Thursday, November 19, 2009

Pregnant with IUCD...

Rasa kekok plak menaip entry baru ni... macam dah lama sangat tak tengok lappy. Pening tengok huruf banyak sangat.

Entry ni khas bagi memperingati kejadian yang paling menyentap perasaan. Moga kekal diingatan... dan pedoman buat kalian dan diri cujie sendiri.

Cujie telah disahkan pregnant ketika masih memakai iucd. Apabila disahkan pregnant yang ketika itu dalam 6 minggu, cujie ke klinik LPPKN untuk remove iucd tu. Doc yang bertanggungjawab hanya buat upt sekali lagi. Dan terus remove iucd. Tapi rasa sakit seperti senggugut masih ada... tetap tidak selesa.

Seminggu sudah berlalu... hari rabu sakit perut lagi dalam skala 5. Esok pergi kerja seperti biasa... selepas balik dari skypark airport, cujie sakit perut amat sangat dalam skala 8. Sampai rasa nak pengsan dah waktu tu... tapi alhamdulillah dalam 3 jam kemudian beransur reda. Jumaat berkerja seperti biasa... sambil ym dengan Yanz. Yanz beri nasihat suruh pergi klinik. Jadi pada hari tu juga cujie ke klinik after maghrib. Scan menunjukkan kantung dalam keadaan abnormal. Tidak bulat cantik... keadaannya leper.

Tapi masuk je ke dalam kereta sakit perut datang semula... masih lagi dalam skala 8. Hubby papah naik ke rumah... dan baringkan... tertidur. Tetiba tersedar dek speaker surau yang mengalunkan kalam Allah. Hampir tiba waktu subuh... sakit perut tu muncul semula kali ni dalam skala 10... paling sakit.... peluh sejuk dah menitis di dahi. Hubby bergegas bangun bersiap dan ke hospital. Sepanjang perjalanan... sakit tak menurun. Hingga kering tekak... waktu tu nak menunduk pun sakit sangat.

Berhenti seketika di kampung baru ambil angah untuk tengokkan anak-anak cujie. Kesian diorang... masih mengantuk di usung sana sini. Kemudian terus ke HKL di bahagian emergency.

(sambung esok la... penat dah ni...)

No comments: