Tuesday, June 29, 2010

Team Edward

Selagi tak ditayangkan selagi itulah kegilaan ini tidak akan berakhir.

Almost six months I have to wait the movie will showing. Sekarang tengah menghabiskan buku 'Breaking Dawn'. Biarpun berkali-kali membacanya sangat tidak membosankan malah boleh tersenyum seorang diri.

Meh tengok trailer dulu untuk menghilangkan kegilaan di hati. Ini pun sudah tengok berpuluh ribu kali setiap hari. kekeke... Siapa yang gila macam cujie jom reramai kita pi tengok Edward Cullen & Isabella Swan. This time mesti sangat romantik.


Thursday, June 24, 2010

encyclopedia

Masa zaman kanak-kanak dulu teringin nak banyak benda. Tapi simpan dalam hati sebab tahu mak dan arwah abah bukan datang dari golongan yang berada. Cukup makan dan pakai... buku cerita memang ada juga. Contohnya tu buku 'Bapaku Polis'. Buku tu sangat memberi makna bagi cujie. Bangganya mempunyai seorang abah yang bekerja sebagai Polis.

Bila dah pandai simpan duit... masa tu sanggup untuk membeli novel kesukaan. Puas hati kalau dapat beli bahan bacaan. Masa belum kawen dulu kinokuniya... MPH... Popular memang wajib berjam-jam dalam tu. Tak beli dapat tengok pun sangat senang hati. Masa tu pun bekas tunang yang sekarang merangkap encik suami suka hadiahkan novel. Sekarang ni bukan takat novel... majalah pun jarang je beli. Sebabnya cujie rimas nak menyimpan. Kang jadi tempat kumpul habuk. Semua buku, novel dan majalah masa muda memang dok terperap kat rumah mak. Mak suruh amik pon macam malas.
Hari ni dapat beli encyclopedia untuk anak². Dulu ntah beberapa bulan yang lalu dah beli satu. Ianya datang sendiri ke depan pintu office. Heheh... salesman datang office. Setiap satunya murah sahaja RM29.90. Dari muka surat satu sampai belakang... berwarna warni. Kualiti sangat hebat. Gambar sangat sharp ntah pakai camera belalai gajah apa la tu. Puas hati. Masa pembelian pertama hanya animals sahaja. Tapi kali ni ada 3 bahagian iaitu animals, nature & earth. Bukan anak je suka... umminya pun tumpang sama. Ada banyak fakta yang kita tak tahu even dalam national geography pon tak cerita. Eh ye ke cujie tu? Ke rumah dia tak amik channel tu... memang betul pun.
Hehe suka la. Harap anak-anak menjaga buku tersebut dengan sepenuh hati. Cujie plak tengah sedaya upaya menghabiskan Twilight : Eclipse. Boleh angau dibuatnya.

Tuesday, June 22, 2010

Bila Touch'nGo hilang...

Bila kad Touch’n Go hilang dunia terasa makin sempit sukar nak bernafas. Nak lagi lagi beberapa kilometer nak masuk pintu gerbang tol tu. Walaupun baki dalam kad ada dekat RM50, sangat berharga bagi kami. Uish Kalau guna takat dari Tol Changkat Jering to Tol Subang masih ada boleh touch banyak kali la juga kat KL nanti.

Hubby minta cujie keluarkan TnG kad form his wallet. Ok memula nampak kad mesra, kad ahli tesco, ATM kad, driving license. Eh cuba sekali lagi. Eh sama juga. WTFreak! Mana ni… ok takde. Hubby minta tengok kat bahagian tengah tempat yang selalu driver akan rest arm kat situ. Erm… macam takde juga. Kita cuba lagi dengan keluarkan CD lagu. Hah betul takde juga.

Hati rasa panas nak marah tapi campur dengan sedih. Weh ego woi mana boleh lalu amik ticket transit kalau dah ada TnG. Itu perasaan pertama. Hubby berhenti di Petronas Simpang. Cek dalam seluar jeans dia kemungkinan dalam pocket seluar sebab kami baru balik dari Penang. Last guna TnG masa balik ke Taiping from Penang.

Sah hilang! Perasaan kedua mula timbul ruginya duit dalam tu. Masih boleh dapat tak bakinya. Tapi kalau tak ingat no. kad atau simpan no. kad tersebut mananya nak dapat refund. Takpe… mungkin boleh tanya pada kawan yang keje kat Faber Tower nanti.

Dua tiga hari kemudian…

Hubby tunjuk resit refill TnG. Alhamdulillah. Nasib ada. Nanti boleh tanya pada kawan yang kerja di Faber Tower. (ayat ulangan).

