Friday, December 25, 2009

Resepi pancake


pic source : google

Hari ni nak kongsi resepi pancake yang istimewa tapi takde rahsia...

Senang sikit resepi ni yang cujie jumpa masa google hari sabtu lepas. Kebanyakkan semua pakai kg... ml... semua metric kan... ni pakai sukatan mak² kita... hanya gunakan cawan. Tidak la beli penimbang semata² nak buat pancake. Lain la akan digunakan selain membuat pancake... bagi yang terror buat cake pastinya lagi terror buat pancake kan...

Bahan-bahannya ialah (terasa macam chef wan pula...) >>> ini chef cujienana ye...

2 cawan tepung gandum atau tepung serba berdiri serbaguna
2 cawan susu segar... gunalah susu HL atau susu ducthlady... jenama susu tidak menjamin keberhasilan pancake anda
2 biji telur
1 sudu besar gula
2 sudu teh serbuk penaik kalau tidak pancake tak gebu
1/2 sudu teh garam
sedikit mentega

Cara-caranya ialah

1. Pukul telur dan mentega kemudian campurkan tepung gandum, gula, serbuk penaik, garam dan susu. Pukul sehingga tiada ketulan-ketulan.

2. Gunakan non sticky pan dan sapukan sedikit minyak dan panaskan.

3. Dan masaklah pancake anda... balikkan pancake tersebut setelah timbul gelembung² udara. Masak sehingga kekuningan...

Hidangkan bersama maple syrup atau butter. Lebih sedap kalau ditambah dengan buah-buahan segar. Barulah terasa seperti omputih... selamat mencuba!

11 comments:

syazwani thaharuddin said...

ade resepi cmne nk wat maple syrup tu tak ??
o beli je ??
maaf , wani baru nk blaja masak :P

Aujinz said...

burp..

Alhamdulillah..
baru jer lepas makan pancake resepi yu..

sedap..

muahahhaha..
masyeh kongsi resepi..

ckLah said...

Salam....terjumpa blog ni ketika membantu anak mencari reepi penkek yang mudah.



Terima kasih.

Anonymous said...

alhamdulillah...baru je habis buat pancake. terima kasih bebanyak..kejap lagi nak bagi anak i rasa, makan pan cake dengan ais krim vanilla. yummy......

mia kaftiya said...

sy dah jmpa bnyk resepi penkek tp sume guna susu segar, agak2 kalao susu segar gnti dgn santan bleh tak?. sebab kat rumah ni jrg minum susu.. huhuhu.. kalau bli utk penkek semata2 rugi plak.. awak rasa?

Cujie said...

mia,

saya tak pasti kalau guna santan tu... tapi kalau nak cuba ok juga. Mana tau sedap lemak-lemak gitu

tapi kalau nak guna susu jgn beli yang kotak besar.. beli kotak kecil je cukup.

SD said...

jumpa gak sukatan mak cik-mak cik...susah betul yg main gram2 ni..kat rumah xda katanya....huhuhu~~~ nak cuba la, tp kenapa tak upload gambar pancake sendiri?

Anonymous said...

sya baru je ambik resepi u nie, bru nak cuba, xtaula jadi ke tak, ape pun tima kasih byk2222, semoga succes.tq

jion said...

suka mkn pan cake mcD..tp skrg nk try buat sendiri..thanks 4 d recipe!

Anonymous said...

salam..thanx utk resepi pancake ni..td gugel..terjumpa resepi ni..cuma nak tau agak2 mentega tu byk mana guna?thanx again =)

Anonymous said...

bguna resepi ni...senang sbb sukatan mak2 kita x perlu timbang2..tapi nk tahu jugak mentega tu bnyk mna? TQ :))