Sunday, March 9, 2014

Doa buat MH370

Hilang dari radar pada pukul 1.30am hari Ahad 8 Mac 2014. 

Dan disahkan hilang dari radar pada pukul 2.40am. Sepatutnya dijangka tiba di Airport Beijing pada pukul 6.30am. 

Seramai 239 orang penumpang termasuk 12 anak kapal.

Hingga kini masih belum ditemui. Semoga Allah beri petunjuk untuk menjumpai pesawat MH370. Manusia merancang tapi perancangan Allah lebih hebat. 


Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Moga Allah ampunkan dosa-dosa kita. Tambahan waktu sekarang kemarau yang berpanjangan hingga kita kekurangan simpanan air. Ditambah pula jerebu yang memburuk.

Saturday, March 1, 2014

Lil Project : Organizing

Dah seminggu Cujie and my other half berkemas dan membersihkan rumah... membuang apa yang patut. Dan baru-baru ini terblog hopping di blog minah salleh yang rajin betul mengemas dan organize barang dalam rumah dia. Betul-betul berdisiplin...

Memandang dah lebih 6 tahun duduk rumah sendiri... banyaklah barang yang sayang nak buang tapi simpan lalu membiakkan habuk secara percuma. Puan kediaman tak sedar diri yang diri tu mudah kekurangan oksigen sebab habuk dalam rumah dah tepu. Boleh buat bedak eh. Jadi tuan dan puan kediaman berkemas, membuang kesayangan yang tak sepatutnya menjadi kesayangan. Sorting yang mana perlu yang mana nay!

Ok masa nak beli chest drawer ikea tu memang perasaan berdebar sebab of cause akan menyumbat barang-barang yang entah apa-apa dalam drawer tersebut. Ramalanku benar belaka. Ya Rabb... nak mencari buku Iqra' Alesha setiap nak mengaji boleh meningkatkan tahap keimanan yang selalunya tipis. Nak mencari getah rambut rasa nak meloya buka drawer... sudahnya getah tempe je seadanya. Jadi keinsafan mula timbul. Bukankah Islam mementingkan kecantikan, kebersihan malah sangat dituntut.




Lalu... hari ini... setelah seminggu berkampung blog minah salleh tu... tempat pertama yang menjadi tumpuan... JENG JENG... chest drawer la apa lagi... 


Sambil tengok gambar tu bolehlah zikir astaghfirullah sebanyak mungkin... tutup mata sekarang. Count 1 2 3... buka mata dan mulakan zikir anda... lihat-lihatkan dan selamat berzikir... Astagfirullah... astaghfirullah... astagfirullah... 

1st drawer

2nd drawer

last but not least... 3rd drawer
Masih lagi belum sempurna tapi at least mencuba yang terbaik. Mungkin boleh DIY partition atau beli supaya lebih tersusun. Jadi mana-mana yang rasa nak lakukan... start now. Boleh cuba di office dulu kemudian di rumah. Selamat berkemas guys.



Wednesday, February 26, 2014

#2. Wordless Wednesday 2014 : Bantulah saudara kita di Syria 2


Dari Oktober 2013 lagi mencari dana untuk pembinaan kilang roti ini.
Kilang roti ini akan dibina ditempat atau kawasan yang dikepung oleh tentera Basyar. Tiada yang mustahil walaupun dikepung kilang roti ini akan tetap dibina demi memastikan kelangsungan hidup anak-anak Syria. Bantulah mereka... 

Untuk makluman Ustaz Nazmi akan ke Syria awal April nanti untuk menghantar bantuan. Tak lama lagi PAY DAY jom sama-sama kita infak. Duit yang ada dalam bank dan poket itu belum tentu milik kita. Tapi dengan cara ini bukan sahaja dapat pahala tapi dapat menggembirakan hati saudara kita. 

Monday, February 24, 2014

Kuliah penenang jiwa bertambah ilmu


HADITS KEDUA PULUH SEMBILAN


عَنْ مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : قُلْتُ يَا رَسُوْلَ اللهِ، أَخْبِرْنِي بِعَمَلٍ يُدْخِلُنِي الْجَنَّةَ وَيُبَاعِدُنِي عَنِ النَّارِ، قَالَ : لَقَدْ سَأَلْتَ عَنْ   عَظِيْمٍ، وَإِنَّهُ لَيَسِيْرٌ عَلىَ مَنْ يَسَّرَهُ اللهُ تَعَالَى عَلَيْهِ : تَعْبُدُ اللهَ لاَ تُشْرِكُ  بِهِ شَيْئاً، وَتُقِيْمُ الصَّلاَةَ، وَتُؤْتِيَ الزَّكَاةَ، وَتَصُوْمُ رَمَضَانَ، وَتَحُجُّ  الْبَيْتَ، ثُمَّ قَالَ : أَلاَ أَدُلُّكَ عَلَى أَبْوَابِ الْخَيْرِ ؟ الصَّوْمُ جُنَّةٌ، وَالصَّدَقَةُ تُطْفِئُ الْخَطِيْئَةَ كَمَا يُطْفِئُ الْمَاءُ النَّارَ، وَصَلاَةُ الرَّجُلِ فِي جَوْفِ   اللَّيْلِ، ثُمَّ قَالَ :تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ (–حَتَّى بَلَغَ-  )يَعْمَلُونَ (ثُمَّ قَالَ : أَلاَ أُخْبِرُكَ بِرَأْسِ الأَمْرِ وُعَمُوْدِهِ وَذِرْوَةِ سَنَامِهِ ؟ قُلْتُ بَلَى يَا رَسُوْلَ اللهِ قَالَ : رَأْسُ اْلأَمْرِ اْلإِسْلاَمُ وَعَمُوْدُهُ  الصَّلاَةُ وَذِرْوَةُ سَنَامِهِ الْجِهَادُ. ثُمَّ قَالَ: أَلاَ أُخْبِرُكَ بِمَلاَكِ ذَلِكَ كُلِّهِ ؟ فَقُلْتُ : بَلىَ  يَا رَسُوْلَ اللهِ . فَأَخَذَ بِلِسَانِهِ وَقَالِ : كُفَّ  عَلَيْكَ هَذَا. قُلْتُ : يَا نَبِيَّ اللهِ، وَإِنَّا لَمُؤَاخَذُوْنَ بِمَا نَتَكَلَّمَ بِهِ ؟ فَقَالَ : ثَكِلَتْكَ أُمُّكَ، وَهَلْ   يَكُبَّ النَاسُ فِي النَّارِ عَلَى وُجُوْهِهِمْ –أَوْ قَالَ : عَلىَ مَنَاخِرِهِمْ – إِلاَّ حَصَائِدُ أَلْسِنَتِهِمْ .
[رواه الترمذي وقال : حديث حسن صحيح]
Terjemah hadith / ترجمة الحديث :
Dari Mu’az bin Jabal radhiallahuanhu dia berkataSaya berkata: Ya Rasulullah, beritahukan saya tentang perbuatan yang dapat memasukkan saya ke dalam syurga dan menjauhkan saya dari neraka, beliau bersabda, “Engkau telah bertanya tentang sesuatu yang besar, dan perkara tersebut mudah bagi mereka yang dimudahkan Allah ta’ala: Beribadah kepada Allah dan tidak menyekutukan-Nya sedikitpun, menegakkan shalat, menunaikan zakat, puasa Ramadhan dan pergi haji.” Kemudian beliau (Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam) bersabda, “Mahukah engkau aku beritahukan tentang pintu-pintu syurga? Puasa adalah benteng, Sadaqah akan mematikan (menghapus) kesalahan sebagaimana air mematikan api, dan shalatnya seseorang di tengah malam (qiyamullail), kemudian beliau membacakan ayat (yang ertinya): “ Tepi-tepi badan mereka jauh dari tempat tidurnya….”.” Kemudian beliau bersabda, “Mahukah kalian aku beritahukan pokok dari segala perkara, tiangnya dan puncaknya?” Aku menjawab: Mahu ya Nabi Allah. “Kepala segala urusan adalah Islam, tiangnya adalah shalat dan puncaknya adalah Jihad.” Kemudian beliau bersabda: “Mahukah kalian aku beritahukan sesuatu (yang jika kalian laksanakan) kalian dapat memiliki semua itu?” Saya berkata: Mahu ya Rasulullah. Maka Rasulullah memegang lidahnya lalu bersabda, “Jagalah ini (dari perkataan kotor/buruk).” Saya berkata, Ya Nabi Allah, Apakah kita akan dihukum juga atas apa yang kita bicarakan? Baginda bersabda, “Semoga ibu kamu kehilangan kamu 1. Tidakkah manusia akan dihumban ke dalam neraka di atas muka mereka – dalam riwayat lain, disebut: di atas lubang hidung mereka – melainkan oleh hasil tuaian lidah mereka?”
(Riwayat Turmuzi dan dia berkata, Haditsnya hasan shahih)
Semalam ada kuliah Ustaz Nazmi Abdul Karim di Surau Al-Islah, Seksyen 7 Shah Alam. Alhamdulillah berkesempatan hadir ke kuliah tersebut. Ini kesimpulan dari apa yang cujie dapat dikongsi bersama. 

1) Muadz bin Jabal dilantik menjadi 'menteri besar' di Yaman. Dan Nabi saw pernah memberitahu pada Muadz bin Jabal yang dia tak akan jumpa Nabi selepas lantikan tersebut.

2) Jadi Muadz bin Jabal bertanyakan pada Nabi Muhammad saw apakah amalan yang terbaik yang ganjarannya lumayan.

3) Apa yang Nabi beritahu itu adalah rukun Islam. Mentauhidkan Allah, dirikan solat, tunaikan zakat, puasa di bulan Ramadhan dan menunaikan haji. 

4) Yang paling penting dalam Islam...Bangun malam berqiamulail... jauh rusuk mereka dari tempat tidur. Bersedekah... umpama menyimbah air pada api yang marak (asalkan Ikhlas) Kemuncak paling tertinggi adalah JIHAD. 

5) Dan terpaling penting sekali kalau dapat menjaga 'yang satu' ini pasti amalan lain turut terjaga. Iaitu menjaga LIDAH. Disebabkan lidah... kita akan dimasukkan ke neraka jika tak menjaganya. 

Ustaz juga berpesan... bacalah surah Al-Mulk sebelum tidur jangan tinggalkan. Biasalah kita manusia yang tak punya kekuatan sekurang-kurangnya buatlah amalan yang termampu dan cuba sehabis baik. Berbaik sangka pada Allah. 

Ustaz juga berpesan tentang jangan sewenang-wenangnya mempermainkan hadis Nabi. Kerana Nabi Muhammad saw bercakap bukan ikut Nabi tapi berdasarkan wahyu Allah. Dan bagaimana Imam Bukhari dapat menghafal 600ribu hadis. Itu semua kuasa Allah... Allah permudahkan baginya menghafal. Tiada yang mustahil bagi Allah. Kun fa ya kun. Orang beriman wajib mempercayai hadis Nabi. 

Apa yang penting sekarang ini... cuaca yang panas terik ketika ini setitis hujan pun seakan berat menuruni ke bumi adalah kerana banyaknya dosa kita pada Allah. Kerana kasihkan kita, Allah turunkan hujan yang mungkin kita hanya menumpang nikmat binatang dan tumbuhan yang tak pernah sesaat pun berhenti berzikir pada Allah. Allahu rabbi... 

banyak² kan beristighfar teman²... moga Allah ampuni dosa kita.

Friday, February 21, 2014

Sebarkan Cintamu: Sofwatul Amani dilahirkan dgn keadaan usus di luar. :(




Assalamualaikum w.b.t...

Sofwatul Amani... anak kecil yang dilahirkan dgn keadaan usus di luar (Gastroschisis) adalah anak kepada kawan kepada abang ipar saya. saya tidak mengenali Ahmad Syahidin (bapa Amani) secara personal, hanya pernah keluar minum ramai2 tapi bila melihat keadaan si kecil ini, hati saya runtun... kasihannya kamu wahai anak kecil...



Amani kini masih berada di Hospital Raja Perempuan Zainab 2, Kota Bharu. dalam usia yg baru 5 hari, Amani telah menjalani 2 pembedahan dan pembedahan seterusnya pada Ahad depan (23.02.14) kerana sekarang ususnya sedang membengkak. dan mengikut ayah amani, platelet darah Amani tgh drop, kemungkinan terkena infection. 


dengan keadaan si ayah muda (24 thn) yg bekerja sbg technician yg kini sdg cuti tanpa gaji untuk menjaga Amani dan ibu Amanii, berulang alik dari Kuala Terengganu ke Kota Bharu, saya pasti... memerlukan perbelanjaan yg besar. saya berharap sangat kita semua dapat membantu meringankan beban Din ( Matt Dean) sekeluarga. semoga sumbangan kecil kita dapat memberi harapan besar buat SOFWATUL AMANI. 

Untuk sumbangan, bank in ke akaun

CIMB: 7050332235 
AHMAD SYAHIDIN BIN ANUAR (013-9637401)


Minta sahabat2 panjangkan #donationforamani dan segala sumbangan dan jasa baik dari pihak sahabat2 semua, saya dahulukan dgn ucapan jutaan terima kasih.



Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW, Baginda telah bersabda:
Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat. Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat.

[Azlina Hasan, 17.02.14]


Gambar-gambar Amani dari Ayah Amani... T_T




"Ya Allah... berilah kesembuhan dan kesihatan yg baik buat adik Sofwatul Amani..."

copy & paste from : InaAchik