Sunday, May 23, 2010

Medan Ikan Bakar, Jeram

Rancangan ini diusulkan oleh Angah untuk membawa keluarga makan di Kuala Selangor. Selaku kami yang sudah pernah menjejak kaki ke tempat dimaksudkan pada 3 tahun dulu maka kami agak sedikit arif ke tempat dimaksudkan itu. Kebetulan juga ini adalah birthday celebration untuk 3 orang pada bulan May ini iaitu Dina adik cujie, Alesha & emak.
Cujie ditugaskan untuk menyediakan kek SR yang bertajuk chocolate indulgence. Sungguh nyaman sekali dapat makan kek eh. Tapi sebelum acara pemotongan dimulakan... kita pi makan seafood dulu eh. Mak sampai je dalam pukul 4 petang from JB cujie suruh mak sesiap pada pukul 8pm. Bila mak tanya... kitorang cakap... Adalah...
Mak risau kitorang ni terus menyusur jalan... tak sesampai juga. Cakap juga la kitorang nak bawa mak ke Kapar makan seafood. Mak cakap mak puas dah makan seafood ni. Maklumlah kat JB memang everyday makan ikan, udang & ketam yang fresh tak lupa juga kupang. Tapi kali ni mak tak perlu penat memasak... kita cakap je nak makan apa. Ting! nanti sampailah hidangan yang diminta.
Makan kat Medan Ikan Bakar. Sungguh cepat, murah dan hebat. Berbaloi datang jejauh menikmati angin malam dan meredah pekan Kapar untuk dapatkan makanan sehebat ini.

Menu
Ikan siakap 3 rasa
Sotong goreng tepung
Butter prawn
Ketam goreng bercili
Tomyam (udang, ketam dan sotong)
Ikan bakar
kerang rebus
Sayur kailan ikan masin
telur dadar

Sejug air sirap

Makan untuk cujie sekeluarga 7 dewasa 2 kanak² just RM145. Ok makan sampai mengah. Ditaja oleh Angah Sdn Bhd. Thanks ye Angah len kali kalau nak makan lagi, kita pergi lagi.
Balik harus sedut inhaler dulu kemudian barulah upacara pemotongan kek. Tapi lupa nak snap. Sebab mood down due to kekurangan oksigen. Harap maklum.

ps. baru perasan takde satu pun foto hubbyku itu... hehe...

Ben 10 chic pox

Nak tengok eh Ben 10 kena chic pox...

Bukan senang nak tengok eh. Biasa kalau tengok dia sihat sesekali bertukar jadi fourarms atau cannonbolt mahupun heatblast. Memang tak reti duduk diam la. Diam tak diam kalau layan psp je. Sejuk hati kalau tengok...Yang ni ben 10 kurang sihat. Masuk hari ini dah 5 hari. Dah nampak yang gelembung tu dah surut nak kering. Nasib tak merengek nak mandi. Cuba basahkan towel lap gitu je. Kena la jaga kebersihan kan takut infection pada kulit kalau tak dijaga. Lain plak ceritanya nanti.
Hari ni sangat fragile pantang silap sikit dok meleleh je airmata. Sapu calamine lotion langsung tak leh sentuh muka katanya dia kurang hensem dah kalau peputih muka dia. Langsung tak boleh tengok cermin kalau tidak mula la melayan kepiluan tengok muka dah macam bulan.

Thursday, May 20, 2010

Hot chicks for Ahmad Haikal...



After maghrib prayer, hubby told me regarding the blister on Ahmad Haikal’s hand and beside his ear. Gosh, it is chicken pox!
Patutlah he keep asking me to massage his leg everyday before off to bed. Rupanya dia lenguh-lenguh satu badan not because of his training for sport day on this Saturday.

Poor him…

Tak dapat join sport day this year.

Already to clinic as usual doc prescribe him ubat tahan sakit and gatal & calamine lotion. Doc also advise not to eat the oily foods, chicken & egg for the time being dan minum air kelapa untuk sejukkan badan.

