Friday, August 26, 2011

Pendaftaran Murid Tahun 1 ~ Part 3

Alhamdulillah dah selesai bab pendaftaran tahun 1 sesi 2012 untuk Ahmad Haikal. Pada bulan Julai dah keluar keputusan tapi agak lewat dalam seminggu sebab masalah teknikal.
Sekolah yang dipilih untuk Ahmad Haikal diluluskan. Tiada masalah. Hanya nombor mykid sahaja diperlukan. Tak perlu la hafal nombor pin yang diberi ketika pendaftaran kali pertama tu.
Cetak dan perlu dibawa pengesahan di sekolah yang dipilih pada satu jangkamasa yang diberikan. Masa cujie tu bulan Julai keluar result then next month boleh pergi sekolah. Bawa bersama sijil lahir anak ye.. nanti sekolah cop la kat belakang sijil lahir tu. Macam kita punya sijil lahir la kan... ke korang takde.
Dah settle satu perkara... after Raya will proceed to register Ahmad Haikal untuk sekolah agama. Sebenarnya kalau boleh nak masukkan dia sekolah agama integrasi. Tapi dekat kawasan rumah memang takde. Senang satu sekolah tak perlu nak balik rumah... keluar pagi balik petang. Pendidikan dunia bagi... untuk akhirat lagi penting.

Insyallah pada bulan December nanti ada orientasi di sekolah.

Thursday, August 25, 2011

Majlis berbuka Puasa

Ini tahun ke-2 company buat majlis berbuka bersama Anak Yatim... kali ni rumah Nur Ikhlas terpilih. Sebelum ini company just post cheque ke rumah anak yatim. Semenjak 2 tahun kebelakangan ini our CEO memilih untuk buat majlis yang seperti ini.
Kali ni rumah Nur Ikhlas, Rawang membawa seramai 20 orang anak yatim. Hati agak tercuit dan tersentuh betapa diorang lebih berdikari berbanding cujie sewaktu seumur mereka. Rumah tersebut hanya menempatkan budak lelaki sahaja. Paling kecil untuk hari tersebut berumur 8 tahun.
Ada juga dikalangan anak-anak ini bukanlah anak yatim tetapi hasil penceraian ibu dan bapa - memasing takmo menjaga anak lalu ditempatkan anak mereka disitu. Itu lagi sedih tapi semangat diorang semua kuat. Jadi why not kita happy bersama.
Berbuka kat Kelab Golf Negara Subang... food? so-so je... tapi bagi yang menjaga kesihatan sangat good la... sebab tidak terlalu manis dan tidak masin. Rasanya lebih natural sahaja tidak kaya dengan pak aji atau sesedap rasa.
Selesai sahaja majlis tersebut terus ke masjid di mana encik suami dan anak lelaki sedang berterawih. Oh cujie bawa Alesha bersama... suka dia...

Wednesday, August 24, 2011

#7. Wordless Wednesday

Tuesday, August 23, 2011

Rezeki di Bulan Ramadhan

Ramadhan kali ini memang memberi seribu erti bagi cujie sekeluarga. Tahun ni secara full setiap malam kami berada di masjid. Kalau tahun-tahun sebelum ni belum ada kekuatan nak bawa Alesha bersama-sama. Takut juga mengganggu jemaah nanti. Alhamdulillah, Allah permudahkan niat baik kita.

Pada awalnya seperti tahun yang sudah hubby dapat susu raya kali ni amik 2 carton susu pekat manis dan selebihnya fresh milk, chocolate milk and mango juice, oren juice and apple + aloe vera juice. Tahun ni company encik somi naikkan voucher raya jadi empatratus ringgit selalunya tigaratuslimapuluh sahaja. Nampak barang dah naik harga kan.
Kemudian cujie plak dapat hamper raya... banyak coklat dalam tu. Suka la kiddos. Sampai sahaja muka pintu rumah kiddos dah serbu. Sekelip mata hamper setinggi Alesha diceraikan antara satu sama lain.
Kali ni rezeki Ustaz Ahmad Haikal. Nak sebut 10 ribu juta kali 'ustaz' semoga dia jadi ustaz. Pihak masjid bagi cenderahati pada kids yang selalu ikut ke masjid dan berkelakuan baik sepanjang berada di dalam masjid ketika Ramadhan. Alhamdulillah Ahmad Haikal & Alesha tersenarai cuma Ahmad Haikal je la pegi ambil. Alesha punya belum lagi sebab cujie solat kat dewan atas... malas nak bawa Alesha turun. Rezeki anak-anak...

Monday, August 22, 2011

Universal Studios Singapore ~ ceritera 3

Haih lama nak tunggu sambungan dari cerita ke Universal Studios Singapore 2 eh... hehehe... bulan Ramadhan macam ni memang kesuntukan masa sedikit nak jengah belog, ada pun jengah belog masakan je sehari dua ni. Tahun ni first time ever hari-hari dapur berasap ~ siap bil elektrik sampai nanti.
Immigration Malaysia lagi...
ehem ehem!
Tuas Checkpoint
Hari yang di nanti sudah tiba... sangat happy dan teruja tak sabar lagi. Bukan hari-hari kan dapat ke USS. Bila dapat tahu sahaja nak ke USS, cujie memang banyak surf belog yang berikan tips dan review. Entry lepas ni yang ntah bila pula tu, cujie akan bagi tips dan beritahu selok belok masa kat sana nanti. Ilmu ni... senang esok kalau dah sampai sana.
dipintu gerbang...
Kitorang rented bus... sebelum tu ticket kitorang beli kat Vacation Hub. Cubalah beli kat situ memang murah dari biasa. Cuma SGD61 sahaja berbanding kalau beli di kaunter atau mana-mana travel agents. Harga biasa SGD72. Kalau convert memang nampak perbezaan ketara dan duit lebih tu boleh la beli souvenir. Masa pergi tu ikut second link memang tak jammed pun. Senang pun senang... bila sampai immigration malaysia korang leh turun melenggang then bila sampai immigration Singapore kena bawa turun semua benda yang korang bawak even stroller. Balik tu plak kitorang ikut tambak Johor... nostalgia lagi sebab pernah berjalan sepanjang tambak sebab jammed yang teramat sangat. Melepuh kaki...
Happy Hour!
Sampai USS gate pun belum buka... tapi dah ramai dok posing depan globe. Letih juga la posing depan globe tu... Masuk je sampai Hollywood hah senang tak perlu naik flight. hehe... Kemudian sampai New York... sekejapan! First sekali kitorang masuk Lights! Camera! Action! Itu memang dah best sangat... memang kalau bawa anak jangan termimpi untuk naik semua benda yang ada. Tapi Battlestar Galactica tu memang harus naik. Nanti menyesal... cujie naik cylon memang dipusingnya 360 darjah ntah berapa kali sampai pasrah. Officemate yang mana naik Human memang surrender lepas tu... memang nampak tak seram dan ngeri kalau Human tu... naiklah dulu kalau tak percaya dan bandingkan keduanya. Fuhhh!
Pastu kitorang lepak kat Egypt memang panas dah masa tu... macam real la kat Egypt. Kat situ la juga kena pawww air. Tapi sedap gak tak rugi juga beli pon. Teringat² kesejukkan dan kesedapan fruit punch tersebut. Kemudian sampai kat Lost World. Ok ride yang wajib naik ada di sini. Wajib ok wajib! Jurassic Park Rapids Adventure tu memang best. Bagi sesiapa bawa anak macam besar Ahmad Haikal yang umur 6 tahun tu nak bawa naik harus peluk kekuat. Beratur kat situ makan masa dekat 2 jam. Sampai encik suami tertido² tunggu kat luar.
Egypt
The lost world
Seterusnya yang ni menjadi kesukaan Alesha. Rumah pwincesss katanya. Dia sibuk nak masuk... tapi orang dok beratur sampai 2 khemah tak lalu nak beratur lagi. Pastu bawa diorang main kereta Fiona... tetiba datang Puss in Boot dapat bergambar dengan dia. Gatal bukan main... pantang nampak perempuan cantik dia buat gaya ke main lagi. Amboi!
The far far away
Pastu kat Madagascar memang seronok la bebudak. Karektor memang cute tu bukan diorang suka... dengan lagu I want to move it.

Nanti kita sambung la pasal tips plak kan...