy

Memandangkan esok adalah hari terakhir di Siem Reap jadi hari ke-3 itu selebihnya adalah free and easy. Dengan perkataan mudah, it's time for shopping. Cumanya yang kurang best di sini matawang yang digunakan adalah USD jadi semangat untuk membeli belah perlu dirancang sebaik mungkin. 
Pada jelajah shopping pertama kita ke kedai batu permata. Siem Reap memang terkenal dengan batu permatanya. Memang banyak juga kedai batu permata. Tapi perlu berwaspada takut anda TERkena. Kalau bukan jauhari jangan sesekali berani nak beli tanpa bimbingan. Kadang dengan Night Market dengan design yang sama tiada cacat cela lebih menarik hati juga dikatakan original. 
Dan tak semestinya mahal itu batu permata asli. Di sini kalau nak shopping pun takde benda sangat. Bukan tempat bershopping. Setiap kedai tu jual benda yang sama... jika pandai menawar memang seronok. Berbaloi juga membelinya. Kalau di Central market kita boleh buat jual mahal... biasanya dia akan bagi apa yang kita nak. Tapi kalau di Old Market... jangan harap memang diorang tak heran pun kita buat jual mahal. 
Kain sutera Cambodia, pashmina, t-shirt, seluar khmer memang banyak. Dan boleh dikatakan semua kedai menjualnya. Seluar khmer tu menyesal tak beli lebih... selesa bebenar seluar tu kalau buat pakai kat rumah. Sampai ke malam la shopping... tengahari tu makan sekali lagi di D'Wau Restaurant. Malam itu kita makan di Kedai haji Musa yang terkenal dengan lauk DAGING LEMBU NAIK BUKIT.

Thursday, May 31, 2012

Siem Reap Day 3 : Civil War Museum

Pagi itu seperti biasa... roti sebagai pengalas perut sahaja. Makanan lain tidaklah mencapai piawai untuk kami semua. Mampu dilihat tak boleh dan haram dimakan. 

Setelah itu kami menuju ke Civil War Museum. Di sini terdapat peralatan dan kenderaan yang digunakan semasa perang. Iaitu perang menentang Khmer Rouge yang diketuai oleh Pol Pot. Untuk makluman pemerintahan Khmer Rouge yang hanya sempat memerintah selama 3 tahun 8 bulan 20 hari telah membunuh ramai rakyat Cambodia iaitu 1.7juta yang terkorban. Mangsanya termasuk wanita dan kanak². dan sehingga ke hari ini masih yang tertanya mengapa Pol Pot menjadi sebegitu kejam. 
Semasa di muzium tersebut kami diberikan penerangan oleh Mr. Keo Veasna, beliau juga adalah salah seorang askar yang terlibat semasa peperangan menentang Khmer Rouge. Ramai kawannya terkorban dan dorongan untuk menentang Pot Pol adalah disebabkan ramai ahli keluarganya yang terbunuh.

Dia juga melihat sendiri kawan baiknya yang dibom ketika masih lagi berada di dalam kereta kebal. Yusof iaitu tourist guide juga menceritakan zaman Pol Pot memang hidup mereka sangat susah. Waktu malam memang tidak dibenarkan sebarang bunyi... sekiranya askar Pol Pot terdengar bunyi bising atau bercakap atau bayi menangis sekalipun mereka akan mengarahkan untuk mengikut mereka dengan alasan untuk diberikan 'nasihat'. Tetapi hampir semua mangsa yang diberi 'nasihat' tidak pulang. 

Di muzium ini juga ditunjukkan peralatan yang mereka guna dan bagaimana peralatan tersebut digunakan dan fungsinya. Ngeri tengok bom²... ada yang peralatan tersebut menembak bahagian pinggang manusia menjadi terputus dua.  
 Kami juga melihat betapa sengsara dan trauma Mr Keo dan masih dapat dilihat melalui air mukanya. Kesan bom kelihatan di tepi kelopak matanya. Dan dia mengatakan dia bertuah lagi jika dibandingkan orang lain yang ada diantaranya kehilangan kaki atau tangan. 

Terkesima melihat kekuatan jiwa Mr Keo itu.  

Tuesday, May 29, 2012

Buah teratai

 Tak suka tengok buah teratai ni... Sebab asyik teringat email yang pernah cujie tengok yang seakan buah teratai ni.
Yusof menunjukkan buah teratai
Namun buah teratai ini boleh dimakan. Terdapat biji yang boleh dikopek dan dimakan. Rasanya lemak seperti kacang. Boleh juga direbus... tapi cujie lebih suka makan yang direbus rasanya lebih lemak macam kacang tanah gitu. 
mari tengok dengan lebih dekat
Sebab itu di Seam Reap terdapat ladang tanaman teratai untuk diambil buah teratainya. Lagipun bagi mereka yang kebanyakkan beragama Buddha, bunga teratai memang dianggap bunga suci. 
inilah buah teratai setelah dikopek
Pengalaman... selama ini tak pernah merasa. Berjalan di negara orang memang banyak memberikan pengalaman yang terbaik. Guru yang terbaik dalam kehidupan adalah pengalaman :)

Wednesday, May 23, 2012

I lurve play piano

Assalamualaikum,

Wah hari ni google secara comel. 
Rupanya boleh main piano tu... sangat best leh record & play
Jadi sempat juga Cujie buat lagu Birthday...
Google hari ni sebegini rupa ada sebabnya... Robert Moog's 78th Birthday
Bukan nak meraikan birthday Robert tapi Cujie tumpang seronok main piano kat google tu :p

Selain itu, untuk info pada penggemar shopping mall... Paradigm Mall, Kelana Jaya sudah dibuka. hehe... terapi untuk melepaskan tension waktu kerja boleh dilakukan secara sekali sekala. 

Dikesempatan yang ada ini... Cujie juga ingin merakamkan takziah ke atas Moon dan Talib sekeluarga di atas pemergian Norma. Semoga rohnya dicucuri rahmat... Insyallah. 

Monday, May 21, 2012

Rejab bakal menjelma

Insyallah...

Mari sama-sama kita baca doa ini...
Perbanyakkan istighfar dan berpuasa di bulan Rejab... 

Juga di sini cujie ingin meminta jasa baik kalian untuk sama-sama kita bacakan Yasin dan doakan yang terbaik buat Norma. Untuk tahu lebih lanjut lagi tentang Norma sila klik >>> update Norma

Siem Reap Day 2 : MyHibiscus Hotel

Daripada Tasik Tonle Sap kami terus ke Hotel MyHibiscus yang dulunya dikenali sebagai Angkor Monarch. Pemiliknya rakyat Malaysia... tak ingat nama Datuk tu... tapi bolehlah ramahnya. Di sini kami dijamu untuk makan malam. 
harapkan terbaik untuk malam itu
Memang kehadiran kami ditunggu kerana makanan terhidang sejurus sahaja kami melabuhkan punggung di kerusi makan. Perut pun memang lapar sebab tengahari tu makan macam tak serupa makan. Berharap sangat makan malam tu sangat best untuk dinikmati. 

Ok... food sampai.
hai... saya telur dadar
sayur yang dicampur
sup ayam
ntah daging black pepper kot ;p
ni lagi tak tau... ikan hancur ke ntah
Bolehlah harap... lepas tu kita balik hotel untuk melelapkan mata. 
makan dengan rela... Bismillah :))