So get well soon darla!


Today is yours, Alesha!

Today is my lovely princess’s birthday, Alesha.
Menjaganya setakat ini sangatlah menyenangkan hati. Dia juga menceriakan lagi keadaan rumah kami ini. Gelak tawanya menjadikan warna dalam hidup cujie, hubby & abangnya. Kami semua sayang Alesha banyak-banyak.

Both of us sharing the same favourite such as fav foods - Burung puyuh goreng, chocolate etc. Hopefully we can be a bestfriend, do shopping together… cooking and gossip. Yes she love make up. Everyday she wants to wear eyeliner. Plus bibik yang suka pakaikan. Everytime cujie bersiap in the morning she also keep busying want to apply the lipstick too.

May Allah bless you.

Ayah, ummi & abang always love you.


Saturday, May 15, 2010

Misi baru Alesha

Misi untuk membebaskan Alesha dari diaper dimulakan hari ini...
9.30 am – mandi

9.45 am – dah wee wee dalam bilik

Misi tetap diteruskan…

Every 5 minutes soalan yang sama akan ditanya… nak pegi toilet tak…

Pada pukul 11 am – ajak pegi toilet tak mahu

11.15 am – dia dah wee wee depan sliding door

Fuh… ok kita pakai diaper semula. Esok cuba lagi…

Insyallah every week kalau kita free takde activity misi ini akan tetap diteruskan dari minggu ke minggu...

Alesha mesti boleh!

Thursday, May 13, 2010

Perkhabaran dari Sungai Nerek

Received called from Mak Itam yang nenek tak berapa sihat. Memang semenjak dua ni dok ingat kampung Pahang je. Sejak operation hari tu memang tak balik lagi ke sana. Baru je dok tanya Angah bila dapat balik kampung. Rindu nenek satu hal rindu juga nak jenguk pusara arwah abah.

Hubby mula dah ajak untuk balik minggu ni tapi cujie ada kelas plak. Nasib baik mak datang minggu depan jadi dapatlah balik sama nanti. Buat masa ni Chik yang menjaga nenek. Nenek pun dah dipakaikan diapers dan tak larat nak bangun even ke toilet. Tidur pun tidur duduk dan berteleku dengan bantal sebab nenek semput kalau tidur baring.

Nenek memang kelihatan makin uzur bila arwah abah takde. Mungkin semangatnya hilang bila anaknya yang pergi dulu. Lagipun dia cakap kat mak itam yang dia rindukan anak dan cucunya. Insyallah nenek, kami akan balik.

Mengenai kelas tu... nantikan!

Tuesday, May 11, 2010

+:~Study week~:+

Sungguh kembang kuncup hati bila esok anak akan menduduki peperiksaan. Fuh... mengalahkan peperiksaan SPM gitu penentu hidup dan mati! Dah 2-3 hari dok buat revision dengan Ahmad Haikal. Nampaknya Ahmad Haikal lebih kepada maths... tapi suatu hari masuk bilik tengok dia tulis huruf jawi kat whiteboard. Jadi la kan...
Hah ni kerja petang tadi. Sangat teruja dapat sticker dinding ni hinggakan masuk je dalam rumah terus sibuk nak menampal pokok dan burung². Niat di hati nak dapatkan yang jenis pokok yang ada sangkar burung tu. Lama dah aimed. Tapi takpe kita sambar dulu yang jenis burung yang terbang bebas.
Masa dalam proses melekatkan ke dinding yang paling kepochi anak dara tu. Sibuk sama nak menolong menampal. Ish. Sampaikan yang abangnya tidur serta merta bangun nak tolong juga. Mujur jadi juga pokok dan bunga serta burung kelicap terbang.
Macam happy tengok benda baru ni.

Aku juga mau kawen...

