Sunday, January 31, 2010

Kek Kuali AKA Pancake

Dah berkurun lama semenjak tengok Boys over Flowers teringin pula nak makan pancake ni. Hanya orang yang tengok Boys over Flowers ini sahaja yang tahu kehebatan pancake. Tapi bukan disebabkan cerita itu sahaja... bila melakukan kerja ziarah blog yang pasti blog cute mute yang satu tu... ternampak mommy to be dok tayang pancake bentuk kepala mickey mouse.

Timbul disitu perasaan nak buatkan satu untuk ahmad haikal dan alesha. Jadinya semalam masa tengah surf net teringat nak cari resepi pancake. hahaha siap google tu resepi padahal macam buat lempeng orang melayu juga la kiranya. Cujie mengaku yang cujie ni kira ok ok je dalam bab masak memasak ni. Kalau suh buat bahulu pun cujie tak reti. Harap maaf!

Lepas maghrib ajak hubby pi bintang... jauhkan nak cari bahan² untuk buat pancake ni siap pergi bintang nasib tak ke bulan. Kat rumah adalah tepung gandum. Yang takde serbuk penaik dan pancake syrup. Hah ingat hari tersebut hari sabtu sila bawa non woven bag sendiri kalau tak mahu bayar duapuluh sen... dan mahu selamat dunia untuk anak² kita nanti.

Cumanya kalau dah TERpegi ke market harus beli la bukan dalam list. Ambil milo... downy... susu segar sekotak... adalah dalam 7-8 barang semua sekali RM100++. Bila tengok orang yang penuh troli cuma RM200++. Hish geram... ingat cashier salah kira ke hape. Pelik benar menda sangat yang diambil. Heh! Duit macam air... cuma bil air kitorang je free.

Jadi pagi tadi... tada... terjadi la pancake cujie... nom nom sedap...

ini untuk ahmad haikal... tapi seperti biasalah anak cujie bukan tekak mat salleh. Tak habis pun dia makan yang tetap dicarinya ialah roti phrata.
ini untuk cujie... gulp banyaknya...
Ok puan² sekalian saya rajin plak masak hari ni... menu of the day udang masak sambal & sayur campur. Puas hati masak sendiri kan...

4 comments:

sujaihah said...

bab membeli ni kan...aii..masuk market beli benda lain..dapat benda lain..hu hu hu

kak memang omputeh betul resepi akak nui..hehhe

Cujie said...

tu la kan... padahal siap listed seme barang nak beli...

jane said...

cujie kalau aisyah dia nyanyi mcm ni dah bila tgk pencake nih..sugguh seydap..amat seydap....nyum..nyum..

Cujie said...

hehe...
nanti ajak aisyah makan pancake kat umah ahmad haikal tau..