Monday, February 28, 2011

Alasanku Ulasanmu

lama tak berupdate ek.

Alasan pertama sebab hari tu blog diserang malware. Benci rasanya setiap kali masuk belog keluar notification yang macam horror tu. Scary gitu. Puas dok cari sebab musabab at last hari ni dapat solve sendiri. Mesti ramai yang takut nak masuk belog cujie kan.

Alasan kedua... tapi ni bukanlah kira alasan tapi sebab kenapa belog tak berupdate lama. Hari Khamis lepas, 24 Februari 2011 jam 7 pagi, arwah nenek Johor meninggal. Pagi hari Khamis tersebut memang cujie dah bersiap nak pegi office. Baru selangkah nak keluar dari rumah tetiba rara called beritahu yang nenek dah takde. Petang hari Rabu mak dah called beritahu nenek dah terlalu uzur tak mahu makan dan minum serta dah tak dapat bercakap seperti biasa. Macam tak sedap hati tanya juga la dekat mak. Nak kitorang balik atau tidak. Mak suruh tunggu dulu. Alhamdulillah semua urusan dipermudahkan.

Alasan ketiga, cujie serta rakyat jelata di office busy. Kaki dan tangan bekerja dengan lebih keras dan deras. Mana yang tak sihat - buat² sihat. Tambahan lagi dengan office sekarang ni tengah renovate toilet. Sangat sesak nafas dan berat dada menghirup udara dalam office ni. Mau tidak ramai yang selsema dan batuk. Kerja keras dan deras disebabkan convention berlangsung hari Sabtu lepas. Cujie buat kedua kalinya tak dapat melibatkan diri sendiri ke convention kali ini - masih di JB. Kali pertama dulu sebab delivered Ahmad Haikal.

Alasan keempat - laptop kat rumah dah jahanam. huhu~~~

p/s : Banyaknya alasankan... ulasannya adalah PEMALAS.

Monday, February 14, 2011

Akma & Zamri ~ wedding day

Mungkin boleh digelarkan bulan Februari adalah bulan mengawan...

Lepas sibuk dengan kenduri adik sendiri kita berangkat pula ke Batu Kurau, Taiping - Perak. Biasalah kenduri kahwin mana tak sibuk walaupun kita pakai catering atau bergotong royong. Penat dan penat dan penat juga.

Alhamdulillah pada hari Jumaat, 5 Februari 2011 selepas Isyak, Faridatul Akmal binti Sahat telah selamat menjadi isteri kepada Mohd Zamri. Akma atau Kema atau adik adalah adik bongsu dalam adik beradik hubby. Ciri manja tetap ada walau dah jadi isteri ni.
setiap kali lalu kat sini cuba captured tapi kali ni better
Masa nikah tu, Cujie yang jadi tukang make up. Gitu-gitu je... macam kakak Nurul dia juga masa nikah memang tak ke surau. Diorang tak pergi tengok pun saat-saat diorang bergelar isteri. Pelik sikit... sebab cujie rasa time macam tu adalah penting. Every moments sangat precious. Nak dengar sendiri saat husband melafazkan kabul dan baca takliq. Diorang sangat simple. Bila selesai akad nikah jemput rombongan lelaki datang makan dan majlis batal air sembahyang.
petang jumaat
pecah tradisi ~ kali ke-6 baru ada pelamin yang betul² pelamin
mak teh & mak ngah
potong daging
Malam tu juga buat majlis berendoi untuk anak sis-in-law. Sayangnya kamera tak berada ditangan dok dalam handbag dalam bilik. Segan plak nak masuk bilik sebab dah kena block dengan pakcik-pakcik marhaban. Majlis habis nak dekat tengahmalam. Memang letak kepala je terus tidur malam tu. For sure pagi nak kena bangun awal.

Lepas subuh tolong mak ngah tumbuk kulat sisir. Erm sangat sedap. Dulu selalu dapat makan kalau balik kampung Pahang. Arwah nenek masak kulat sisir memang takde siapa yang boleh tandingi. Mulalah sibuk luar dan dalam rumah persediaan kenduri hari besar. Anak menantu mak semua dok sibuk di dapur sediakan santapan raja sehari.
Hari Ahad ke rumah keluarga lelaki, majlis bertandang. Mujur dekat sahaja. Seronok dok tengok kampung orang bermusim durian. Belah kampung hubby takde plak padahal takde jauh sangat. Majlis belah lelaki bertemakan hijau. Takde berlama-lamaan kat sana... balik rumah terus tukar baju menyental periuk belanga serta kawah menjadi putih berseri semula. Habis kuku bertukar hitam-hitam... bukti!
terror bebudak ni...
terpegun kiddos tengok
majlis belah lelaki

selamat pengantin baru ~ Akma & Zamri
My kiddos memang peminat setia nasi minyak tokwan nya. Kalau tokwan buat nasi daging lagi diorang makan tambah berpinggan-pinggan.

Friday, February 11, 2011

the big day ~ Lin & Ajam

On the first day Chinese New Year kitorang the whole family paternal & maternal side berkampung di Wisma Sejarah meraikan raja sehari. Bertemakan pink & silver. Dewan Tun Hamdan Sheikh Tahir, Aras 2 - Wisma Sejarah dihias indah dengan bunga-bungaan segar. Pelamin yang didatangkan khas dari Sri Andaman Alfinaz sangat memukau mata... mata cujie lar!
meja santapan raja sehari
tuan rumah
siblings
Meh kita gambar je la... meja pengantin, alas meja dan kek pengantin semuanya disediakan oleh catering. Penat juga kaki on that day berdiri menyambut tetamu dan menyengih secara cute. Mana boleh senyum manis kang ramai terpikat.
my mom menepung tawar
ibu pengantin lelaki
Memang tak sempat nak bergambar dengan kiddos secara tenang dan aman. Sekejap Alesha hilang, bila dapat Alesha, Ahmad Haikal pula yang entah kemana berlarian dengan sepupu kecik cujie. Mujur bawa bibik sari sama... boleh tolong tengok-tengokkan kiddos yang emaknya sesekali je dok mencari sebab terlampau busy amat menjadi tuan rumah.
Alesha ketiduran, bibik sari & cik rara
bakal pengantin 20 tahun akan datang ~ hehe
maksik gajah
dengan my only princess
Alhamdulillah sampai petang majlis berjalan lancar. Terima kasih pada yang sudi menghadirkan diri pada hari tersebut. Kami sekeluarga mengucapkan berbanyak terima kasih.

Tied the knot ~ Lin & Ajam

Hari ni nak kongsi plak gambar wedding adik Cujie. Dia nikah kat masjid wilayah... so far sangat selesa sebab siap ada bilik pernikahan yang dihias indah. Kemas dan bersih. Ustaz pun sebelum majlis nikah bermula siap mengalukan kedatangan dan berterima kasih sebab memilih Masjid Wilayah tersebut untuk mengadakan majlis pernikahan. Siap bagi ucapan...
girl power
Sepanjang majlis pernikahan tu hati kakak pengantin sangat fragile. Isk rasa sebak tengok adik sendiri yang tak lama lagi menjadi isteri orang. Teringat masa kekecik dok makan, mandi, gaduh sesama. Lagipun bila arwah abah dah takde lagi tambah sedih. Nak plak masa berpelukan cover juga takut pengantin yang lebih sedih habis makeup. Kakak pengantin memang over.
cover sikit... ada je papparazi
pengantin of that day...
sah dah!
Kepada pengantin... Azlinawati Suhaimi & Azam Khairani, Selamat Pengantin Baru. Apa-apa yang berlaku dalam rumahtangga harus ditempuhi bersama. Jika ada salah faham bawa berbincang. Jangan ribut-ribut ya.

meh baca blog yang lain juga

Tuesday, February 8, 2011

5 days 5 nights...