Dekat cuti sekolah ni makin ramai yang buat kenduri kahwin. Sekarang ni pon tak perlu tunggu cuti sekolah. Saudara mara pun memasing ada kereta jadi mudah untuk bergerak. Kalau dulu memang harap bas ekspress atau keretapi je untuk perjalanan jauh. Lagipun dulu mana la ada highway perjalanan pun makan masa berjam-jam yang kini bila ada highway masa perjalanan dapat disingkatkan. Janji sediakan duit tol dan minyak saja.
Jemputan perkahwinan diterima dari kawan hubby. Kawan masa diorang ni main kereta dulu. Masa tu memasing nak berkereta kuasa turbo nak bawa lelaju je. Bila dah puas main kereta memasing la kawen cuma yang sorang ni je yang lewat sikit. So sabtu lepas kami ke Seksyen 24, Shah Alam memenuhi undangan perkahwinan tersebut.
Alesha memang terpegun tengok pengantin perempuan. Mulut tak berhenti 'tik...tik...' (cantik). Nak plak bila bersalam dengan pengantin perempuan tu. Mata dia dok mengekor je mana pengantin pergi. Bila diorang balik duduk atas pelamin, Alesha pun terpaku sama. Duduk tengok je takdelah penat nak menjaga dia. Hubby kesian tengok dia... bawa pi depan pelamin biar dia tengok pepuas.
Ahmad Haikal pula dok leka tengok orang nyanyi. hehe... jadi ummi diorang dapat makan dengan bersenang hati.

Selamat pengantin baru buat Mizan & wife.. semoga berbahagia selalu.

Saturday, May 8, 2010

Bulan ini bulan mei

Pertama sekali meraikan buruh-buruh diseluruh dunia dengan mengadakan Labour Day. Ini termasuk yang bekerja di dalam labour room. Tapi bayi yang dilahirkan di dalam labour room tak boleh meraikan sehingga dia layak sebagai seorang buruh. Selamat hari buruh kasar dan halus.

Keduanya pula adalah hari untuk meraikan semua ibu yang berada di mana sahaja. Tapi untuk yang bergelar ibu yang membuang bayinya di tepi kaki lima atau meletakkan bayi yang dilahirkan di tong sampah samada sengaja ataupun sengaja lupa berserta niat. Itu ibu yang bertopengkan syaitan. Ibu yang sengaja mendera dan menganiaya anak mereka samada membiarkan third party yang melakukannya. Ibu yang dimaksudkan adalah ibu yang menyayangi dan memberikan sepenuh kasih sayang kepada anaknya tidak kira susah mahupun senang mahupun berada dalam hati yang duka lara. Kasihnya tidak berbelah bahagi. Hari ibu disambut setiap bulan May pada minggu ke-2 hari minggu. Happy mothers Day... everyday pun hari ibu.

Kemudian kita akan menyambut hari kelahiran adik bongsu yang tersayang. Memang pada awal kandungan emak, kami adik beradik memang sangat tidak tersuka hati. Kami rasa sudah cukup bertiga. Sehinggakan konon kami mahu memijak adik yang bakal dilahirkan itu. Mesti sedih hati mak masa tu. Fakta : Kami tidak mempunyai adik kecil selama 12 tahun. Tetiba pula nak beradik lagi. Malunya la masa tu kononnya. Bila adik keluar sahaja dari perut emak, kami bertiga la yang keseronokkan walau tidak dikurniakan adik lelaki. Kami menjaga dia ketika emak bekerja... bawa keluar bermain. Sayang dia... sepenuh hati, insyallah bakal berumur 10 tahun pada 14 Mei ini. Kami bertiga juga la memeras otak meletakkan nama adik kesayangan, Afiqah Adlina. Masih ingat nama kedua pilihan adalah Afiqah Hani. Tapi arwah abah lebih sukakan namanya yang sekarang ini... jadi kami panggil dia Dina Chubby. Selamat hari lahir adik...

