Saturday, September 25, 2010

angin oh angin

Guruh berbunyi berdentam dentum

Awan berarak laju sarat membawa awan pekat

Kilat sabung meyabung

Itu tandanya hari nak hujan

Tapi semenjak pertengahan bulan puasa tempohari ribut satu kemestian dikawasan ini. Kejadian itu menyebabkan bumbung jatuh mengakibatkan beberapa buah rumah rosak teruk dan juga kenderaan. Banyak kenderaan yang dihempap dek bumbung. Ramai nampak keadaan yang serba ’memutih’ ketika ribut tersebut. Umpama puting beliung.

Baru-baru ini pula betul-betul di kawasan kediaman kami. Sekali lagi angin berpusar hadir menyebabkan beberapa gerai rosak. Bayangkan aje tempat letak makanan yang berat tu boleh diangkat dan dihumban di tepi jalan setelah berpusing 2-3 kali. Kerusi dan meja apatah lagi. Lauk pauk pun habis tumpah sana sini. Masa tu lauk memang masih berbaki lagi sebab waktu tu baru pukul 2.30 petang. Hubby balik dari kerja ingatkan ada pergaduhan sebab keadaan memang nampak macam orang lepas mengamuk.

Mujur juga ribut tu hanya lalu sahaja tepi blok ni. Mungkin kawasan ni laluan ribut kot. Selagi belum ada projek kat depan tanah lapang ni selagi tu ribut senang terjadi kot. Itu teori saya saja ya.

Erm waktu ni hujan pun dah mulai turun. Nampaknya angin tak berapa kuat seperti selalu. Mesti best ni kalau dapat tidur. ZZZZZzzz

Wednesday, September 22, 2010

kaki berbau tapi malang tidak

betul kata orang yang berpengalaman malang tidak berbau.

sebaik sahaja selepas terawih pada malam terakhir kami semua masuk tidur dulu. Dapatlah tidur dalam satu setengah jam. Lepas tu menuju ke kereta secara berlenggang kangkung. Bag dan persiapan raya dah hubby masukkan dalam boot masa nak terawih.

Memang banyak kereta di atas lebuhraya malam itu. Ada yang siap gantung baju raya dalam kereta. Semangat di hari raya. Tiba je di kawasan cerah... bawah jambatan automatik kereta semuanya jalan macam semut. Lepas je kawasan cerah dan kembali dalam kepekatan malam masing-masing melaju potong memotong. Align Center
Dalam 16km untuk sampai R&R Tapah iaitu persinggahan favourite kami sekeluarga... kenderaan makin banyak dan mula berhenti. Nampak merah menyala je bontot kereta. Semua macam tertanya-tanya. Pastu kenderaan memasing meluncur secara terkedek-kedek... sikit-sikit. Dekat setengah jam juga la dok jalan-berhenti ni. Cuma ada satu lori kren yang giler laju ikut emergency lane. Siap marah-marah lagi lori kren yang kuwang hajo tu.

Nampak lampu kereta polis... cis tak kan roadblock plak. Just buka satu lane je... mau tidak jammed. Eh bukan... bukan! Hubby dalam masa yang sama dah tergeleng-geleng kepala. Sempat sorang police officer angkat tangan seraya berkata 'selamat hari raya encik'. Hubby pon jawab 'Selamat hari raya... minyak pon dah parak ni encik'. Sempat juga mengadu nasib kat bapak polisi tu. Masa tu memang risau... minyak tinggal satu takuk je... mana tau kot jammed panjang lagi.

Lor depan sikit lagi nampak kepala lori trailer tengah dok baring kat depan. Badannya plak dok block kedua-dua lane laluan bertentangan. Kenderaan yang arah bertentangan langsung tak boleh nak berjalan. Diorang ramai-ramai pakat off enjin dan ada yang keluar dari kereta sambil berborak di tengah highway. Lagi Haru! Kren yang laju tadi tu nak digunakan untuk angkat lori trailer rupanya.

Itu tragedi nak balik ke Batu Kurau.

Perjalanan balik ke KL pula semua nampak baik-baik sahaja. Tapi lagi 3km nak sampai kawasan rumah. Hubby terlanggar divider jalan... akibatnya tayar kereta pecah. Berhenti la sekejap tukar guna tayar gantian. Ada hikmah tu... alhamdulillah takde apa-apa yang berlaku cuma tayar sahaja yang pecah.

malang memang tak berbau... tapi kita la yang harus lebih berhati-hati.

Tuesday, September 21, 2010

Hari langsung

Berlangsung la hari besar-besaran kedua pengantin ditemukan dengan berbaju indah berwarna kuning berlace coklat. Pada hari kenduri barulah kurang sikit penatnya. Cuma belah pagi tu kami ipar duai... adik beradik hubby sibuk di dapur menyediakan hidangan santapan raja sehari. Ni pening pulak nak mendeko lobak, timun dan tembikai jadi bunga jadi deko pada hidangan nanti. Adoi!
Tengahari dah ramai dah tetamu jemputan sampai... ni cujie penat dok menyengih. Kenal ke tak kenal ke semua cujie dok sengih. Sambil tu mulut tu ramah tamah suh diorang tambah nasi... padahal ada tu cujie tak kenal langsung. Diorang je banyak kenal cujie... sambil tanya cujie ni menantu untuk anak mak yang mana satu. Diorang kenal hubby dengan panggilan 'abang' je.

Memang ramai tamu naik pening tengok orang. After majlis busy cuci pinggan mangkuk, periuk belanga, kawah... yang mana diorang tak cuci lagi. Kemas ala kadar luar rumah dan dalam rumah. Fuh.
Dan keesokkan harinya majlis bertandang. Belah Ijat buat majlis kat Dewan MPT Bunga Raya, Simpang. Ni cujie jadi bidan terjun jadi pengapit. Memasing menolak jadi pengapit... kebetulan theme color belah lelaki hijau, cujie pun pakai hijau. Tambah plak mak jadi suara veto suh jadi pengapit then hubby terus amik handbag cujie tanda setuju pilihan mak dia. Tebal gila muka masa tu... malu beb!
Makan pun sebelah pengantin... hehe. Disebabkan jadi pengapit langsung gambar masa tu takde. Cuma gambar kiddos with cuzzies je yang banyak. Dalam perjalanan balik mak ajak singgah kat rumah kenduri kawen juga. Kita makan lagi... gambar pun takde cuma gambar kasut yang Alesha snap je yang ada. Masa ni no mood amik gambar sebab panas.
Ini sebahagian dari gambar yang Alesha snap. Dia berjaya amik gambar Tok Wan dan Opahnya yang memang susah nak bergambar.
To Nurul & Ijat semoga berbahagia ke akhir hayat... Selamat Pengantin Baru.

Super duper busy

On the second hari raya... lagi busy. Tak sempat mandi even mandikan kiddos. Tengahari la mandi hari tu. Buka je mata after Subuh dah sibuk dengan bunga telur, door gift dan buat pelamin. Yup! Belah hubby dari kakak yang sulong sampai yang second last ni semua pelamin buat sendiri. Penat kepala nak mencurahkan idea nak buat pelamin. Harap tak jadi la pelamin tu roboh.

Hiasan bilik pengantin pun senyap-senyap pengantin buat sendiri. Hantaran pun dah 80% siap sedia atas katil pengantin. Cupcakes pun siap dah cujie deco... tapi tak amik sebijik haram gambar pun. Super duper busy... pengantin pun dah siap pakai inai. Yang tukang pakaikan ialah yang berbahagia tuan punya belog pada malam sebelumnya...

Hubby dah panggil suruh mandikan kiddos. Alesha dah serabai... kusut masai. Ahmad Haikal dah mandi peluh. Kejap kang dengar Alesha nangis... kejap kang dengar Ahmad Haikal pula turn nangis. Fening...

Lepas zuhur gitu 2 ekor lembu dah siap sedia untuk dilapah... makcik-makcik dekat rumah mak dah ramai datang untuk merewang. Dulu masa zaman sekolah ayat rewang ni digunakan untuk aksi ponteng sekolah dan berjalan-jalan di Pertama Complex but not for me. I am good student... huhu
Malam after isyak selamat sis in law, Nurul menjadi isteri kepada Ijat. Tak pergi tengok pun... diorang akad nikah kat surau. Even sis in law cujie yang nak menikah ni pun tak pegi mendengar dan melihat saat-saat dia sah menjadi isteri kepada suaminya. Pelik... memang la tak wajib pengantin perempuan pegi tapi moment macam tu sangat berharga dalam hidup kita, am I right?
Mak sibuk suh Nurul pakai rantai emas berurat-urat. Senyum je tengok gelagat diorang anak beranak masa sibuk keluarkan barang kemas memasing. For me la... kalau keluarga lelaki tengok anak menantu dok pakai emas intan berlian pasni tak yah la sibuk diorang nak bagi hadiah barang kemas ke kat kita. And one more thing keluarga lelaki tengok ke semua tu... I think NOPE...
Malam tu je tidur lebih kurang dekat pukul 2 pagi... lepas akad nikah ada marhaban dan buat makan-makan sikit. Tidur tak sedar diri dah masa tu.

Monday, September 20, 2010

di hari lebaran di Batu Kurau

Sana sini semua bloggers bercerita tentang hari pertama raya, hari kedua raya dan seterusnya sampai nanti ada yang ke tiga puluh hari di hari syawal. Penuh gambar penuh warna warni di hari lebaran.

Tetapi bagi cujie...

Lebaran tahun ni amat simple... teramat! On the day before raya parents in law busy doing preparation untuk kenduri kendara yang akan berlangsung on the third day of Syawal. Hanya bakar lemang dalam 15 batang then buat daging masak hitam. Itu sahaja! Every year kalau raya di Batu Kurau dah merasa lontong dan nasi impit dengan kuah lodeh hanya mimpi. Insyallah tahun akan datang cujie cuba nak masak lauk pauk tu seme biar diorang merasa indahnya perut memakan nasi impit berkuah lodeh.

Kami pun sampai di pagi hari terakhir puasa, sampai pun memang masa nak bakar lemang. Mak suruh cujie tidur dulu memandangkan memang tak tidur sebab temankan hubby memandu. Sembang-sembang layan dia then kalau ngantuk main pula psp sambil mulut dok bunyi menyembang.

Ayam yang diperap selamat dibakar pada petang itu juga... harum baunya.
Tahun ni dapatlah sembahyang raya memandangkan dedua anak dah besar dan boleh diharap untuk tinggal dengan makcik diorang kat rumah. Balik makan lemang... duduk je di rumah sambil layan sedara mara yang datang. Sambil tu ada je keje yang nak dibuat. Sempat juga la ke rumah mak long Dah tengok Opah Kiah.
After solat Jumaat baru la berjalan raya... itu pun berjalan rumah tok dan rumah mak ngah. Pastu balik sambung pula buat keje kat rumah. Masa tu dah sibuk nak buat wajik... orang belah batu kurau dan seangkatan panggil nasik manis. Sambil tu diorang cuci telur ayam then rebus. Cujie sesambil tu dok kupas petai satu bakul besar sambil Pan Rahmah tolong.

Tahun ni tak dapat lagi makan ketupat! Nasi impit tak setanding ketupat...

Wednesday, September 8, 2010

Jadual balik ke kampung ~ Plus

Saya sekeluarga akan balik Taiping malam ini. Mungkin tengah malam atau mungkin awal pagi terpulang pada pilot saya nanti.

Nah jadual waktu yang telah Plus sediakan untuk kita semua balik menuju ke destinasi masing-masing bagi mengurangkan kesesakan di highway. Take care ye pada yang memandu balik ke kampung. Salam lebaran buat semua.

Monday, September 6, 2010

Salam Lebaran

Salam Lebaran dari kami sekeluarga.

Tahun ni kurang dapat kad raya kan. Tak macam tahun sudah banyak la juga dapat kad raya.Kami sekeluarga pun tak ada melayangkan walau sekeping kad pun pada sesiapa. Maklum sahajalah setem dah naik dua kali ganda. Memang la tak bankrap nak kuarkan enam posen untuk setem bagi sekeping kad raya. Tapi uih terasa la juga. Duit minyak lagi perlu diperuntukkan untuk balik kampung ni. Mujur ada diskaun untuk tol itupun start tengah malam sampai pukul 7 pagi. Jemaah la kita nanti di atas highway.

Di sini cujie sekeluarga mohon ampun dan maaf sekiranya ada pernah terkasar bahasa dengan kalian. Berhati-hati memandu pada musim perayaan ni. Jangan terlalu laju dan jangan pula terlalu perlahan sampai orang belakang naik tension lalu menyondol sahaja punggung kereta anda. Bagi yang suka dok lane laju tapi tak laju harap la dapat dok lane tengah. Kadang pasal kita tak semena-mena accident. Jangan sampai orang beam lampu tinggi dua tiga kali baru nak ketepi. Pandanglah cermin pandang belakang tu selalu...

Tahun ni cujie balik Batu Kurau sampai raya ke-6 kot. Kami bertolak lepas terawih hari rabu... mungkin hubby nak lelap dulu sejam dua baru bertolak. Kalau sempat sahurlah kami di kampung kalau tidak tepi highway la... Mana yang sekampung ke dedekat batu kurau boleh la kita berjumpa. Raya ke-3 adik ipar cujie akan melangsungkan majlis perkahwinannya. Semoga semua selamat. Insyallah.

p/s : kat kampung tak beronline la... :p

Sunday, September 5, 2010

Marble Cake

Rasanya dalam 6 tahun lepas cuba buat kek marble ni. Masa tu baru balik cuti sem yang kebetulan dalam minggu akhir sebelum cuti tu kitorang ada amali yang melibatkan kami dalam penggunaan jenis-jenis tepung. Ada satu amali tu memerlukan kami buat kek marble… jadi baliklah ke KL dengan membawa resepi untuk nak buat di rumah.

Kek marble ni kiranya kek paling simple nak buat. Bahan-bahannya tak leceh nak cari rata-rata kat rumah mesti ada. Buatlah cujie masa tu bila sampai part nak membakar tu ada masalah. Cuba pakai oven yang sekali dengan dapur gas tu tak berapa nak jadi. Dan itulah first time nak pakai oven tu setelah sekian lama membeli. Bahagian atas kek bukan main hangus padahal bahagian dalam dan bawah langsung tak masak. Akhirnya adunan tersebut dibuang begitu sahaja.

Jadi dua tiga hari kebelakangan ini cujie pun telah meminta bantuan pakcik google untuk mencari resepi kek marble. Alhamdulillah jumpa dengan orang yang tepat dengan resepi yang hebat. Langsung tak banyak karenah. Resepi yang diambil dari kak Hanieliza sangat boleh dipercayai, sedap!
Tengok jelah hasilnya... insyallah akan buat untuk mak dan mak kampung. Hehe... By the way dah dua entry dah ada kena mengena dengan baking ni kan. Ini impian dari dulu nak belajar untuk buat kek cuma takde peralatan je.

Thursday, September 2, 2010

cupcakes ~ yay!

Tara!

Berjaya! Alhamdulillah!

Thanks to my new assistant oven, mixer and scale. They are doing a very good job. First attempt baking cupcakes on 31st August 2010 sempena menyambut kepulangan anakanda tersayang.

Lets the piccas do the talking.
Jadilah tu untuk percubaan pertama, insyallah untuk kali kedua nanti tentu lebih cantik kan. Dah selamat bagi jiran, kawan dan Ahmad Haikal dah 2 hari pergi sekolah bawa cuppies. Kembang kempis hidung bila jadi buat cupcakes secara sendirian berhad.