Thursday, July 29, 2010

Reading time.,...

Bulan ini bulan membaca... takda la hari-hari pun ada reading time untuk Ahmad Haikal dan kadang kala untuk Alesha. Selalu lepas buat homework akan ambil masa 15 - 20 minit untuk membaca story book yang teacher bagi tu.

Kadang baca Pat and the cat... Ben and the hen... and Ron and the fox buku phonics from Schofield and Sims. Tapi Ahmad Haikal agak lambat la nak dapat membaca. Kalau Pat and the cat tu boleh la harap baca sikit-sikit tapi kurang memuaskan hati.
Tiba satu hari tengok video Aisyah yang kak Jane rakam masa dia membaca. Sangat lancar. Laju dan tak teragak-agak. Cujie pun nak tahu buku apa yang Aisyah baca. Cujie minta tolong Kak Jane beli satu. Alhamdulillah setakat hari ini Peter and Jane tu boleh dibacanya. Tapi masih merangkak lagi la. Ahmad Haikal tahu guna words dari apa yang dibaca. Kira sangat okeylah.
So semalam mencari lagi series yang seterusnya. Alesha pun mahu ikut sama. Dia tahu words tree, dog, toys and shop. Dan semalam juga cujie dapatkan dah lengkapkan satu set untuk set 1. Cujie pun dapat satu lagi bahan bacaaan baru. Maklumlah Breaking Dawn dah selamat dihabiskan.

No comments: