Wednesday, January 27, 2010

Petua dari Nanny Cujie

Tengok anak membesar dengan sihat adalah kebanggaan parents. Jika membesar dengan sihat itu tandanya parents mereka menjaga mereka dengan penuh kasih sayang. Cukup khasiat vitamin A hingga Z diberi... tapi kalau dah nak kena sesuatu penyakit tu walau tolak dengan jentolak pon tak kan dapat menolaknya. Hish kuat sungguh bakteria itu.

Kiddos lately nih batuk dan selsema plak. Rimas betul tengok diorang batuk dan selsema... kesian kadang batuk tetengah malam jadi tidur pun agak terganggu. Nak lagi kalau hasil selsemanya tu dok meleleh je. Naik geram... plak tu kalau dah selsema automatik kena batuk punya.

Kat sini saya nak kongsi rahsia dan petua kalau tak mahu tidurnya terganggu serta mempercepatkan baiknya batuk dan selsema itu.

Petua untuk Batuk

1. Minyak Bawang
Pernah dengan minyak bawang ni... ini dari kecik lagi pakai kalau batuk tetengah malam. Mak akan buat buat dan sapukan ke dada. Hasilnya 100% terjamin akan lega dan boleh tidur lena. Akan tetapi baunya yang paling tak tahan... memang tak best langsung.
Sebelah utara... minyak bawang kalau dicampurkan dengan bawang putih dan lada hitam disertakan dengan doa² itu dipanggil minyak celak. Biasanya mak kampung akan buatkan untuk cucunya yang baru lahir. Sapu pada celah-celah kulit seperti di belakang telinga, armpit, celah peha. Eh eh ini kena cerita dalam next entry la untuk apa semua minyak celak tu.

Kita fokus pada minyak bawang dulu... minyak bawang ni senang je nak buat. Hanya perlu bawang merah yang segar kalau boleh dapatkan bawang tunggal takde anak² bawang yang menempel di kiri dan di kanannya... tumbuk gunakan lesung dalam 2-3 kali jangan sampai hancur dan tuangkan sedikit minyak masak. Dan gaul rata dan boleh digunakan serta merta.

2. Vick Vaporub
Selain minyak bawang, vicks juga dapat membantu. Hanya sapu pada kedua-dua belah telapak kaki dan sarungkan stokin. Ini sangat berkesan 100% walaupun Canada Research council telah mengkaji kemujaraban vicks ini digunakan untuk melegakan batuk.
Ini berbeza dengan kanak-kanak yang makan ubat batuk... dengan hanya sapukan vicks sahaja. Kanak-kanak dapat tidur nyenyak.

3. Pepsi twist + air suam
Hah ini pun petua juga tau dari Doc lagi. Sila beli pepsi twist dan tuangkan separuh dalam gelas. Tak kiralah gelas itu putih atau merah mahupun coklat sekalipun. Gelas tidak memberi kesan dalam petua ini. Kemudian tuangkan air suam dalam gelas yang sama yang sudah pun berisi pepsi twist tadi. Akhir sekali minum la air tersebut.

Petua untuk selsema

1. Kunyit
Rasanya ramai dah tahu pasal ni. Sapukan kunyit atau nama saintifiknya Curcuma domestica (Val.)/Syn: Curcuma longa di batang hidung anak yang selsema. Kalau boleh sapu la pada sebelah malam. Biasanya belah malam ni hidung tersumbat dan boleh buat diorang mengamuk. Lagipun takde la nampak hidung belang kuning diorang. Hehe...
Selain tu sapu sikit vicks kat baju diorang... jangan pi sapu direct kat hidung atau dada. Kulit diorang sangat halus walaupun berumur 4-5 tahun. Sedangkan kita pun rasa pedih dan panas inikan pula anak kita. Cujie pun pernah tunjukkan vapour rub untuk kanak-kanak dulu. Bau strawberry lagi... cari je kat farmasi yang berdekatan di rumah anda. Jangan lupa bawa duit sekali eh.

Walaupun adanya petua di atas jangan la tak bawa anak anda ke klinik. Bawa juga jumpa doktor... mana tau sakit lain. Kita tak minta tapi kita cegah. Ok... selamat mencobaaaa...

2 comments:

mica@tetty said...

cujie: dah cuba yang kunyit tok my baby ..x berkesan la....hihi ade yg lain tak

Cujie said...

lor ye ke...
ala belum jumpa lagi petua yang baru
nanti kalau ada cujie bitau...