Sunday, November 22, 2009

Di hari lahir = Hari Operation

Menjelang tengahari selepas makan tengahari... para doktor sekali lagi buat check up keatas patientnya yang makin hari makin ramai. Apabila sampai giliran cujie... doctor nak buat sekali lagi scan. So tunggu jelah turn kena scan ni... yang kebetulannya bilik scan bebetul berdekatan dengan katil cujie.

Ada 3 orang doc yang mentelaah keputusan scan cujie waktu tu... kemudian salah seorang doc yang macam Bangladesh... tapi good looking la... dia jelaskan yang dalam uterus cujie dah kosong. Gestational sac yang pada mulanya kelihatan kini sudah tiada... scan melalui vagina juga berkeputusan yang sama. Dia juga jelaskan blood test yang dibuat menunjukkan hormon pregnancy cujie tidak berganda menjadi dua. Iaitu cujie masih mengandung tapi tak tahu lagi di mana gestational sac itu berada dan ianya tidak normal. Jadi laparoscopy perlu dibuat... akan tetapi jika tidak berjaya laparotomy akan dibuat sekiranya pendarahan berlaku atau fallopian tube sudah pecah dan perlu dibuang.

Doc jelaskan dan cujie diperlukan untuk menandatangani beberapa helai kertas iaitu consent untuk operation dan blood transfer sekiranya perlu. Doc juga terangkan risiko pembedahan tersebut. Kemudian doc minta hubby datang ke hospital. Kemungkinan operation akan dijalankan dalam 2-3 jam lagi. Doc Michael dah minta nurse untuk pindahkan cujie ke acute cubical serta merta.

Nurse pun sudah sibuk menguruskan hal berkaitan... ini dikira emergency operation. Sekali lagi cujie dimasukkan drip dan diminta untuk berpuasa untuk 6 jam sebelum operation dilakukan. Ini bermakna cujie masih ada 4 jam lagi untuk ke OT.

Hubby sampai bersama Ahmad Haikal... masa tu hati berdebar hingga senyum pun rasa tawar. Hubby suruh beristighfar banyak-banyak. Mohon dipermudahkan semuanya. Dan lebih kurang dalam pukul 6 petang... nurse dah minta salinkan baju untuk ke OT... masa ni Ahmad Haikal sambil menjerit 'hati-hati ummi... elok-elok jalan tu... bilik air licin'... masa keluar dari bilik air pun dia berpesan yang sama. Cujie diminta berbaring di atas katil yang disediakan... dipakaikan topi... diselimut... masa tu nak senyum memang tak larat. Sangat takut...

Mulalah cujie diusung ke OT... sambil ditemani hubby dan Ahmad Haikal... (masih terbayang saat ini... rasa nak lari dan peluk hubby secara kuat) dan tiba dipertengahan jalan... hubby dan Ahmad Haikal dah tak dapat meneman lagi. Lambaian dari hubby je yang cujie nampak...

ehem ehem... besok la sambung lagi... maklum sahaja la pinggang macam rasa nak tercabut...

No comments: