Saturday, October 23, 2010

Orphan 2009

Movie ni sangat berkesan dalam hati. Wow sangat menakutkan ok. Memang tengok mesti tutup mata konon²... horror!
Orphan itu tajuknya. Pada mulanya masa tengok iklan ingatkan budak ni ada kuasa luar biasa mungkin. Rupanya bukan. Kisahnya dimulakan bila Esther diambil sebagai anak angkat dalam satu keluarga yang baru sahaja kehilangan bayi mereka. Bayi mereka belum yang mati dalam rahim membuatkan Kate rasa sedih. Jadi untuk mengubat luka di hati dia dan husband nya mengambil keputusan ambil anak angkat.
Kate mula curiga anak angkat yang berumur 9 tahun tu terror bab sex ni. Dengan menjawab 'I know'. Then bila Kate tengok sendiri yang Esther giler cekap main piano note tachovsky. Padahal sebelum ni Esther mengaku yang dia langsung tak pandai. Kemudian timbul lagi satu syak wasangka bila Esther menyebabkan kawan sekolahnya cedera parah ketika bermain di playground.
Kate mula berbincang dengan John suaminya tentang Esther tapi John tak percaya dan katakan itu suatu kebetulan. Sampai la sister Abigail datang untuk beri amaran pada mereka. Itupun John masih tak percaya. Time Esther bunuh Sis Abigail ni giler horror just pukul pakai hammer je. Pastu Esther ni warning dengan adik beradik angkat dia supaya jangan bocorkan rahsia. Sampai la anak sulung Kate iaitu Daniel hampir nak mati dibuatnya. Itupun John tak sedar lagi.
Scene yang tak leh lupa tu dia sanggup cederakan diri sendiri sebab nak buat bapa dia marah kat mak dia. Dia kepit tangan dia sampai patah. Siap ada bunyi patah tu... ngeri seriau pun ado!

Masa ni Kate yang dapat hubungi tempat asal Esther tahu yang anak angkatnya tu dah berumur 33 tahun dan melarikan diri dari hospital sakit mental. Dia menghidap Hypopituitarism disebabkan itu dia nampak macam budak umur 9 tahun. Esther nama sebenar Leena Klammer tu dah banyak bunuh orang termasuk la keluarga angkatnya sebelum ni.
Memang seram la... tapi rasa nak tengok lagi tapi kali ni nak tengok secara fokus. Sebab masa tengok untuk kali pertama tu banyak gangguan dengan Alesha poo poo sampai termiss time Esther buka gigi palsu dia. Very recommended bagi yang suka tengok cite seram. Hehe... ke dah ada yang tengok. Bestkan!

2 comments:

Just Call Me Bitt said...

bila i tengok cerita ni dengan budak2 ni derang sampai tutup2 mata cakap kenapa kakak tu garang sangat..pastu kesimpulan habis cerita si kenit bersuara..kakak ahat...a.k.a kakak tu jahat okeh..hhehehe

Cujie said...

Bitt,

Hehe kakak jahat eh... memang jahat giler. Kejam plak tu.

Cujie sanggup bangun pukul 2.45pg hari tu semata-mata nak tgk orphan ni lagi... sebab kuat nak tengok gigi dia bila dia buka gigi palsu tu