Seminggu kemudian…

Berjaya menghantar message to kawan yang bekerja di Faber Tower. Alhamdulillah boleh dapat refund walaupun kena tolak RM10 untuk admin fee. Takpe la janji dapat the balance. Susah takde TnG ni kalau time raya nanti. Kena beratur panjang. Ada smart tag tapi macam rosak je. Macam fobia sikit guna smart tag ni. Baru je ganti bateri tapi dia mcm tak dapat detect while lalu kat lane smart tag tu. Miss tol gate girl tu kata sebab bateri lemah tapi kami baru je ganti bateri. Malu kalau kena berhenti lama kat lane smart tag tu. Hehe…

Thanks to Pza.

Perasaan ketiga tenang rasa hati…

Tuesday, June 15, 2010

Pulau Mutiara

Selama 5 hari di kampung Perak, Batu Kurau macam² perkara dibuat. Hari ketiga dapat pergi mandi lata kat sempeneh iaitu pada hari Isnin. Itupun ramai juga yang datang berkelah. Kitorang bawak durian sebiji je untuk berkelah. Siap buat spa fish secara percuma!

Durian beli... durian ayah belum lagi, maybe kalau ada rezeki this raya dapatlah merasa durian hasil tanah sendiri. Ni beli dulu sebelum putih mata tak dapat makan durian. Beli je durian kat Pak Yas peraih buah-buahan dan sayuran di kampung. Murah juga la disebabkan kenalkan. Itupun kenduri sana sini... sempat juga ikut mak pergi kenduri aqiqah. Memula macam malas nak bersiap dah mak plak buat muka kesian. So ikut la kata nak jadi menantu mithali kan. Sesekali balik ikut jelah mak nak bawa gi mana pon. Segan juga nanti kot ada orang tanya dia selalu jawab ni la hak abang punya yang dok KL tu. Bila sebut KL mari tu agak segan ye.
On the second last day, hubby ajak pergi Penang. Jenjalan sambil bawak anak² mandi dan main pasir kat Batu Feringgi. Sayang sungguh semua dah jadi private beach. Dapat la lepas gian main ombak dekat teluk mende ntah. Hubby dan kiddos je yang mandi. Itupun Alesha takut bukan main. Lagipun on da way to mandi manda dia dah termuntah dalam kereta. Maybe perut dia terlalu full pastu dok terkinja² dalam kereta sambil dengar lagu. Langsung muntah habis baju cujie kena . Mak pula dok risau cucu dan anaknya mandi laut takut tsunami. Hehehe... asal hubby berenang jauh dari darat dia dah dok jerit² suh mandi dekat sikit.
Sebelum tu kami singgah makan kat kedai mamak, ayah dah teringin nak makan nasi kandar. Masuk gak Komtar. Pastu tak tau nak pergi mana... tapi sempat jugalah amik maps Penang free dekat counter firefly. Mujur ada maps dengan tu mudah sikit kami nak jenjalan sebab this is my first time menjejakkan kaki kat pulau mutiara tu. Maju juga ada sikit ala² masuk Pulau Temasek juga. Tak shopping apa pon. Kata cuci mata sambil makan angin. Cuaca pon panas.
So next time kami arif la sikit jenjalan kat Penang. Hati nak pergi lagi. Pergi juga Padang Kota tu tapi takde apa maybe hari kerja kan. Pusing² bandar then terus masuk perut feri before habis office hour kang terpaksa dok stuck dengan diorang nak balik keje ni. Sempat gak merasa solat kat masjid terapung tu... tempat kampung yang dilanda tsunami. Tapi sayang ada cerita kurang enak dari tok imam situ. Kesian.
Kami balik ikut feri. Agak jakun ye di situ. Maklum la first time. Bukan kiddos je... mak pak pun. Sibuk dok bergambar. Bukan kami sefamili je banyak je diorang bergambar. Pelancong seperti kami juga agaknya.
Ayat ulang : next time nak pergi lagi... heheh. Malam yang balik dari Penang tu our niece, Suhana demam panas. Dia pula bayi pra matang sobila demam tu agak teruk sikit. Maybe cuaca panas. Mak la dok jaga sampai dekat subuh baru la dia nak lena. Kalau tidak nak merengek je. Kalau layan ok la. Kalau tidak... tak dapatlah tidur. Then esoknya plak Ahmad Haikal demam. Pening kepala katanya. Sampai pokok pun dilanggar masa nak buang air kecik kat hentian sebelah Gua Tempurung. Hari pertama di KL, Alesha pula demam... penangan Penang kot. Tapi demam sehari je. Bawak mandi... letak cool fever, makan ubat demam. Alhamdulillah.

Monday, June 14, 2010

Half semester

Hati asyik menggeletis tengok orang update sana update sini.