Dengan izin Allah anak kedua suzikhai bakal berusia 2 tahun this year. Dia seorang anak yang keletah serta manja juga dimanjakan yang tidak keterlaluan. Dengan kelahirannya just before hari kelahiran bonda tersayang. Dilahirkan pada 20 Mei 2008. Kalau ditulis dalam angka saat cantik bagi kami – 20052008. Kerana pada 2005 kami berkahwin dan dikurniakan Ahmad Haikal. Dan pada 2008 kami dikurniakan puteri kami yang pertama. Tahun-tahun yang begitu bermakna bagi kami sekeluarga. Waktu kelahirannya pun sangat unik iaitu pada 4.55am. Dan jika diterbalikkan waktu itu tentu menjadi 5.54am dan itulah waktu kelahiran Ahmad Haikal. Comel bukan. Itu kuasa Allah. Sayang Alesha sayang makcik senah.

Bonda akan berumur 48 tahun pada 22 Mei ini. Sangat muda belia lagi. Still single... hehe. Emak sangat suka menjahit, mengait, memasak, mengemas dan lain-lain. Tapi bila emak mula menjahit emak mula malas memasak. Bila emak mengait memang emak sanggup mengait sampai tengah malam. Dulu selalu teman mak mengait sambil bersembang sampai pukul 2-3 pagi. Emak memang suka memasak tapi kadang memang malas juga. Bila emak mula mengemas mulut emak turut bekerja. Itulah emak saya dialah kawan gaduh saya juga. Emak memang kuat merajuk memang kena pandai pujuk. Kami memang sayang emak sangat-sangat dan dalam-dalam. Semoga emak sentiasa dalam kesihatan yang baik. Diberkati dunia dan akhirat.

Bulan ini bulan Mei. Sekian.


Wednesday, May 5, 2010

wake up call

Hubby shift malam minggu ni. Seperti biasa bila beliau melangkah keluar pintu sambil melambaikan tangannya dan say ‘I love u’ masa itu juga tugas cujie bermula mengunci pintu grill. Kemudian akan membalas lambaiannya hingga hilang dari pandangan. Lalu akan menutup daun pintu. Harap maklum pintu rumah cujie bukanlah diperbuat daun tapi kami juga mempunyai pintu kayu seperti anda semua. Malah pintu rumah kami berwarna biru muda. Ohhh perlukah memberitahu kepada u guys.

Kemudian akan mengarahkan anak-anak masuk tidur sambil tangan akan set alarm di telefon tangan. Dan akan menutup lampu serta kipas di hall. Dan menutup dan mengunci pintu bilik pula. Berapa banyak pintu yang perlu ditutup sebelum tidur. Pada first night hubby memulakan shift malam memang agak kesedihan kerana terpaksa tidur tanpa teman tidur tersayang.

Tapi first night tanpanya menjadi kecoh pula. Bila telefon tangan cujie yang biasanya digunakan untuk set alarm menunjukkan blank screen iaitu screen putih sahaja without wallpaper ataupun jam yang biasanya terpapar dihadapan mana-mana telefon tangan sekarang ini. Mula otak berputar ligat bagaimana untuk bangun esok pagi tanpa terlambat.

Kebetulan pula sudah ada perjanjian dengan teman sepejabat untuk membawa daun bawang dan bawang goreng untuk mee bandung. Kalau lambat mungkin mereka akan makan mee bandung tanpa dua bahan itu tadi. Rasa macam tak seronok pula. Teringat petua yang diberi oleh seseorang. Katanya tepuk bantal sambil berniat untuk bangun esok pagi pada waktu subuh hari. Kemudian cujie pun tutup lampu dan mahu melelapkan mata. Hati masih tak tenang... masa kan mata mahu lelap.

Jadi cujie rasa cujie perlu juga mencari alternatif lain. Cujie mula teringat yang cujie kebiasaannya dulu tidur mesti buka radio. Sebab kalau ada lagu yang best automatic telinga mesti tangkap dan seakan tersedar sambil layan lagu tersebut. Bolehkah habit yang lama itu membantu. Ah cuba sahajalah… kalau ditakdirkan terlewat bangun nak buat macamana. Sudah berusaha sehabis baik.

