Friday, December 25, 2009

Resepi pancake


pic source : google

Hari ni nak kongsi resepi pancake yang istimewa tapi takde rahsia...

Senang sikit resepi ni yang cujie jumpa masa google hari sabtu lepas. Kebanyakkan semua pakai kg... ml... semua metric kan... ni pakai sukatan mak² kita... hanya gunakan cawan. Tidak la beli penimbang semata² nak buat pancake. Lain la akan digunakan selain membuat pancake... bagi yang terror buat cake pastinya lagi terror buat pancake kan...

Bahan-bahannya ialah (terasa macam chef wan pula...) >>> ini chef cujienana ye...

2 cawan tepung gandum atau tepung serba berdiri serbaguna
2 cawan susu segar... gunalah susu HL atau susu ducthlady... jenama susu tidak menjamin keberhasilan pancake anda
2 biji telur
1 sudu besar gula
2 sudu teh serbuk penaik kalau tidak pancake tak gebu
1/2 sudu teh garam
sedikit mentega

Cara-caranya ialah

1. Pukul telur dan mentega kemudian campurkan tepung gandum, gula, serbuk penaik, garam dan susu. Pukul sehingga tiada ketulan-ketulan.

2. Gunakan non sticky pan dan sapukan sedikit minyak dan panaskan.

3. Dan masaklah pancake anda... balikkan pancake tersebut setelah timbul gelembung² udara. Masak sehingga kekuningan...

Hidangkan bersama maple syrup atau butter. Lebih sedap kalau ditambah dengan buah-buahan segar. Barulah terasa seperti omputih... selamat mencuba!

Tuesday, December 22, 2009

Kulim peeps @ KL

Seperti mana diberitahu dalam entry lepas akhirnya orang Kulim yang on d way balik ke Kulim dari Melaka singgah ke Petaling Jaya. Lebih kurang jam 11.30 mlm sis in law call kata dah sampai kat tol sungai besi. Hubby pun bergegas turun untuk ambil mereka. Agak lama juga cujie dirumah menunggu. Rupanya hubby call 3 kali sebab memikirkan nak ke arah kedai perabot selepas tol sungai besi tu kalau dari rumah kami ni. Hehehe… walaupun cujie tak pandai drive tapi i’m like a GPS for him. That is why we both really need each other… kekeke sila jangan muntah. Tahan nafas seme… kalau cujie pandai berdrive uih jauh dah kot kaki melangkah.

Alhamdulillah selamat sampai pada pukul 12 tengahmalam diteratak buruk kami. Bilik tamu dah siap kemas tinggal tidur je. Tapi sembang² plus Fathnin moody katanya takmo tidur rumah pakngah dan makngah nya ni. Dia kalau boleh nak balik Kulim malam tu juga. Padahal dialah yang siang malam asyik nak pergi rumah Ahmad Haikal. Bila dah sampai takmo plak. Bila dah bersiram basahkan badan sebelum tukar baju tidur barulah dia ok. Amir ok je... bagi gegula sugus dan kuih bangkit je pastu dia tekun dok kunyah cikedis.

Pagi tadi bersarapan lontong import khas dari sec. 14. Jangan makan hati la ye sesiapa yang teringat² lontong sec. 14 ni. Sebungkus RM5 siap ada paru dan sotong. Memang dah terkenal. Kalau sesiapa yang teringin tu senang je nak pergi. Pastikan datang awal je kalau tidak jenuh la kamu semua beratur panjang. Food court tu bebetul sebelah Digital Mall di tingkat 2. Kedai dia hanya jual lontong dan nasi lemak sahaja. Cubalah!

Lepas je breakfast diorang bersiap dah nak balik. Kejap je pun singgah. Ni terus ke Kulim, kalau rajin diorang nak singgah Cameron Highlands dulu. Harap diorang tak serik datang… next time sudilah lagi ke rumah Ahmad Haikal dan Alesha.


Monday, December 21, 2009

Pinano Belack

welcome!

Place of adopt : Digital Mall, Sec. 14 PJ (same as Beeeelu)
Date of adopt : 20 Dec 2009

FIN!

PPUM

Petang tadi kami bergegas ke PPUM. Memang sejak dapat tahu hati resah gelisah kalau tak ke PPUM. Dari hari Sabtu lagi dah dapat khabar berita tersebut. Tapi sebenarnya itu dah kira jadi 2nd home buat mereka. Ini dah tahu mestilah kena tengok. Kalau orang sakit kita kena pergi ziarahkan... bukannya boleh main telefon je tanya khabar. Hari ini hari diorang... esok lusa entahkan kita plak. Dapat tahu lagi kebetulan diorang nak datang melawat cujie hari sabtu lepas, tapi hari sama diorang terpaksa bergegas ke emergency ward.

Masih ingat lagi adik hazeq. Kali ini dia dimasukkan ke wad kerana kekurangan protien. Habis bengkak² muka dan badan. Berselirat dengan drip dan antibiotik. Nak cakap kesian macam tak sampai hati. Sebak tengok Hazeq... sungguh pun begitu mulutnya ringan. Ramah! Macam Lin (mak hazeq). Cuma tak berkesempatan nak jumpa Lin tadi. Sebelah siang Faizal ambil giliran jaga Hazeq dan sebelah malam Lin akan temankan anaknya. Kalau dulu Hazeq ada rambut tapi sekarang habis luruh.

Memang banyak sangat bebudak yang leukimia kat wad tu. Tak sanggup tengok. Mampu doa je diorang supaya kuat dan cergas macam kanak² yang lain. Kadang kita kena selalu pergi tempat² macam ni supaya dapat tingkatkan keinsafan dalam diri. Kena selalu ingat kalau kita sedang kesusahan ada ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.

Nasib baik kat luar wad ada sediakan playground untuk bebudak ni. Tidaklah ganggu patient² kecil nak berehat.

