Friday, November 20, 2009

Setiba di HKL

Hubby terus keluar dari perut kereta... ambil wheelchair untuk sorong cujie masuk ke dalam. Tapi attendance hospital terus dapatkan cujie untuk hulur bantuan sambil tanya sakit apa... angah dah ambil tempat bersoal jawab. Tunggu giliran untuk masuk ke bilik doktor... tapi sebelum itu nurse ambil tekanan darah dan tanya skala kesakitan pada ketika itu.

Hampir 15 minit menunggu... cujie masuk ke dalam bilik doktor. Bertanyakan kesakitan... sakit seperti contraction. Terus doktor tersebut suruh angah sorong cujie ke zon separa kritikal (warna kuning). Ketika di sana... doktor dah penuh berkerumun sambil scan dan beri ulasan tentang scan dan kandungan cujie. Doktor lebih bertindak cepat bila cujie kata cujie pregnant semasa pakai iucd. Terus tolak ke zon kritikal (warna merah). Di sana... doc gynea tiba 5 minit kemudian... scan masih lagi dibuat. Sambil nurse dah pasangkan tube untuk masuk air di kiri dan kanan tangan sambil itu pasangkan oksigen.

Datang Doc Nathan iaitu pakar O&G... mengatakan kemungkinan cujie etopic pregnancy. Kerana ovari sebelah kanan agak bengkak dan kelihatan seperti ada kantung. Dan dia memutuskan untuk buat observation dan warded. Pada hari cujie diberikan pethadine untuk tahan sakit. Dapatlah cujie tidur lena buat seketika.

Dan pada hari ahadnya... cujie masih diambil ujian darah dan scan kandungan. Masih lagi seperti biasa... doc tak dapat pastikan cujie etopic pregnancy atau tidak kerana masih bergantung dengan ujian darah. Dan kebetulannya pula, hari ahad lab tutup... so blood test tak dapat dilakukan. Hubby dan cujie tertanya-tanya apa sebab... kemungkinan. Jadi hubby pon bertanya dengan Doc Michael... dia terangkan secara perlahan-lahan agar kami faham. Segala kemungkinan kami terima dengan hati yang redha.

Dan tibalah hari Isnin... iaitu hari kelahiran cujie ke 28 tahun. Tiada yang indah... cuma sangat bahagia di sisi suami tercinta. Yang setia menemani hingga saat ini... indah sungguh kasih dia buat isterinya. Tak pernah berkerut tak pernah merungut beri perhatian pada cujie. Dibawanya Ahmad Haikal masa waktu melawat... jadi lebih indah dari hari biasa. Kalau ada Alesha lebih baik.

Alahai penat pinggang ni... apa kata kita berehat sebentar... esok jumpa lagi...

1 comment:

aldrina said...

sakitnyer...isk..take care cujie...