Hah lagi satu cujie terpaksa on aircond bersuhu lebih rendah dari biasa agar kesejukan sentiasa membuat cujie tak lena tidur. Kiddos cujie dah selimutkan dengan comforter makin lena diorang tidur. Cujie yang macam udang mengerekot kesejukan. Tidur pun tidur-tidur ayam.

Cujie mula tersedar jam 4.21am… lambat lagi nak ke pukul 6am. Harapnya tidaklah terlewat bangun nanti. Tapi itulah kalau niat tu baik Allah makbulkan permintaan hambaNya. Alhamdulillah cujie bangun seperti biasa. Jam 5.45am itupun tersedar dari laungan azan Subuh. Thank you Allah… jadi hari baru berjalan seperti biasa cuma mata cujie mengantuk sikit.


Pagi tadi... mujur syada buat wakeup call. Kalau tak terbabas la bangun pagi. Subuh ke mana Ahmad Haikal pun boleh jadi lewat ke sekolah. Untuk pagi esok insyallah dah takde masalah. Sudah ada tukang kejut yang baru.


Saturday, May 1, 2010

Labour day @ Sg Congkak

Kami mengulangi sejarah bulan lepas untuk bercanda kembali dengan sungai lagi. Sungguh kehappyan sekali lagi. Kali ini disertai dengan lebih ramai.

Pada dasarnya kami ingin bermandian di Warisan Rimba di Hulu Kelang. Sungguh!!! Lebih kurang 12 tahun menetap di Setiawangsa, cujie langsung tak ambil peduli dengan cakap² orang sekeliling yang belakang zoo negara ada tempat perkelahan yang menarik yang dulu dikenali sebagai jeram. Arwah abah pun memang tak pernah nak bawa... selalunya ke Ulu Yam sahaja la. Mungkin faktor zoo tersebut yang memang disemadikan di dalam fikiran... tak kuasa nak mandi air kumbahan zoo tu. Yucksss... lebih kurang begitu. Ceteknya la akal sungai cujie itu.
Disebabkan kelewatan booking chalet kami tidak dapat merasa bermandian di warisan rimba. Sekali lagi kaki menjejak di sungai congkak yang sehingga kini tak pernah lagi kami temui congkaknya itu. hehe...
Sekali lagi cujie diberikan tugasan untuk marinate ayam. Mahu tidaknya memang sedap benar tangan ini memerap kepak ayam tersebut. Selepas 2-3 hari pastinya telapak tangan ku ini akan bersalin kulit mengelupas habis. Mulanya macam risau kenapa tangan jadi macam tu. Hubby yang peka dengan keadaan isterinya. Dialah yang menyedarkan cujie dek 'kepanasan' bahan² untuk memerap ayam menjadikan tapak tangan yang halus mulus ini menggelupas. Itu tak penting janji kami boleh menikmatinya bersama-sama dengan sekutu.
Chalet yang kami booking lebih besar dari yang lalu. Cumanya kami hanya menggunakan sehingga jam 1 petang = RM50. Kononnya dah ada orang booking lepas pukul 2 petang. Tapi sampai petang memang takde pun orang yang masuk. Plak tu berlambak tengok chalet yang lain pun kosong juga.
Cujie memang ada sikit masalah dengan toilet awam ni. Melainkan kalau untuk menyelesaikan hajat yang kecil sahaja. Boleh la juga tutup sebelah mata. Toilet memang bersih... tapi ada bau sikit.
Ringkasan untuk hari ini : saya sekeluarga memang happy. Oh ya... ayam yang dipanggang memang marvelous... daging burger dan sosej pun dipanggang secara berhemah sekali. Ini dikira sebagai mini gathering untuk warga ast. hehehe... tengok je muka happy kami. Kepada buruh² yang sentiasa dikerah tenaga anda... selamat hari pekerja. Hari ini hari anda... mana ada hari bos sedunia.