Tapi tangan seakan malas bekerja. Hari ni hati kuat merengek suruh juga update. Update tentang kita balik kampung Batu Kurau di Perak. Ok tak. Pernah pergi sana tak? Owh sana ada air terjun tapi orang sana panggil Lata. Lata sempeneh sangat dikenali orang di sana. Kalau hari minggu berdedai orang dok mandi situ.
Umah parents in law pun hingga hari ni masih lagi pakai air bukit yang hanya RM1 sebulan iaitu RM12 setahun. Murahkan... tapi kalau musim hujan, air bukit agak kotor la sedikit bukan kotor apa pon... cuma ada pasir campur tanah gitu... ada dedaun kering. Sangat sejuk macam kita dok mandi kat air terjun la. Sangat best kalau mandi tengahari. Memang family sangat memahami kalau kakak ipar diorang ni dah masuk bilik air. Langsung setengah jam mandi... siap kadang terasa manisnya air bukit tu. Kalau musim kemarau air bukit lagi cantik dan jernih.

Kami bertolak hari Jumaat before office hours habis... minta pelepasan awal. Sampai kampung lebih kurang 9.30pm. Berhenti sekejap di R&R Tapah. Itupun full house... ramai juga balik kampung. Berborak sambil pekena durian kahwin yang 2-3 kali ganda besar dari biasa. Jenuh nak habiskan seulas durian... cukup seulas je makan akan kenyang sampai esok pagi. Terus gi umah mak ngah... sebab hari esok nak hantar rombongan meminang ke Batu 16, Batu Kurau. Dekat je. Hantaran semua dah 95% siap. Malam tu juga sis in law sampai dari Kulim. Malam tu juga la hujan turun lebat, syiok tidur bunyi atap zink.
Pagi esoknya kami ke bawah gunung untuk serok sarapan. Tapi disebabkan takde air kedai tutup. Kitorang pi pula warung mak long Dah. Itupun last kopek punya nasi lemak. Cuma dapat 8 bungkus. Niat di hati nak dapatkan dalam 13 bungkus.
Tengahari kitorang pi kenduri kahwin kat Kampung Changkat Perah. Then baru gi umah mak ngah kat anak kurau. Siap makan pulut dengan sambal udang petai terus gi Batu 16. Selamat semuanya.
Selamat bertunang buat Riduan & tunangnya semoga ke jinjang pelamin. Anda berdua masih ada tempoh kurang setahun menjadi bujang.

Tuesday, June 1, 2010


Kejadian 2 weeks a ago baru sekarang nak update, mujur tuan empunya masih tak lupa kata laluan blognya itu. Apa itu kata laluan, kata laluan adalah password. Password adalah gabungan tenaga daripada pasport dan sword. You guys tahu apa itu pasport dan sword. Sila buka kamus dewan bahasa untuk lebih lanjut. Kang panjang plak cerita kat sini.

Pada hari sabtu sehari selepas kejadian makan-makan di Jeram. Kami anak beranak serta emak dan adik beradik cujie kembali ke tempat di mana kami membesar iaitu di Keramat Wangsa. Maklumlah lebih 20 tahun di sana. Kemunculan kami di sana di atas memenuhi jemputan jiran lama kami. Sangat meriah ok. Theme color sangat serupa like mine masa dolu-dolu. Terkenang majlis sendiri di tempat yang sama 5 tahun dahulu. Cuma kali ni rasanya lebih vouge dari cujie dulu. Maka terjumpalah dengan ramai makcik dan pakcik yang dulu nampak muda belia sekarang makin matang rambutnya istilah lain adalah uban.
Jumpa juga budak-budak mengaji serta anak murid mengaji cujie. Memasing sudah bujang dan dara yang memalu jumpa cikgu ngaji yang tak bertauliah ini. Dulu kalau pakcik ngaji dah penat nak ngajar disuruhnya cujie ajar plak. Huhu... jadi tak dapat balik awal la. Muka cujie akan muncung sedepa.
Lepas tu kami teruskan perjalanan ke Sungai Nerek, Pahang. Sangat berhati-hati ketika membawa Ahmad Haikal yang masa tu sangat fragile. Alhamdulillah nenek makin sihat. Nenek masih juga nampak uzur dan kurang kenal dengan kami. Nenek mungkin dah tak boleh berdiri dan berjalanan tanpa bantuan. Nenek pun dipakaikan diapers. Sempat juga kami singgah pusara arwah abah. Kami tak lama di sana... singgah rumah mak ngah kat Jengka 19. After Maghrib bertolak to KL dalam hujan renyai. Selamat tinggal Temerloh untuk beberapa bulan. Ada rezeki dan panjang umur jumpa lagi.