Alhamdulillah selama 5 hari 5 malam berkenduri kendarat, hari ini memulakan tugas seperti biasa dalam keadaan yang semua lemah gemalai. Bangun pagi pun seakan badan berat terlalu payah nak bangun.

Bermula dari hari Isnin minggu lepas lagi sudah mula sibuk berulang alik ke Keramat Wangsa menguruskan dan membantu apa yang patut. Tidur pun lewat mata pun dah macam panda. Hari Rabu pula sibuk memunggah hantaran naik turun lift ke Masjid Wilayah, Jalan Duta. Alhamdulillah sekali lafaz adik cujie sah bergelar isteri. Sebak dalam hati... tapi tahan juga sebab takmo dia tengok yang kitorang dok sesedih.

Hari Khamis pula pepagi dah siap nak ke dewan. Hubby ajak breakfast dulu... mujur tak jatuh tersungkur bergolek kat tangga. Cujie dah lemah lutut dah nasib sempat berpaut kat tepi tangga... masa tu dok pimpin Ahmad Haikal. Kalau tidak dengan dia-dia juga jatuh sama. Hari kenduri tak penat mana sangat la, cuma penat menyengih dan mundar mandir tengok dan lawat tetamu yang datang. Penat bila dah petang... dok mengangkut hadiah pengantin pula.

Hari Jumaat pula pepagi dah ke Keramat Wangsa nak amik bunga telur yang lelebih yang kenduri adik cujie. Dan terus ikut highway DUKE balik ke Batu Kurau, Taiping. Sampai sana lebih kurang 11.30pagi straight takdak berhenti mana-mana R&R. Kiddos pun memang tak mandikan terus angkat masuk kereta. Sampai je terus dok tolong buat bunga telur dan beg untuk marhaban dan untuk guest. Kat luar memang dah sibuk riuh rendah orang dok rewang. Belah malam nikah dan sambung dengan marhaban dan kenduri berendoi anak sis-in-law yang baru 3 bulan.

Hari Sabtu memang dah tentu sambung pula dengan kenduri besar. Belah pagi of coz cujie & biras & sis-in laws busy kat dapur sediakan santapan untuk raja sehari. Nak gubah hidangan jadi menarik walau takdak basic menjadi chef tapi so-so jela. Belah petang dah tentu dok tolong basuh saki baki pinggan, cawan, mangkuk etc. Kemas meja dan kerusi. Pastu bawak kiddos mandi lata.

Hari Ahad, majlis bertandang pula. Nasib baik dekat kira dalam 6km je dari rumah mak. Masa ni tengok orang dah macam ada dua kepala. Mak pun dah demam tapi gagah gak bangun sebab dah Akma (pengantin) dok pujuk ikut sama. Mak bangun terus je pi rumah jiran pelawa siapa nak ikut rombongan pengantin perempuan. Balik je dari menghantar... terus tukar baju dok tolong kemas dapur, kemas ruang tamu, basuh kawah dan periuk belanga yang besar kira kalau Ahmad Haikal & Alesha masuk periuk tu boleh muat dok dalam. Dalam masa yang sama dok basuh baju... aih beg baju pun dah naik kosong. Risau kalau baju kiddos tak cukup. Habis clear susun semua pinggan mangkuk... petang lepas asar kitorang reramai sumbat dalam van pi mandi lata. Fresh! Lepas tu pi pasar malam... hehe.

Hari Isnin belah pagi nak balik ke KL. Ikutkan nak balik hari Ahad... tapi dok dengar radio dan sedara mara yang dalam on da way back to KL terus cancelled. Pagi tu hubby dok tolong punggah 'balai'... dan terus balik KL. Banyak juga kereta berderet je...

p/s : gambar will post later okey.