Sunday, December 20, 2009

Rajinnya masak

Ala baru 2-3 hari ni je masak... ntah tetiba je ada mood terlebih sikit. Ingatkan semalam nak goreng bihun tapi tak jadi sebab ada lauk lebih tak habis lagi. Sebelah malamnya pula macam malas nak makan tambahan hubby kena kerja lebih masa. Itu tandanya lebih wang lalalalala... itu alasan sebab semalam agak down sikit untuk masak.

Hari Jumaat lagi dah dengar khabar kononnya my SIL nak bermalam di rumah. Diorang dalam perjalanan nak ke Melaka. Puas ditunggu... namun tak kunjung tiba. Hubby bagitau yang mereka tak jadi... mungkin hari Sabtu selepas kenduri on da way balik ke Kulim mereka nak singgah. Cujie pun tertunggu juga... kalau betul berdesup la cujie ke dapur kononnya nak berperang dengan kuali nak goreng bihun. Tunggu punya tunggu pon tak sampai². Hubby bagitau diorang nak stay lama sikit kat Port Dickson & Melaka. Maybe hari Isnin diorang akan bertamu.

Tapi dari malam tadi tak lena tidur teringin nak makan bihun goreng buatan sendiri. Bila terjaga pun masih berkeinginan yang sama. Lepas je mandikan kiddos... siap dah dengan bahan. Tambah sotong dan ayam sikit. Mesti bertambah enaknya... yihu! Heheh cukup rasa... selalunya kalau goreng bihun tak berapa reti nak agak nak bubuh garam. Akhirnya makan kena tambah kicap untuk bagi berasa. Dah terror la ni... tak sabar nak tunggu hubby balik keje... nak bagi rasa. Dia kerja juga hari Ahad... murah rezeki. Kiddos pon makan banyak... walaupun agak pedas sikit. Kejap² minum air.

Lepas makan bihun... terpandang keropok durian. Tangan pun automatik capai... masa tengah buat entry ni pun masih juga ngap ngap keropok durian. Weh keropok durian ni dah lama dah... dari kecik lagi dah ada. Kalau ikut mak pergi kedai... mak mesti belikan satu. Tak dibaginya beli keropok lain bila dah pandai beli sendiri... asyik beli keropok bon bon je... pernah makan? Ala keropok yang penuh kejutan tu... bila buka je plastik mesti dok cari toys apa yang dapat. Wuih... pastu baru boleh makan keropok dia yang sedap tu. Hah Alesha pun suka la juga dengan keropok durian... kita kongsi tau Alesha.

Thursday, December 17, 2009

Curious kids need to be tough inside

Untuk membantu tumbesaran kanak-kanak kita perlu menitikberatkan kesihatan mereka. Bagaimana untuk menjaga kesihatan mereka secara 100%. menjaga kesihatan mereka samalah juga seperti kita menjaga keselamatan mereka. Kanak-kanak yang sedang membesar memang sangat aktif. Mereka masih belum tahu yang mana kebaikan dan mana satu keburukan. Ini kerana 2 tahun pertama adalah suatu tempoh yang penting kerana ketika inilah perkembangan otak berlaku. Jadi sebagai ibubapa atau penjaga, andalah orangnya yang perlu membantu mereka. Beberapa tip dibawah boleh dijadikan panduan.

1. Kanak-kanak yang sudah pun bercerai susu daripada ibunya perlu meneruskan minum susu. Jadikan satu tabiat minum susu 2-3 kali sehari.

2. Elakkan makan ringan. Makanan ringan sangat tidak digalakkan kerana tabiat itu tidak sihat. Dalam jangkamasa panjang kekurangan zat atau obesiti boleh berlaku.

3. Memperkenalkan buah-buahan dan sayur-sayuran kepada mereka. Pastikan setiap hidangan makanan perlu ada buah-buahan yang memang kaya dengan zat dan vitamin.

4. Guna makanan kaya zat besi, seperti bijian, bijirin yang diperkaya zat besi, dan daging.

Walau bagaimanapun, menggalakkan dan mengamalkan kebersihan diri yang baik adalah seiring dengan langkah-langkah ke arah mencegah jangkitan seperti polio, kancing gigi, campak dan cacar air. Pastikan langkah-langkah pengimunan untuk membantu mencegah jangkitan yang biasa ini.

Selain itu galakkan mereka untuk sentiasa bersenam. Bermain diluar adalah suatu yang sangat digalakkan.

Hari ini Friso memperkenalkan Friso® Gold 3 (1-3 tahun) dan Friso® Gold 4 (3-9 tahun) untuk para ibu membantu menjaga kesihatan anak-anak mereka. Jadi dengan adanya Friso® Gold ia melengkapkan keperluan yang bersesuaian dengan cara hidup sihat ibu-ibu di negara ini dengan Frisoshield ™ with P2 Dual System™

Frisoshield ™ with P2 Dual System™ adalah kesinambungan kunci nutriennya bersama kebaikan Probiotik ialah bakteria baik yang terdapat pada dinding usus untuk menjadikan anak anda kuat dan sihat. Ia menggalakkan kesihatan yang baik, menghasilkan keseimbangan dan membantu sistem penghadaman berfungsi dengan baik.

Selain itu mengandungi DHA, AA, SA dan keperluan nutrien lain untuk membantu perkembangan tumbesaran kanak-kanak secara keseluruhannya.

Untuk maklumat lanjut sila ke laman web friso.


Salam tahun baru - 1431H

Alhamdulillah... kita dah masuk tahun baru. Semoga tahun yang baru ini memberi seribu satu kejayaan buat kita umat Islam di muka bumi ini. Hijrahlah ke arah kebaikan.

Sejarah Awal Muharam

Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram Ini adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia dan merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

KISAH HIJRAH RASULULLAH (SAW) berusia 40 tahun apabila malaikat Jibrail (as) melawat baginda ketika baginda sedang berkhalwat di Gua Hira. Jibrail memberitahu Nabi Muhammad, baginda diangkat oleh Allah SWT sebagai rasul untuk seluruh umat manusia. Pada peringkat awal, Rasulullah hanya memperkenalkan Islam kepada sahabat terdekat dan ahli keluarga baginda. Apabila baginda menerima perintah daripada Allah SWT supaya berdakwah secara terbuka, baginda segera akur.

Baginda mengumpul beberapa pengikut di Makkah. Begitupun, kumpulan kecil Muslim itu terdedah kepada maut berikutan ancaman daripada kaum kafir, terutama bangsa Quraish, yang menyeksa mereka dengan teruk. Bagi mengelakkan ancaman itu, Rasulullah SAW mengarahkan pengikutnya supaya keluar dari Makkah secara senyap-senyap ke Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib). Mereka meninggalkan keluarga yang kafir dan harta benda dan disambut dengan mesra oleh penduduk Madinah. Satu hari pada tahun 622M, iaitu kira-kira 12 tahun selepas berdakwah di Makkah, Rasulullah SAW diberitahu kaum kafirun Makkah merancang membunuh baginda untuk memusnahkan Islam.
Rasulullah menunggu perintah daripada Allah SWT. Malaikat Jibrail (as) menemui baginda untuk memberitahunya Allah SWT mengarahkan baginda supaya meninggalkan Madinah pada waktu malam. Berikutan itu, baginda menemui sahabat baiknya Abu Bakar as-Siddiq (ra) dan memintanya supaya menemani baginda dalam perjalanan itu.

Rasulullah juga memberitahu rancangan baginda kepada Ali bin Abi Talib (ra). Baginda memberitahunya: "Saya akan berhijrah tetapi anda perlu mengambil tempat saya di rumah." Ali (ra) tanpa banyak soal menuruti permintaan Rasulullah (SAW) walaupun menyedari bahaya bakal dihadapinya. Malam itu, sekumpulan Quraish mengepung rumah Rasulullah (SAW). Mengintai melalui lubang di pintu, mereka nampak seseorang sedang tidur di atas katil Rasulullah (SAW). Mereka begitu yakin Rasulullah tidak dapat melepaskan diri dan mereka pasti dapat membunuh baginda. Apabila fajar menjelang, mereka terperanjat melihat Ali (as) dan bukannya Rasulullah (SAW) bangun dari katil itu. Mereka terpinga-pinga memikirkan bila Rasulullah (SAW) keluar dari rumah itu. Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) keluar dari Makkah pada malam itu juga. Tiada siapa mengetahui arah tujuan mereka dan tiada siapa tahu tempat persembunyian mereka kecuali Abdullah dan anak-anak Abu Bakr, Aishah dan Asma, serta orang gaji mereka, Abdullah.

Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr bersembunyi dalam sebuah gua di Gunung Thaur. Selama tiga hari mereka berada dalam gua itu. Apabila kaum Quraish menghampiri gua itu untuk mencari Rasulullah (SAW) tetapi mereka tidak memasukinya. Mereka yakin Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) tidak berada di dalam ker ana mulut gua itu dilitupi oleh benang sarang labah-labah dan sepasang burung merpati.
Allah SWT membantu dua insan ini, melindungi mereka daripada bahaya. Kumpulan Quraish kemudian meninggalkan gua itu dan bersetuju untuk pulang ke Makkah. Yakin musuh sudah beredar, Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) meneruskan perjalanan dengan menaiki unta dibawa oleh orang gaji mereka, Abdullah.

Ketiga-tiga mereka menggunakan laluan tidak diketahui ramai untuk ke Madinah bagi mengelakkan kumpulan pemburu Quraish. Mereka meredah gunung, bukit dan gurun di bawah perit matahari tetapi mereka tidak pernah berputus asa. Mereka meletakkan segala kepercayaan kepada Allah SWT. Sementara itu, kaum Quraish di Makkah semakin marah dengan kehilangan Rasulullah (SAW). Mereka menawarkan hadih kepada sesiapa yang dapat menangkap Rasulullah (SAW). Ramai yang mencuba nasib tetapi semuanya gagal. Akhirnya dengan perlindungan Allah SWT, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya tiba perkampungan kaum Bani Sabin yang menyambut mereka dengan gembira. Setelah sekian lama, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya akhir merasakan kehadiran harapan untuk masa depan. Ketika Rasulullah (SAW) dan sahabatnya dalam perjalanan, penduduk Islam yang sudah berpindah ke Madinah sebelum ini mendengar berita mengenai kedatangan pemimpin mereka itu.

Malah penduduk Madinah yang baru memeluk Islam juga gembira dapat bertemu Rasulullah (SAW). Jelaslah, sebelum tibanya Rasulullah di Madinah, Islam semakin kukuh di tempat baru itu, sesuatu yang tidak berlaku ketika berada di Makkah. Maka pada hari Isnin 8 Rabiulawal bersamaan 20 September 622M, Rasulullah (SAW) akhirnya tiba di Quba, sempadan Madinah dan benar-benar masuk ke Kota Madinah pada 12 Rabiulawal, hari Jumaat dan mendirikan solat Jumaat yang pertama di Kampung Bani Amar. Kaum Muslimin semua keluar untuk menyambut baginda. Bertitik tolak dari itu, Rasulullah (SAW) mula membina sebuah negara Islam yang megah. Baginda memupukkan persaudaraan di kalangan umat Muslim dan menyeru mereka supaya menegakkan yang hak dan mengikut segala perintah Allah SWT. Kesan daripada penghijrahan Rasulullah (SAW) dari Makkah ke Madinah adalah satu catatan penting sehingga umat Islam menjadikan tahun peristiwa bersejarah ini sebagai tahun permulaan kalendar Islam.

PERISTIWA PENTING DALAM MUHARAM

1. 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).

2. 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'.. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.


Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raj a Namrud.
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah ker ajaan yang besar.
13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
16. Allah menjadikan 'Arasy.
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
18. Allah menjadikan alam.
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
20. Nabi Isa diangkat ke langit.

14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri

* fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin

*fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti

3. Menahan marah

* fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha

4. Menunjukkan orang sesat

* fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim

* fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah

* fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri

* fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat

* fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
(lafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura ker ana Allah Taala)

9. Bercelak

* fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali

* fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti

11. Sembahyang sunat empat rakaat

* fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
(lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat ker ana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali)

12. Membaca

"has biallahhu wa nik mal wa kila nikmal maula wa nikmannasiru"

* fadhilat - Tidak mati pada tahun ini ***semak dengan ustaz/pakar rujuk

13. Menjamu orang berbuka puasa

* fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa

Niat - Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura ker ana Allah Taala.

* fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.


credit to AJTR
p/s : cujie dilahirkan pada 18 Muharam 1402H...

Wednesday, December 16, 2009

Gold Digger

Masa Alesha tidur je boleh buat ini semua. Kalau dia berjaga alamatnya memang tak dapat la nak berfoya² mengisi apa yang patut. Goodies beli sebaik sahaja selesai memasak. Sejak duduk rumah ni jadi suri rumah mithali terhebat. Rajin memasak rajin juga tidur. Goodies bag tu beli sahaja di mydin. Itu je pun yang cantik buat kids happy. IYEKOT.
Cujie tak kreatif... kalau kreatif dok tekun membuatnya makna adalah tersampuk. Janji senang, cantik dan buat kids happy lebih penting. Tentang foods that day nanti cujie goreng bihun, nugget dan dadih je kot. Untuk bebudak sahaja. Lagipun the day before we will heading up to Baling, Kedah for attend wedding one of hubby's friend. Ini pon kebetulan balik kampung kalau tidak takdelah birthday celebration ni. Cuma untuk Alesha je akan... AKAN ye tahun depan.

Cujie buat bersama dengan Ahmad Haikal... rajin benar dia. Sambil buat sambil ngap gegula Sugus kegemaran dia. Cujie beli goodies kat checkers je... murah pon murah. Senang cari barang. Memuat je semua dalam tu.
Hah... ini memang pokok yang buat hati jadi tenang teringin nak berpicnic dibawah pokok tersebut. Memang dari dulu. Dari pokok inilah cujie mengukur kelajuan angin. Kuat angin kuatlah pokok ini bergoyang. Tapi sayang di bawah pokok ini sekarang menjadi tempat mat² gian melepas nafsu najis kegilaan diorang. Memalam siap pakai lilin. Takmo plak nyamuk ketip diorang reramai. Hubby cakap nyamuk pon takut nak hisap darah diorang... hehehe.

Monday, December 14, 2009

kg sg melayu & pantai lido

Di sini la dulu kalau nak balik kampung. naik bot ke kampung tebing runtuh. sekarang kampung tu tinggal nama. tapi selalu pergi ke kampung sungai melayu... pak itam cujie kat kampung tu. dan satu lagi nak tambah ni... jalan yang dimaksudkan dalam artikel ini bukanlah satu jalan yang sempurna. Bayangkan jalan yang hanya satu lane... kalau selisih kereta memang payah. pastu jalan pon bukan sempurna sangat. buat setakat tutup mulut orang kampung. itupun dah lubang sana lubang sini padahal baru buat jalan tu lepas mengundi kalau tak silap. lagipun orang kampung bukan senang sangat... kebanyakkan ada motor je, boleh bilang dengan jari yang mana ada kereta. kenderaan awam? langsung takde...

Johor: Jeti masih diperlu

Oleh Mohd Zin Ali
mdzin@nstp.com.my


PENDUDUK Kampung Sungai Melayu dan Sungai Danga menggunakan jeti untuk urusan seharian di bandar raya Johor Bahru.

Kemudahan diguna pelajar, jururawat

JOHOR BAHRU: Jeti terapung di tepi Pantai Lido, di sini masih diperlukan untuk kemudahan kira-kira 1,000 penduduk Kampung Sungai Melayu, Sungai Danga, Sungai Temon dan Bakar Batu di Taman Perling yang masih menggunakan pengangkutan air.

Kemudahan itu bukan saja digunakan pelajar, jururawat, guru dan pegawai kerajaan yang perlu menghadiri keraian di perkampungan berkenaan, tetapi juga penduduk kampung yang ingin ke bandar atau ke pasar membeli barangan keperluan harian.

Selain itu, jeti terapung itu juga digunakan sebagai pangkalan untuk menambat bot milik penduduk kampung berkenaan secara percuma, malah nelayan di Kampung Skudai Kiri turut menggunakan kemudahan pangkalan di jeti itu untuk menambat bot berikutan kesukaran masuk ke kawasan kampung selepas kerja penambakan tanah di Teluk Danga menghalang laluan bot terutama ketika laut surut.

Pemilik jeti berkenaan, Raja Hamid Mohd, 68, berkata sejak menerima notis pindah daripada pemaju melalui surat bertarikh 1 Oktober lalu, beliau menghadapi masalah untuk berbuat demikian berikutan tidak disediakan tempat sesuai bagi menggantikan jeti sedia ada.

Beliau berkata, jeti berkenaan yang dibina sejak 1993 itu bertujuan menyediakan kemudahan kepada orang ramai, terutama di Kampung Sungai Melayu dan berhampiran ke bandar dan sebaliknya, dan bukannya bertujuan komersial.

"Dengan menggunakan kemudahan bot di sini, penduduk Kampung Sungai Melayu hanya mengambil masa antara 10 minit ke Pantai Lido berbanding kira-kira satu jam jika menggunakan jalan darat.

"Jadi, penduduk kampung lebih suka menggunakan kemudahan bot di sini jika berlaku kecemasan untuk ke hospital.

"Ia juga seakan tradisi untuk penduduk kampung menggunakan jeti ini untuk pulang ke kampung sama ada siang atau malam, manakala mereka yang mempunyai bot pula menambat bot di sini tanpa dikenakan bayaran," katanya.

Anak Raja Hamid, Ali, 40, berkata beliau yang mempunyai bot untuk disewa penduduk kampung melakukan kira-kira lapan perjalanan sehari untuk membawa kira-kira 20 pelajar dan pekerja setiap hari.

Beliau berkata, ketika cuti umum seperti Hari Kebangsaan atau malam kemerdekaan, penduduk akan datang ke jeti berkenaan untuk menghadiri sambutan majlis itu yang selalu diadakan sama ada di Teluk Danga atau Dataran Bandaraya.

"Jeti ini diperlukan untuk menjaga keselamatan bot milik penduduk kampung daripada hilang atau rosak terutama apabila dipukul ribut di Selat Tebrau," katanya.

Sementara itu, Ketua Kampung Sungai Melayu, Pandak Ahmad, berkata arahan pemindahan jeti tanpa menggantikannya dengan satu tempat sesuai akan menyukarkan penduduk di enam kampung berhampiran untuk menjalankan aktiviti harian seperti ke sekolah dan bandar.

Berikutan itu, beliau berkata, Datuk Bandar Johor Bahru, Mohd Jaafar Awang perlu mengenakan syarat kepada syarikat konsesi yang bertanggungjawab membina Lebuhraya Pesisir Pantai berkenaan supaya mengekalkan jeti rakit berkenaan.

Katanya, tanpa penempatan semula di tempat sesuai, ia akan menyukarkan orang ramai yang berpendapatan rendah untuk meletakkan bot di tempat sesuai.

"Kadangkala, penduduk Kampung Sungai Melayu perlu menggunakan perkhidmatan bot di jeti ini untuk keluar ke bandar atau ke destinasi lain terutama pada masa kecemasan atau keraian.

"Walaupun sudah mempunyai jalan darat tetapi kemudahan jeti ini masih diperlukan penduduk kampung, malah menaiki bot sudah menjadi tradisi penduduk sejak berpuluh tahun lalu," katanya.

Pandak berkata, pemindahan jeti itu menyebabkan tiada lagi pangkalan lain untuk penduduk Kampung Sungai Melayu ke Pantai Lido.

"Kami jangka pembangunan lebuh raya pesisir itu akan memberi kesenangan kepada penduduk tetapi sebaliknya ia menambah sulit hidup kami," katanya.

p/s: artikel dari berita harian 14 Disember 2009.

Saturday, December 12, 2009

Etopic Pregnancy-The Time Bomb in the Tube

An ectopic pregnancy is one which develops outside the uterus. Most ectopics are found in the fallopian tube and these are called tubal pregnancies. However, they can also occur at other pelvic sites and these include: the ovary; the abdomen; and the cervix.

Fertilisation normally occurs in the outer half of the fallopian tube which is called the ampulla. The embryo is then propelled along the fallopian tube, by the coordinated beating of the cilia which line the tube, towards the uterus. An ectopic pregnancy occurs when the embryo gets stuck in the fallopian tube and implants here, instead of moving on to the uterus.

Fig 1. Schematic of unruptured ectopic pregnancy in right fallopian tube

Fig 2. Ruptured ectopic pregnancy in ampulla of left fallopian tube. Observe the blood collected in the pelvis.

Ectopic pregnancy occurs once in every one hundred pregnancies. The commonest cause of a tubal pregnancy is tubal damage, which is most often due to pelvic inflammatory disease. If tubal damage is severe, the tube gets totally blocked, as a result of which the patient is infertile. However, with less severe infection, the tube remains open, but the tubal lining is damaged, as a result of which the cilia can no longer function effectively. Other reasons for tubal damage include: tubal surgery, infection following IUCD insertion; and previous tubal pregnancy.

Infertile patients are at increased risk for ectopic pregnancies, for unclear reasons. Perhaps the cause of their infertility is subtle tubal damage. There is also an increased risk for tubal pregnancy after IVF, since the embryo may sometimes migrate after embryo transfer from the uterine cavity to the fallopian tube. The risk of ectopics after GIFT is greater than with IVF.

Initially an ectopic pregnancy may appear just as a normal pregnancy - with a missed menstrual period and symptoms such as sore breasts and nausea. However, there is often abnormal vaginal bleeding which may occur at the time of, a little later than, the expected period. Often, this bleeding is mistaken for a period. Pain on the side of the ectopic occurs commonly and may be associated with a feeling of light-headedness. If the tube ruptures, this usually results in severe abdominal pain, fainting and shock. Making the diagnosis on clinical examination is difficult, and the only suspicious finding may be pain on internal examination.

A tubal pregnancy used to be a catastrophe. Diagnosis was usually made only after the tube had ruptured - and emergency surgery was required to stop the bleeding and save the mother's life. Often this meant removing the whole tube, which was often completely damaged. Consequently, the chances of a patient's conceiving after this was markedly reduced.

Today, an ectopic pregnancy can be diagnosed very early using blood tests for HCG ; and vaginal ultrasound. Both these tests need to be done simultaneously in order to interpret them correctly. Beta HCG is a very specific "marker" for pregnancy. This blood test is very sensitive and if negative, virtually excludes any risk of a significant ectopic pregnancy. A positive HCG level confirms that the patient is pregnant, but does not provide information about the site of the pregnancy. A vaginal ultrasound allows the doctor to locate the gestational sac of the early pregnancy. Occasionally, the sac may be seen outside the uterus, making a positive diagnosis of ectopic on sonography. Often, however, the sac cannot be seen clearly in ectopic pregnancies, especially if it is in an early stage. Then, both the scan and HCG levels need to be studied. In a normal intrauterine pregnancy, the doctor should be able to see a gestational sac in the uterine cavity on vaginal ultrasound, if the HCG level is more than 2000 mIU/ml ( this is called the discriminatory zone). However, if the level is more than 2000 mIU/ml and the doctor cannot see a gestational sac , this means that the diagnosis is an ectopic pregnancy.

Another blood test which can be helpful is a serum progesterone level, which is low ( less than 15 ng/ml) in patients with ectopic pregnancies, as compared to normal pregnancies.

Sometimes, differentiating between an ectopic pregnancy and an early miscarriage can be difficult. In these cases, if a curettage shows that there is no pregnancy tissue in the uterus (as tested by histopathologic examination) then an ectopic is suspected. The diagnosis can be confirmed by laparoscopy, if needed, which shows that the pregnancy is in the tubes, where it appears as a dark bluish bulge.

