Tuesday, July 6, 2010

The result...

Akhir Jun yang lalu ada parents meeting dengan teacher.
Alhmadulillah results sangat memberangsangkan. Walaupun pada mulanya masa nak exam tu memang buat revision lelebih lagi ABC dan 123. Isi petak kosong... spelling semua tu. Then just tawakal je. Memang mengharapkan yang terbaik tapi tidak terlalu 'push' sangat Ahmad Haikal buat masa ini.
Dalam umur yang sebegini iaitu hampir mencecah 5 tahun selalu komunikasi itu penting. Dan dalam umur ini dapatlah dia kenal lebih dalam lagi sebutan, sukukata dan apa yang berkaitan dengan huruf tersebut. Teacher ada beritahu second semester ni lebih lagi cabarannya. Sekiranya kita keluar berjalan-jalan ambil peluang tanya dia apa itu dan ini misalnya:

What is this Ahmad Haikal?
This is flower...
How to spell flower Ahmad Haikal?

Masa ni boleh ajar dia spelling. Cara sebutan huruf yang betul. Uih bukan senang nak jadi ibu bapa zaman sekarang ni. Dah kira macam teacher juga la. Selain tu ambil masa dalam 15 minit untuk membaca. Baca sahaja. Lelebih lagi phonics book. Baca banyak kali pun tak apa.
Harap sama-sama la kita memberikan yang terbaik buat anak-anak kita. Siapa tak mahu anak yang cerdik pandai... Hubby bagi penghargaan untuk sign the report card sebab katanya cujie yang lebih banyak luangkan masa untuk buat homework & revision.

3 comments:

fikaryna said...

bakal pelajar cemerlang nih..huhu..

iswatie "colours of life" said...

bravo ahmad haikal.....wati pun hubby yg suruh sign report card...coz kita yg jd teacher yg garang tetiap mlm...daddy dia jd guru besaq ja...

Cujie said...

fika,

insyallah... gitu la harapnya.

watie,
sama la kita ek. Encik somi jadi guru besar. Nak lagi musim world cup fever ni. Kalau datang garang... ngan guru besar tu cikgu kecik ni garang.hahah