Sunday, January 30, 2011

the book of tomorrow

Starting from today...
Already done with the time traveler's wife. This book highly recommended. I'm not yet watch the movie... and the good news is the movie will showing at star movie in February. Can't wait for that. It's nice story about true love and the ending truly sad.

About the book of tomorrow, the book also listed in bestsellers list in MPH - so I bought this book, that's why.

Tentang dot dot

Sekarang ni tengah tunggu tetamu datang dari jauh. My cousin from Kota Tinggi nak datang ni sebab besok anaknya yang sulong tu kena mendaftar di PULAPOL. Erm hari ni hujan je kan... sejuk je ala² winter gitu. Stokin pun sentiasa di kaki sebab sejuk sangat.

Pepagi lagi cujie dah sibuk di dapur terbongkok-bongkok dok buat apam dot dot lagi. Kali ni pakai acuan lompang tu. Lebih jimat... kalau pakai souffle cup tu sayang sangat. Acuan kuih lompang tu beli kat kedai Max Value je... sedozen just dua hengget je. Amik 2 dozen... dapat jimat dengan lebih banyak daripada pakai souffle cup tu.
Lepas tu dok rehat dalam 1 jam... dok terbongkok lagi siang ikan dan udang. Pastu duduk lepak sekejap tengok melodi 15 minit sambung plak memasak. Siap masak pukul 2 petang. Hehe orang lain dah kekenyangan. Maklumlah buat keje lambat la sikit siapnya kang kejap Ahmad Haikal datang nak susu coklat ulang alik dok makan apam dot dot. Tu belum lagi Alesha dok ke hulu ke hilir nak tengok ummi dia memasak. Hubby kena keja hari ni.
hidangan diwaktu winter
ok la tu... nak dok rehatkan badan sekejap. Sejuk macam ni sedap tidur...

Thursday, January 27, 2011

Persiapan Mental dan Fizikal...

Walaupun ini bukannya kali pertama berjauhan... tidur keseorangan... tapi ini lain sama sekali. Kali ini hubby akan jauh sangat rasanya. Uih masa dok taip entry ni kepala asyik terbayang ketika ketiadaan dia nanti. Sampaikan tak tahu macamana nak sampaikan apa yang tersimpan dalam hati ni.

Masih ada lebih kurang sebulan sahaja lagi untuk sedia apa yang patut semasa ketiadaannya nanti. Rezeki kiddos dan anggap je ujian kasih sayang kami anak beranak.

Harap ada sedetik lebih...

Genting Highlands

Third years in row our family went to Genting Highlands. Jangan bertindak merugikan diri sendiri kalau fully sponsored by hubby's company. Tinggal sediakan duit minyak je naik ke atas. Tapi ramai juga yang tak pergi lebih lagi kalau yang bujang atau yang masih belum ada anak. Diorang jual je tiket tu pada siapa yang nak bawa famili yang takdak dalam list sponsored.
dok sibuk tengok that girls
row, row, row your boat ~~~
first time dapat naik boat kat genting ni
Company hubby bagi tiket all park main sampai lebam dan belanja makan tengahari kat genting cafe. Biasanya kitorang main indoor pastu lunch then main outdoor plak. Lepas asar dalam pukul 5.30pm balik ke tempat asal dengan badan lemah longlai... hati seronok juga dok layan kiddos yang dah pandai main ni.
kiddos dah ada lesen dah
it's yummies
Ahmad Haikal pada mulanya tak berapa happy sebab takde kawan. Lepas je lunch dia bersemangat balik... paling dia suka dok main junior bumpy car. Awal pagi memang tak ramai orang... tak yah nak beratur ikut giliran. Dok la dalam tu sampai boring takdak siapa nak marah.
ntah la tak kenal sapa orang ni
like a princess
Alesha plak tahun ni dah reti semua benda... semua rides dia nak naik. Pula tu tak boleh sekali pusingan je nak berkali-kali. Bila tak dapat mengamuk. Ayah je paling sabar layan... ummi dia larat tengok je. Bila dah kenyang... tidur tak sedarkan diri.
Alhamdulillah rezeki kiddos tahun ni... hubby dapat lucky draw. Berupa LED TV 42"... urghhh tu anganan kosong sahaja ye. Yang sebenarnya dapat voucher RM100 kat co-op. Laratlah nak layan minum juice dan susu setiap hari. Bertambah sihatlah blogger blog ini. Insyallah esok nak pilih kehendak perut ini.
Tahun ni cujie pun mati kutu... charlie's angel yang lelain tak dapat join. Jadinya layanlah sorang buai pusing-pusing tu. Asal dapat lepas gian... nanti kalau tak naik takdak rasa kegentingan... rugi.

Kali ni juga julung kali bawa bibik sari... belum sampai genting dia dah pukes mujur dah sedia plastic awal lagi. Hubby plak takleh dah bau atau dengar bunyi orang muntah. Dia pun mudah nak jangkit sama. Mujur minyak cap kapak dapat membantu. Sekian.

Friday, January 21, 2011

Apam Dot dot

Memasak atau baking adalah pekerjaan yang paling seronok. Macam buat eksperimen di dalam makmal. Macam magic juga. Boooossshhhhh... tetiba jadi dengan mengikut kehendak hati. Masa tu hati berbunga-bunga. Nak lagi kalau hubby tersayang pun suka makan sehingga bertambah-tambah. Itu juga salah satu mengikat hati suami...
ni adunan yang bakal dikukus... dot dot hodoh benar
Bila tengok sana sini dok semua gila nak buat apam. Cujie pun teringin nak buat juga. Balik sahaja kerja terus ke dapur... masa tu kiddos dok tidur. Tapi bila start je mixer... Alesha dah bangun nak sibuk sama. Pantang sibuk di dapur, dia pun mahu ikut sama. Nak tak nak bagi la juga sebekas souffle cup tu bagi dia main letakkan sikit adunan... jangan pula dah besar nanti malas nak tolong sudah...
bersusun tunggu nak kena kukus... pandai pon beratur
Wah menjadi... ikut sahaja resepi yang berlambak-lambak dalam internet. Pasti menjadi... cujie kukus pakai rice cooker je... takdak periuk kukus tu lagi. Kenalah juga beli satu kan... senang nak menanak pulut kemudian hari. Ahmad Haikal setakat ni dah makan 2 cup... Alesha pula nak masuk 3 cup. Haih seronok tengok kiddos makan bersungguh sambil riuh cakap kek ummi dia cantik kdan sedap.
jadilah tu nak buat makan sendiri
Hodoh je pun rupa apam dot dot tu... warna pun tak menarik sangat. Nanti nak pi cari warna yang lebih menarik lagi...

Wednesday, January 19, 2011

Hadiah mengecewakan hati

I think many of us selalu bermain permainan bertukar gift untuk memesrakan lagi suasana ketika annual dinner untuk office, bukan? Kebiasaannya juga pihak pengerusi majlis akan tetapkan jumlah ringgit malaysia kalau duduk di Malaysia ya! untuk sesuatu gift itu. Kalau nak beli lebih takpa asal jangan kurang dari yang ditetapkan.

Disini cujie akan menyenaraikan pendek panduan membeli hadiah tak kira la hadiah tersebut untuk majlis appreciation staff, perkahwinan, hari lahir atau kelahiran orang baru.

Kenal Pasti
Nak beri hadiah kena tengok juga jantina dan umurnya. Jangan la pula beli women perfume kalau nak beri hadiah pada lelaki. Tak sesuai, occay! Jangan la sampai orang yang menerima tu kata yang kita ni kurang akal atau cetek fikiran.

Bermanfaat
Ini paling penting sekali yang diambil berat ketika memilih sesuatu hadiah. Barang yang tidak dapat dimanfaatkan akan merugikan. Sudah tentu kita tak mahu hadiah yang kita beli itu akhirnya ke tong sampah juga akhirnya. Biarlah barang yang diberi itu memberi kebaikan dan faedah yang baik.

Kesukaan
Kalau tahu apa kesukaan sipenerima hadiah boleh la anda tambahkan lagi koleksinya itu. Pasti sipenerima akan gembira dan berlapang hati menerima pemberian anda itu. Ingat! Beli apa yang boleh menggembirakan hati penerima. Letakkan diri kita jika kita menerima apa yang menjadi kesukaan kita. Pasti gembira bukan.

Keinginan
Memenuhi keinginan penerima membuatkan mereka lebih gembira luarbiasa. Mau tidaknya menerima hadiah yang menjadi dambaan hati. Kadang bukan tak mampu nak beli sendiri tapi kalau dapat hadiah lebih seronok. Jangan beli barang yang sekadar memberi tapi isi kosong. Lebih baik tak payah la beli... buang masa.

Budget
Jangan memberi hadiah kita sendiri tak mampu beli. Niat dan keikhlasan itu memastikan hadiah yang dibeli cukup bermakna buat sipenerima. Memang lumrah hadiah yang mahal akan memuaskan hati penerima tapi jangan sampai anda mengikat perut memastikan hadiah tersebut terbeli. Sekiranya niat anda betul, hadiah tersebut akan menunjukkan isi hati anda yang boleh menyebabkan hati penerima tersentuh.

Perkara yang tak kurang pentingnya jika anda terlibat dengan permainan bertukar-tukar hadiah yang selalunya dipraktikkan di majlis makan malam adalah lebih baik anda elakkan dari membeli jam atau baju. Pastikan tidak menipu dengan harga barang yang dibeli. Itu jin notty namanya. Anda beli yang mengarut dan kononnya jimat tapi anda harapkan hadiah lumayan dari rakan sekerja lain. It's not good. Bayangkan kalau boss atau manager kita yang dapat. Malu jugakan... mana nak letak muka. So play safe beli dan beri barang yang boleh digunakan... dan bermakna. Contohnya seperti tuala... cadar... thermos.

Tolonglah jangan beli jam... jam dinding ke jam loceng ke. Pastilah semua orang kat rumah ada jam... nak lagi sekarang semua pakai handphone canggih manggih yang tentunya boleh buat alarm yang siap boleh pilih nak bunyi alarm yang macamana. Adoi! Sakit jantung babe... tolonglah kreatif sikit.

Kecewa tau kalau dapat gift yang tak serupa gift. Hampa perasaan dan ini boleh menyebabkan talian persahabatan yang terjalin akan regang dek kerana hadiah anda. Fikir-fikirkan la...

Tuesday, January 18, 2011

Company Dinner

Selama bertahun menunggu masa menghabiskan duit company tersayang akhirnya hari ini terlaksana jua. Mungkin ketika entry ini sedang ditaip orang kat dapur tadi tu belum habis mencuci pinggan makan kitorang tadi.

Zuan Yuan Chinese Restaurant @ One World Hotel
Belum pernah lagi perut ini diisi dengan chinese cuisine. Ni serba sikit penerangan ringkas kalau korang teringin nak makan chinese course ni... sebanyak 9 hidangan yang dihidangkan satu persatu. Gila kentang makan banyak macam ni rasa macam bela jin je dalam perut. Memang makanan tu sikit-sikit tapi bila dan sembilan kali tukar pinggan, perut rasa macam nak terburai. Elok berjaga-jaga kalau tak rugi je nanti.
penyambut tetamu untuk perut ~ groundnut & jasmine tea
Chinese food ni lebih kurang masakan melayu juga cuma rasanya lebih healthy berbanding makanan kita biasa-biasa ni. Lebih banyak guna sos tiram dan kicap dalam setiap masakan. Siapa yang hantu kicap macam kiddos cujie boleh la pegi sesekali merasa dilayan macam tuan puteri. Mau tidaknya jasmine tea tu pantang tinggal sikit dalam cawan... diorang akan refill semula. Nak pula yang macam cujie pantang tengok cawan penuh air mesti nak minum kang diisinya balik. Tak minum kang takut diorang kecik hati... heheh.

Ok meh kita tengok food plak... bon appetite.
Zuan Yuan Four Seasons Combination Platter
Braised Shark's Fin with Bamboo Pith, Shredded Chicken and Crab Meat Soup
Crispy Roasted Chicken topped with Spicy Thai Sauce
Steamed Sea Grouper with Preserved Vegetable and Garlic
Wok-fried Tiger Prawn with Chef's Special Sauce
Braised Duo Mushroom with Sea Cucumber in Green Garden
Steamed Fragrant Rice with preserve Assorted Meat and Yam
Assorted Homemade Pastry
Chilled Chinese Herbal Tea with Aloe Vera

Monday, January 17, 2011

takda lagi khemah pelarian... yang ada...

Bila apa sahaja kesukaan anak dipenuhi... tak minta pun dapat itu suatu kes parah yang boleh menjadi kanser dalam badan. Itu sesuatu perbuatan yang bukan baik tapi memberi kesan jangkamasa panjang yang keputusannya akan kemungkinan yang baik juga. Kita doakan saja.
Rentetan dari kisah out of the box itu... hubby bangun tidur beliau shift malam dan tengok keadaan rumah yang lintang pukang. Bukan isterinya tak kemas rumah bila dah anaknya sakan melalak kalau dikemas dan akan buat semula khemah perlarian tu. Tak larat nak dengar isterinya dok bergaduh dengan anak-anaknya. Terus diajaknya ke carrefour.
Selalu ada display tent ni tapi that day takdak satu pun. Dok la cangkung husband and wife dok baca instruction yang mana mudah nak pasang. Langsung tak tengok kebesarannya. Ceh kat instruction tu memang ada tunjuk orang-orang seramai 6 orang. Ceh langsung takdak heran. Macam tipu je beg kecik gini boleh jadi khemah yang besar yang boleh muat 6 orang.
Balik rumah sahaja... memang kerja lain dipandang ringan. Pasang dulu khemah agar kiddos happy... sekali gulp gulp! Besar amat... memang instruction tu takdak tipu. Memang sungguh. Rumah cujie yang kecik taraf rumah burung dah jadi macam sarang semut. Berjalan la meniti ikut tepi tepi tu. Laluan berliku liku...

Sampai bila akan jadi begini... huhu.

Saturday, January 15, 2011

Out of the box

My boss always keep reminding us please think out of the box
tapi budak-budak memang sukakan kotak walau ada mainan canggih dan mahal sekalipun. Kotak juga best... duduk la berjam pun dalam kotak kepanasan sikit takda heran. Kadang tu siap tutup plak dengan blanket.
Tu hari dah hilang dah main khemah ni... sekarang timbul semula. Jadinya memang tetap kena beli tent. Tengok la sehari dua ni. Sesambil nak mencari gift worth RM20 untuk dinner this tuesday @one world hotel ~ chinese food. Tak tau la boleh terima ke tidak dek tekak orang malay ni. Sebab dok tengok menu ada shark fin... sedap ke?
ok berbalik soal kotak... kesimpulan dari entry ini. Jangan berfikir di dalam kotak kerana di dalam kotak takda air-cond. Sekian, terima la entry ini seadanya.

Thursday, January 13, 2011

Fruit Girl

Lama juga tak update blog ni... tak busy mana pon. Tapi laptop ni memang tak dok kat tangan tuan sendiri... sebabnya ada tuan besar tu dok conquer laptop ni tak kasi chance kat tuan empunya. Plus tak berapa nak ada cerita nak hebohkan kat blog. Plus plus lagi sangat fokus membaca 'The time's traveler wife'.

Cujie dah berkeputusan nak ambil anak angkat... ciri-cirinya perlulah yang comel dan comel dan comel! isk... yang comot juga. Pipinya perlulah merah. Tu yang lama juga tak update blog ni...

Puas tunggu keputusan sama ada layak atau tidak ambil anak angkat tu. Tapi hari ini... dapat berita gembira. Dapatlah Alesha kawan... ambil budak perempuan. Susah nak dapat baby boy ni kalau tak betul-betul cari.
Kenapa cujie nak ambil anak angkat ni bukan tak nak pregnant lagi atau tak boleh pregnant lagi ke hape. Bukan... ni saja nak ada anak instant..

Meh kita kenalkan anak ketiga kita... panggil je dia fruit girl sebab dia suka benar buah strawberry. Sepupu dia strawberry shortcake tu... Nama dia belum pun lagi kami pilih untuk didaftarkan... tengah mencari lagi ni.

Jangan marah ya!