The major benefit of early diagnosis is that with early treatment it is possible to save the tube, thus preserving fertility and increasing the chances of a normal pregnancy in the future. If the ectopic is very early and the HCG levels low, one can choose to simply wait and watch. Often, the HCG levels will fall, meaning that the pregnancy is being reabsorbed by the body on its own and no treatment is needed. Medical treatment is also possible. This involves the use of the anti-cancer drug, methotrexate, which acts on the rapidly dividing cells of the tubal pregnancy and kills them, thus preventing the pregnancy from growing further.

Ultrasound - guided treatment is also useful for treating tubal pregnancies which have not ruptured. This involves the injection of toxic chemicals into the tubal pregnancy under ultrasound - guidance. These kill the pregnancy, allowing the body to reabsorb it.

Surgical treatment for early tubal pregnancies can be done through the laparoscope as well; with salpingotomy, the pregnancy can be selectively removed and the tube saved.

If the tube has ruptured, and blood has collected in the abdomen, then emergency surgery is needed. In these cases the tube is often so badly damaged, that it has to be removed entirely. When this occurs, a couple not only mourns the loss of a pregnancy, but also the possible loss or reduction in their fertility. This sense of loss is accompanied by the discomfort and anxiety of having had an emergency operation.

What about the chances of getting pregnant after an ectopic pregnancy? Because tubal disease usually damages both sides, the chances of being infertile are increased. Also, the risk of a repeat ectopic pregnancy are increased even if the other tube seems normal. However, about 60% of women who have had a tubal pregnancy the first time will have a normal pregnancy the next time without further treatment. Early testing during pregnancy to rule out a repeat ectopic is essential!

If pregnancy does not occur within about a year of trying, then treatment is needed. Treatment options for fertility will depend upon what surgery was done for the ectopic pregnancy; and what the condition of the other tube is. Often, a second look laparoscopy is needed, to assess tubal status. Options may include: ovulation induction; tubal surgery; laparoscopic surgery; and even IVF.

Having had an unsuccessful outcome the first time makes getting pregnant very stressful - especially if the tubal pregnancy ended in a rupture. However, with the right treatment, chances of having a baby are quite good - after all, the fact an ectopic pregnancy occurred means that the eggs and sperms are good!

Wednesday, November 25, 2009

Setinggi Penghargaan

Ucapan terima kasih diucapkan kepada semua yang sudi ambil berat tentang diri ini.

List berikut sebenarnya hanya list sahaja... tiada priority kerana memasing adalah tetap no. 1 dalam hati ini. Di mana kala susah mereka ada di samping cujie.

1. Doktor dan nurse di HKL terutamanya di bahagian emergency (out patient) zon hijau, zon kuning dan zon merah, wad O&G serta bilik bedah am.

2. Suami yang tercinta... I love U

3. Kaum keluarga

4. Kawan-kawan (kawan opis, kawan masa belajar, kawan PCM... eh janji yang kawan ngan cujie la)

5. Bibik - yang mana jaga anak cujie siang dan malam... kena kasi extra la bulan ni... sebagai tanda terima kasih.

Yang terlibat secara langsung dan tidak langsung... semuanya cujie ucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga. I love u all!!!

Monday, November 23, 2009

Operation Theater

Nurse yang dua orang yang menghantar cujie ke OT telah menyerahkan cujie kepada seorang nurse yang memang menunggu kehadiran kami. Sesama mereka menukar-nukar dokumen untuk ditandatangani. Setelah itu cujie ditukarkan ke katil yang disediakan tanpa bangun. Mereka mengangkat cujie.

Cujie pun dimasukkan dalam kawasan menunggu untuk masuk salah satu bilik bedah yang ada. Sangat sejuk sekali di dalam kawasan tersebut. Dilihat ada seorang budak yang baru dikuaratinkan... nurse yang ada menemani budak lelaki tu. Dalam 5 minit kemudian budak tersebut diusung keluar. Datang seorang doctor yang mengatakan dia seorang doctor pakar bius. Dia akan menemani cujie disepanjang operation dijalankan.

Mungkin cujie dah tak mampu senyum... dicuitnya pipi cujie sambil berkata 'senyumlah sikit suziana'. Ramah sekali doktor bius yang berbangsa cina tu... dia pon comel! Langsung cujie diusung masuk ke dalam bilik 6... bertambah sejuk dalam bilik itu. Nurse yang ada masing-masing mempunyai kerja mereka... ada yang sibuk sediakan perkakasan... ada yang periksa lampu. Ada yang sedang siapkan cujie... didepangkan tangan di tempat yang disediakan.

Pakar bius tu menekup hidung cujie dengan oksigen... dimintanya cujie sedut dalam-dalam dan hembus melalui mulut... sebanyak 10 kali. Sambil tu cujie dapat pujian... good girl... pandai suziana... heheh macam anak tadika rasanya. Habis amik nafas 10 kali... pakar bius pon cakap 'Sekarang Suziana... saya bagi ubat tidur ya...' sambil dia menekan picagari kedalam tiub yang bersambung dengan drip. Serta merta mata tertutup tidak sedar lagi.

Pakar bius tu tetiba mengejutkan cujie... sambil berkata 'Ok suziana... betul ya etopic pregnancy... kita dah buang tiub sebelah kanan'. Cujie plak sedar terus kata nak pergi toilet sebab tak tahan nak terkencing. Nurse pun cecepat tak kasi cujie bangun. Diorang pon cakap cujie dah dipakaikan drain beg. Ish ngilunya!!! Memang rasa nak terkencing je.

Memang tak larat nak buka mata... apatah lagi nak angkat tangan. Berat sangat! Ntah berapa lama dikuarantin... cujie disorong semula ke wad O&G. Tidur sampai esok pagi... tapi yang pasti ada doktor datang periksa keadaan cujie. Masa sampai semula di wad berkenaan hampir pukul 11.30mlm. Nurse cakap lama cujie di OT.

Pagi lepas subuh dah ada doktor tengok lagi... disuruhnya cujie minum air masak dulu.. kalau ok boleh minum air manis. Kalau tak muntah boleh makan bubur. Sebelum tengahari dalam pukul 11pagi macam tu ada seorang doktor yang minta cujie mengiring ke kiri ke kanan. Luruskan kaki dan bengkokkan kaki. Cujie pun cakap cujie asyik nak terbatuk je. Dia ajarkan macamana nak buang kahak, kalau tidak dibuang boleh demam. Selain itu, dia tanya samada cujie dah kentut atau sedawa. Dah tu dia minta cujie bangun perlahan-lahan dan juntaikan kaki ke tepi katil. Dalam 5 minit dah buat macam tu... dimintanya cujie berdiri dan duduk dikerusi. Semua ni dengan bantuan doctor tersebut juga. Cujie diminta untuk duduk di kerusi sampai pukul 12tgh. Sambil duduk dok exercise tiub bebola.

Cujie stay di HKL sampai hari rabu pukul 4 petang. Pagi rabu tu juga... doktor yang buka plaster. Nurse pon ajar macamana nak jaga luka. Doktor dah terangkan cujie masih berpeluang mengandung lagi. Tetapi chances untuk etopic lebih berisiko. Jadi bila dapat tahu pregnant kena buat pemeriksaan dengan cepat. Cujie pon tidak dibenarkan mengandung dalam masa 6 bulan ini. Jadi kena ambil alat cegah hamil... injection atau impanon atau pil. Erm...

So mana satu nak guna ni...

Sunday, November 22, 2009

Di hari lahir = Hari Operation

Menjelang tengahari selepas makan tengahari... para doktor sekali lagi buat check up keatas patientnya yang makin hari makin ramai. Apabila sampai giliran cujie... doctor nak buat sekali lagi scan. So tunggu jelah turn kena scan ni... yang kebetulannya bilik scan bebetul berdekatan dengan katil cujie.

Ada 3 orang doc yang mentelaah keputusan scan cujie waktu tu... kemudian salah seorang doc yang macam Bangladesh... tapi good looking la... dia jelaskan yang dalam uterus cujie dah kosong. Gestational sac yang pada mulanya kelihatan kini sudah tiada... scan melalui vagina juga berkeputusan yang sama. Dia juga jelaskan blood test yang dibuat menunjukkan hormon pregnancy cujie tidak berganda menjadi dua. Iaitu cujie masih mengandung tapi tak tahu lagi di mana gestational sac itu berada dan ianya tidak normal. Jadi laparoscopy perlu dibuat... akan tetapi jika tidak berjaya laparotomy akan dibuat sekiranya pendarahan berlaku atau fallopian tube sudah pecah dan perlu dibuang.

Doc jelaskan dan cujie diperlukan untuk menandatangani beberapa helai kertas iaitu consent untuk operation dan blood transfer sekiranya perlu. Doc juga terangkan risiko pembedahan tersebut. Kemudian doc minta hubby datang ke hospital. Kemungkinan operation akan dijalankan dalam 2-3 jam lagi. Doc Michael dah minta nurse untuk pindahkan cujie ke acute cubical serta merta.

Nurse pun sudah sibuk menguruskan hal berkaitan... ini dikira emergency operation. Sekali lagi cujie dimasukkan drip dan diminta untuk berpuasa untuk 6 jam sebelum operation dilakukan. Ini bermakna cujie masih ada 4 jam lagi untuk ke OT.

Hubby sampai bersama Ahmad Haikal... masa tu hati berdebar hingga senyum pun rasa tawar. Hubby suruh beristighfar banyak-banyak. Mohon dipermudahkan semuanya. Dan lebih kurang dalam pukul 6 petang... nurse dah minta salinkan baju untuk ke OT... masa ni Ahmad Haikal sambil menjerit 'hati-hati ummi... elok-elok jalan tu... bilik air licin'... masa keluar dari bilik air pun dia berpesan yang sama. Cujie diminta berbaring di atas katil yang disediakan... dipakaikan topi... diselimut... masa tu nak senyum memang tak larat. Sangat takut...

Mulalah cujie diusung ke OT... sambil ditemani hubby dan Ahmad Haikal... (masih terbayang saat ini... rasa nak lari dan peluk hubby secara kuat) dan tiba dipertengahan jalan... hubby dan Ahmad Haikal dah tak dapat meneman lagi. Lambaian dari hubby je yang cujie nampak...

ehem ehem... besok la sambung lagi... maklum sahaja la pinggang macam rasa nak tercabut...

Friday, November 20, 2009

Setiba di HKL

Hubby terus keluar dari perut kereta... ambil wheelchair untuk sorong cujie masuk ke dalam. Tapi attendance hospital terus dapatkan cujie untuk hulur bantuan sambil tanya sakit apa... angah dah ambil tempat bersoal jawab. Tunggu giliran untuk masuk ke bilik doktor... tapi sebelum itu nurse ambil tekanan darah dan tanya skala kesakitan pada ketika itu.

Hampir 15 minit menunggu... cujie masuk ke dalam bilik doktor. Bertanyakan kesakitan... sakit seperti contraction. Terus doktor tersebut suruh angah sorong cujie ke zon separa kritikal (warna kuning). Ketika di sana... doktor dah penuh berkerumun sambil scan dan beri ulasan tentang scan dan kandungan cujie. Doktor lebih bertindak cepat bila cujie kata cujie pregnant semasa pakai iucd. Terus tolak ke zon kritikal (warna merah). Di sana... doc gynea tiba 5 minit kemudian... scan masih lagi dibuat. Sambil nurse dah pasangkan tube untuk masuk air di kiri dan kanan tangan sambil itu pasangkan oksigen.

Datang Doc Nathan iaitu pakar O&G... mengatakan kemungkinan cujie etopic pregnancy. Kerana ovari sebelah kanan agak bengkak dan kelihatan seperti ada kantung. Dan dia memutuskan untuk buat observation dan warded. Pada hari cujie diberikan pethadine untuk tahan sakit. Dapatlah cujie tidur lena buat seketika.

Dan pada hari ahadnya... cujie masih diambil ujian darah dan scan kandungan. Masih lagi seperti biasa... doc tak dapat pastikan cujie etopic pregnancy atau tidak kerana masih bergantung dengan ujian darah. Dan kebetulannya pula, hari ahad lab tutup... so blood test tak dapat dilakukan. Hubby dan cujie tertanya-tanya apa sebab... kemungkinan. Jadi hubby pon bertanya dengan Doc Michael... dia terangkan secara perlahan-lahan agar kami faham. Segala kemungkinan kami terima dengan hati yang redha.

Dan tibalah hari Isnin... iaitu hari kelahiran cujie ke 28 tahun. Tiada yang indah... cuma sangat bahagia di sisi suami tercinta. Yang setia menemani hingga saat ini... indah sungguh kasih dia buat isterinya. Tak pernah berkerut tak pernah merungut beri perhatian pada cujie. Dibawanya Ahmad Haikal masa waktu melawat... jadi lebih indah dari hari biasa. Kalau ada Alesha lebih baik.

Alahai penat pinggang ni... apa kata kita berehat sebentar... esok jumpa lagi...

Thursday, November 19, 2009

Pregnant with IUCD...

Rasa kekok plak menaip entry baru ni... macam dah lama sangat tak tengok lappy. Pening tengok huruf banyak sangat.

Entry ni khas bagi memperingati kejadian yang paling menyentap perasaan. Moga kekal diingatan... dan pedoman buat kalian dan diri cujie sendiri.

Cujie telah disahkan pregnant ketika masih memakai iucd. Apabila disahkan pregnant yang ketika itu dalam 6 minggu, cujie ke klinik LPPKN untuk remove iucd tu. Doc yang bertanggungjawab hanya buat upt sekali lagi. Dan terus remove iucd. Tapi rasa sakit seperti senggugut masih ada... tetap tidak selesa.

Seminggu sudah berlalu... hari rabu sakit perut lagi dalam skala 5. Esok pergi kerja seperti biasa... selepas balik dari skypark airport, cujie sakit perut amat sangat dalam skala 8. Sampai rasa nak pengsan dah waktu tu... tapi alhamdulillah dalam 3 jam kemudian beransur reda. Jumaat berkerja seperti biasa... sambil ym dengan Yanz. Yanz beri nasihat suruh pergi klinik. Jadi pada hari tu juga cujie ke klinik after maghrib. Scan menunjukkan kantung dalam keadaan abnormal. Tidak bulat cantik... keadaannya leper.

Tapi masuk je ke dalam kereta sakit perut datang semula... masih lagi dalam skala 8. Hubby papah naik ke rumah... dan baringkan... tertidur. Tetiba tersedar dek speaker surau yang mengalunkan kalam Allah. Hampir tiba waktu subuh... sakit perut tu muncul semula kali ni dalam skala 10... paling sakit.... peluh sejuk dah menitis di dahi. Hubby bergegas bangun bersiap dan ke hospital. Sepanjang perjalanan... sakit tak menurun. Hingga kering tekak... waktu tu nak menunduk pun sakit sangat.

Berhenti seketika di kampung baru ambil angah untuk tengokkan anak-anak cujie. Kesian diorang... masih mengantuk di usung sana sini. Kemudian terus ke HKL di bahagian emergency.

(sambung esok la... penat dah ni...)

Tuesday, May 12, 2009

Semanis Kurma ~ Air mata ibu...

Malam tadi memang kepala ada sedikit pusing. Pusing manja² minta hubby tolong picit². Kebetulan pula BIL datang singgah bermalam di rumah. Dia memang suka tengok tv9. Kalau harap kitorang memalam gitu selalu buka channel omputih je macam star movie... HBO atau AXN. Paling dianggap bagus kalau buka tv3 atau ria. Masa tu slot semanis kurma yang di hostkan oleh Ustazah Siti Nor Bahyah dan suaminya Ustaz Wan Akashah Wan Abdul Hamid.
Alkisahnya tetiba terperhatikan Shiera anak Aznah Hamid... berkisahkan tentang pengorbanan ibunya. Hati jadi sebak teringat ibu sendiri. Tetiba ustazah pun tanya kat seorang tetamu yang hanya dikenali dengan Atikah. Dia seorang ibu tunggal yang sudah 3 kali berkahwin. Dia memang dah lama terpisah dengan anaknya dan ditakdirkan bertemu semula. Anaknya yang bekerja sebagai anggota keselamatan kalau tak silap sama ada polis atau tentera.

Dan pada suatu hari anaknya memaksa ibunya melayan nafsu binatangnya. Sebab apa patut digelar binatang... sebab dia dah tak kenal emaknya sendiri. Memang tak dinafikan dari susuk badan ibunya masih lagi cantik. Dari sipi² pun memang nampak ada rupa orangnya. Kejadian itu berlarutan tapi hanya berlaku ketika si anak pulang bercuti. Hinggakan si anak menggunakan kekerasan seperti mengacu pisau atau menumbuk. Si ibu pernah berjumpa ketua atau pegawai di mana tempat anaknya bekerja.

Dan diakhir episod... si ibu telah menyumpah si anak sekiranya si anak tidak memohon maaf darinya si anak akan ditimpa kemalangan. Ustazah dah Ustaz seperti tergamam. Ustazah tersebut mohon si ibu untuk menarik balik apa yang dikatakan kerana apa yang didoakan dari mulut ibu adalah mustajab dan Allah akan kabulkan. Tapi si ibu ini tadi tetap tidak berganjak dengan pendiriannya kerana dia terlalu terluka dengan perbuatan anaknya itu.

Sebelum itu ada seorang caller kalau tak silap namanya Encik Ahmad. Sebak pula dengar pengakuannya. Tapi apapun kalau dengar first time rasa macam tak patut pula Pn Atikah tu menyumpah anaknya... tapi difikirkan semula... kalau ditempatkan diri sendiri memang hancur luluh la hati. Walau anak minta maaf sekali pun rasanya memang tak dapat dimaafkan.

Masa mak cujie datang masa cuti sekolah hari tu... mak ada cerita pasal semanis kurma ni. Rasanya inilah kot yang mak tengok tu...